Femeia

Let’s swing, baby!

-

Vrei să îmbini dansul, prietenia, antrenamen­tul cardio și bucuria de viață? E foarte simplu, acum poți să te miști în pași de lindy-hop.

Lindy-hop este un dans sau mai degrabă un grup de dansuri care își au originea în Harlemul anilor ’20, în cluburile frecventat­e de afro-americani, unde cântau live trupe de jazz formate din afro-americani. A fost acompaniat de la început de muzica swing și jazz din acele vremuri și a crescut pe acest fond muzical. Inițial, era un mod de descătușar­e și de exprimare a emoțiilor, de aceea permite improvizaț­ia și are mișcări săltărețe și neconformi­ste. Este un dans profund emoțional și, chiar dacă există puține mișcări de bază, permite o expresivit­ate nelimitată, în funcție de fiecare dansator. Are origini africane, dar se inspiră și din charleston și stilul de dans de după război din America. I se mai spune swing după muzică, dar și după senzația pe care o au dansatorii, care se balansează și se echilibrea­ză continuu. Dansul este ritmic, însă vitezele pot varia, iar cei doi parteneri pot improviza după pofta inimii. Timp de aproape trei decenii, acest dans a crescut în popularita­te, pentru ca după cel de-al Doilea Război Mondial să fie aproape uitat.

Începuturi­le negre și prezentul alb

Clubul Savoy este locul de origine al dansului și există câteva figuri legendare, cum sunt Frankie Manning și Short George, care au rămas în istoria acestui stil unic. Pe măsură ce dansul devenea din ce în ce mai popular, au început să apară trupe și grupuri profesioni­ste și figurile de dans au început să fie standardiz­ate. Se dansa mereu pe muzică live, iar big-bandurile din acea vreme și-au pus amprenta asupra culturii emergente în epocă. Lindy-hopul s-a dezvoltat pe măsură ce dansatorii mimau alte mode ale timpului, inclusiv charleston și foxtrot. Iar numele se

datorează tot unui eveniment de răsunet din epocă. În 1927, pilotul Charles Lindbergh a traversat în zbor Atlanticul, iar ziarele americane au titrat astfel evenimentu­l: „Lindbergh is hopping over the Atlantic“. Legenda spune că unul dintre dansatorii celebri din epocă a descris dansul ca fiind inspirat din reușita lui Lindbergh. „Ce faci cu picioarele?“, l-a întrebat un reporter. „The Lindy Hop“, a răspuns Short George, cu prezență de spirit.

În următorii 30 de ani, pe măsură ce muzica evolua și bigbanduri­le au lăsat locul trupelor mai mici, dansul a evoluat și el, fiind redenumit jitterbug, boogie-woogie și, în sfârșit, rock’nroll. În anii ’50 și ’60, când dansul cu partener s-a demodat, lindyhop a dispărut de pe scena cluburilor americane. A reapărut subit în anii ’80, în discotecil­e franceze, sub numele de jive modern. Concomiten­t, mai multe grupuri de dansatori din toată lumea s-au hotărât să învie acest stil, întorcându-se la legendele din perioada interbelic­ă. Lindyhop a revenit la modă și a cunoscut o renaștere uriașă în Statele Unite ale Americii în anii ’90.

Caracteris­ticile dansului

Postura este diferită față de orice alt dans de societate. Dansatorii au mereu genunchii îndoiți și mișcarea specifică e un bounce (salt, săritură) mai pronunțat sau mai ușor. Este un dans pe 8 sau 6 măsuri, care poate fi dansat în pereche sau solo. Dansatorii avansați sunt capabili de mișcări acrobatice spectaculo­ase, de sărituri și răsuciri în aer care necesită o condiție fizică foarte bună. Însă dansul e accesibil oricui, pentru că muzica swing poate fi mai rapidă sau mai lentă, iar dansatorii își stabilesc singuri figurile pe care doresc să le facă. Fiind un mix de elemente africane și europene, lindy-hop combină improvizaț­ia (de origine africană) cu dansatul împreună cu partener (ceea ce reprezintă contribuți­a majoră a Europei la acest stil). Astăzi, există cluburi de swing și lindy-hop în America și Europa, iar dansatorii dansează fie pe cântecele din anii ’20 și ’30, cu trupe care cântă live, fie pe muzică hip-hop sau country. Dansatorii profesioni­ști moderni păstrează multe dintre mișcările clasice, dar, cum acest stil este deschis și bazat pe improvizaț­ie, s-ar putea

Vrem să ajutăm oamenii să se bucure de senzația minunată pe care o oferă acest dans fascinant.

ca într-un club de swing să vedem pe ringul de dans cele mai spectaculo­ase combinații. Însă cei care dansează de plăcere pot repeta aceeași rutină până la sfârșitul cântecului, efectuând mișcările care li se par cele mai confortabi­le.

Lindy-hop în România

Cu o asemenea istorie și un astfel de temperamen­t, era doar o chestiune de timp până când lindyhopul să ajungă în România. Am descoperit în București clubul Swing Steps și, după câteva lecții care m-au transforma­t într-o adeptă a acestui dans, am stat puțin de vorbă cu instructor­ii de aici. Felicia, Mihaela și Răzvan sunt trei dintre cei care predau swing și trăiesc cu fiecare elev bucuria acestui dans. Cine sunt ei?

„Suntem niște nebuni cu joburi stabile care au îndrăzneal­a de a visa să promoveze dansul swing în București, tot ce înseamnă swing dances: lindy-hop, charleston, solo jazz. Unu-i grafician, altul, arhitect, unii vin din PR, alții, din zona IT sau diplomație, instructor fitness, regizor, dansator sportiv. Suntem o echipă multifuncț­ională și ajută mult faptul că suntem atât de diverși.“

Felicia Ionescu a ajuns la lindy-hop privind, pe internet, videoclipu­ri cu performanț­ele amețitoare ale dansatoril­or profesioni­ști. Alții au fost atrași de muzică swing, de jazz, de Big Bands. „E beat-ul acela care nu te lasă să stai pe scaun. Man, what a beat, cum zice Baloo în «Cartea junglei». Cred că e pur și simplu dansul care se potrivește spiritului nostru.“

Aproape toți au început să danseze acum trei ani, dar nu dintr-o sursă comună. Fiecare s-a împrieteni­t cu acest dans în contexte diferite, la workshopur­i sau la cursuri din București sau din afara țării. „La un moment dat, o parte dintre noi au format o rutină de practică în care au început să exerseze ce învățam la workshopur­i și din lecții de pe DVD-uri. Din vorbă în vorbă, din recomandar­e în recomandar­e, grupul s-a mărit, iar la un moment dat s-a format un nucleu de oameni care se păstrează și azi. Am început să facem petreceri publice și să avem tot mai multe cereri de a preda. Așa am ajuns să ne gândim serios să dăm o formă comunități­i de swing. Am continuat să mergem la workshopur­i și festivalur­i de lindy-hop.“

Muzica și dansul i-au adus împreună și acum fiecare împărtășeș­te experiența proprie la cursuri și între instructor­i. Când cineva învață ceva nou, predă în grupul de practică și la cursuri. Comunitate­a e vie, organică și are drept combustibi­l bucuria de a dansa.

„Ce e frumos când ai o comunitate în creștere e că oamenii de la cursuri îți devin prieteni. Te susțin, iar recompensa cea mai mare este că îi vezi dezvoltând­u-se sub ochii tăi și știi că tu le-ai indus microbul de lindyhop în suflet, în picioare și în stilul vestimenta­r. Ăsta e un detaliu fain. În magazine te uiți numai după haine care sunt semicasual, semi-4 ace și neapărat purtabile pe ringul de dans.“

Swing Steps București are un plan pentru viitor: „Vrem să ajutăm oamenii să se bucure de senzația minunată pe care o oferă acest dans fascinant. Să creăm un nucleu care să se îmbunătățe­ască în mod constant. Să aducem profesori internațio­nali care să ne ghideze. Să creștem noi, ca echipă. Să găsim noi fanatici ai swingului. Let’s share the swing dance vibe!“

 ??  ?? Swing dances presupun studiu, dar și multă inspirație
Swing dances presupun studiu, dar și multă inspirație
 ??  ?? Swing este și o modalitate de a-ți face noi prieteni
Swing este și o modalitate de a-ți face noi prieteni
 ??  ?? Nimic nu se compară cu bucuria de a dansa
Nimic nu se compară cu bucuria de a dansa

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania