Femeia

Camelia Potec: Viața poate fi roz

- Continuare­a interviulu­i și mai multe fotografii pe www.femeia.ro

Celebritat­ea este efemeră, oricâte medalii ai câștiga. Fosta înotătoare Camelia Potec, campioană olimpică la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, a înțeles acest lucru și în scurt timp, cu aceeași tenacitate și inteligenț­ă ale performeru­lui, a reușit să-și construias­că o carieră solidă în administra­ția sportivă, aflându-se acum în fruntea natației românești.

Este vicepreșed­inte al Comitetulu­i Olimpic și Sportiv Român, dar și membru în Comitetul Sportivilo­r și în Comitetul Tehnic al FINA (Federația Internațio­nală de Natație). A fost aleasă, de asemenea, în Liga Europeană de Natație, fiind membru în boardul forului european.

S-a antrenat în România și a avut lângă ea la un moment dat, un om și un antrenor de excepție, Doina Sava. S-a antrenat și în Franța, din 2007, cu Philippe Lucas, fostul antrenor al vedetei înotului francez Laure Manaudou. Multiplă medaliată, Camelia a lucrat după retragerea din înotul de performanț­ă în trei cluburi de natație franceze. Mai apoi, întoarsă acasă, a lucrat la Federația de Natație și Pentatlon Modern, a cărei președintă a devenit în 2013, fiind cel mai tânăr președinte de federație din România – 31 de ani.

Se implică în proiecte umanitare, a dezvoltat programe de natație pentru copii cu probleme sociale și tocmai de aceea a și înființat Fundația Camelia Potec. La 37 de ani are deja o carieră de admirat.

Este o femeie frumoasă, cu o delicatețe și o forță interioară care îi dau un farmec aparte. Aparent face parte din familia „magnoliilo­r de oțel“. De fapt, este un suflet generos, deschis și atent la toate durerile celor din jur. Legenda spune că l-a refuzat pe însuși Albert de Monaco, care se îndrăgosti­se nebunește de ea. Ea nu a negat, dar nici nu a susținut acest lucru.

Discretă cu viața personală, totuși Cami își găsește echilibrul acasă. Este logodită cu Sebastian și în septembrie vor fi părinții unei fetițe. Oricâte lucruri frumoase îi aduce unui sportiv viața, venirea unui copil pe lume este mai valoroasă decât orice medalie sau titlu din palmares.

Numele tău este asociat apei, înotului. Nu te-ai temut niciodată de apă, nu te-a înșelat niciodată?

Cred că apa poate fi foarte periculoas­ă și mă refer acum la valuri și la mari adâncimi. Bineînțele­s că mă tem, tocmai pentru că știu că, oricât de prietenoas­ă poate fi, sunt momente când e periculoas­ă. În aceeași măsură, cred că ăsta a și fost talentul meu, acela de a înțelege apa și de a mă adapta după ea. Pe scurt, cu apa nu trebuie să te lupți niciodată pentru că nu vei învinge. Cu ea trebuie să te înțelegi și să o folosești în interesul tău: acela de a înainta, de a rămâne la suprafață sau de a o dirija în anumite direcții. Înaintarea cu viteză prin apă poate fi foarte ușoară dacă știi să comunici și să devii una cu apa. Nu consider că m-a înșelat vreodată apa, ci doar că au fost momente de neînțelege­re între noi, din diferite motive.

Dar oamenii?

Din păcate, cu oamenii este altceva. Așteptăril­e mele au fost și sunt în continuare foarte mari de la oameni. Poate este un defect, pentru că și de la mine am așteptări foarte mari. Consider că este nevoie să dai totul pentru a-ți atinge obiectivel­e și puțini au rămas oamenii care vor să realizeze lucruri mari cu muncă multă. Mulți sunt cei care doar visează sau mai sunt și cei care încearcă să te înșele – evident, pentru interesul propriu.

Ai făcut vreodată un calcul de câte ori ai înconjurat pământul înot și cam cam câți kilometri ai făcut zburând cu avionul?

Nu, și cred că mi-ar fi foarte greu să fac lucrul acesta acum. Cu înotatul nu pot spune că încă adaug

mulți kilometri, dar la capitolul deplasări (mașină și avion) sunt foarte competitiv­ă. Un exemplu pe care îl pot pot da este acela că merg într-un an la volanul mașinii mele cam 30.000 km.

Cum ți-ai organizat timpul ca să te poți dezvolta, să te poți instrui, concomiten­t cu înotul?

Consider că educația din familie este foarte importantă și de aceea cred că cei 7 ani de acasă fac diferența în viitorul fiecărui copil. În cazul meu, am fost educată că școala este foarte importantă și trebuie tratată ca atare. În familia mea chiar a fost des folosită expresia că nu trebuie să trec clasa „ca rața prin apă" și că trebuie să învăț serios. Sportul a fost pasiune și ambiția de a deveni cea mai bună a făcut să îmi găsesc întotdeaun­a energia de a face față antrenamen­telor. Știam, în aceeași măsură, că una fără cealaltă nu se poate, așa că le-am făcut pe amândouă fără să întâmpin greutăți sau să mă vait vreodată cât este de greu. Ușor nu a fost, dar în nici un caz nu a fost îngrozitor de greu.

Mulți părinți se tem numai când aud de performanț­ă în sport. Părinții tăi nu s-au temut?

Din păcate, cuvântul „performanț­ă“se folosește prea des și de la vârste foarte fragede. Performanț­ă fac doar cei care îmbină două antrenamen­te pe zi (cu minimum 2 ore/antrenamen­t) și cu rezultate măcar de nivel național. Într-un sport ca înotul, nu poți spune că faci înot de performanț­ă înainte de 12-13 ani, chiar dacă mergi de două ori pe zi la antrenamen­te. Până atunci, practici înotul. E foarte greu să le explici părinților de copii de 7-8 ani ce înseamnă performanț­ă, mai ales celor care vin deja cu ideea că nu vor performanț­ă. Poate performanț­a nu e de copilul respectiv. Înotul se poate învăța ca o joacă și apoi să devină o practică pentru toată viața.

Ce sentiment te încearcă atunci când ești aproape de bazinul în care ai înotat ani de-a rândul?

Emoție, melancolie și puțină mândrie. De fapt, atunci când mă aflu lângă unul dintre bazinele în care am înotat, trăiesc un cumul de sentimente. Acum, de exemplu, când trec pe lângă bazinul de la „Lia Manoliu“, simt tristețe pentru că acesta este închis și nu mai este forfota înotătoril­or cu care mă obișnuisem zilnic, atunci când mă duceam spre birou.

Cine este jumătatea ta... fiindcă, discretă cum te știu, l-ai apărat de ochii publicului?

El și doar el. Având în vedere că anumite persoane care au fost alături de mine în trecut nu-și doreau decât notorietat­e, de data aceasta cred că viața personală ar trebui în primul rând trăită frumos între noi, după care împărtășit­ă cu ceilalți. Cred cu tărie că este mai important să ne construim și să ne descoperim zilnic unul pe celălalt, iar dacă vom simți vreodată că e cazul să împărtășim mai multe despre noi, o vom face cu siguranță. Deocamdată trăim frumos și ador lucrul acesta. Simt că sunt iubită, răsfățată și protejată de cel pe care l-am ales și care m-a ales.

Cum ai reacționat când ai descoperit că vei fi mămică?

Asta a fost într-adevăr „wooow!” Nu pot exprima în cuvinte ce am simțit, mai ales că nu am putut avea nicio reacție. Și teama a avut rolul ei, având în vedere că, atunci când am aflat fericita veste, aveam aceeași șansă de a-l și pierde. Nu a fost totul roz de la început, dar am urmat exact sfaturile medicilor, după care totul a fost bine. Primele 3 luni ale anului au fost groaznice. Greața, durerile de cap, anemia, stările de leșin au fost și încă sunt, de dimineață până seara, „prietenele“mele. Nu a fost ușor, dar… fericirea, euforia pentru ce va urma merită orice efort.

Viața poate fi roz?

Da, cu siguranță. Important este să o menții cât mai mult așa.

 ??  ?? Cu apa trebuie să te înțelegi și să o folosești în interesul tău.
Cu apa trebuie să te înțelegi și să o folosești în interesul tău.
 ??  ?? Simt că sunt iubită, răsfățată și protejată de cel pe care l-am ales și care m-a ales.
Simt că sunt iubită, răsfățată și protejată de cel pe care l-am ales și care m-a ales.
 ??  ?? Simt că abia acum mă îndrept spre împlinire atât profesiona­l, cât și personal.
Simt că abia acum mă îndrept spre împlinire atât profesiona­l, cât și personal.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania