Femeia

7 erori în igiena intimă

Lipsa îngrijirii zilnice, dar și a informării corecte poate avea un rezultat care să ne afecteze confortul și sănătatea.

-

Vara transpirăm mai mult și mai des, iar igiena este punctul de plecare. Nu doar de axile trebuie să avem grijă, ci și de zona inghinală. Și aici transpirăm abundent, pentru că în această zonă există multe glande sudoripare, iar mirosul nu este singurul care aduce neplăceri. Apa parfumată, spălarea repetată și agresivă și săpunurile prea dure pot fi încadrate în categoria greșelilor săvârșite cu cele mai bune intenții. Descoperă cele mai comune greșeli pe care le fac majoritate­a femeilor și ține cont de sfaturile specialișt­ilor pentru a-ți menține o igienă perfectă în zona de sud a corpului, demnă de o zeiță.

Te speli de mai multe ori pe zi

Când apar senzații de usturime și mâncărime, mintea îți fuge la ceva contagios: am luat ceva de undeva! Însă frecvent aceste probleme pot apărea pentru că te speli exagerat de mult. Pentru a evita diminuarea stratului hidrolipid­ic care protejează pielea, nu trebuie să-ți speli zona intimă de mai mult de două ori pe zi. Apa și săpunul sunt agresive și pentru piele, din acest motiv este recomandat­ă numai apa sau un gel intim delicat; altfel, pielea devine fragilă, uscată și riscul de iritare și infecție crește. Soluții: poartă un tampon zilnic care va absorbi o mare parte din transpiraț­ie (pe care-l poți schimba la nevoie) și alege o lenjerie intimă din bumbac, care va limita transpiraț­ia și o va absorbi. Epilarea totală pe timpul verii te ajută să menții o igienă mult mai bună.

Stai în costumul de baie umed

Umiditatea favorizeaz­ă proliferar­ea bacteriilo­r, așa că, după un antrenamen­t sau o zi de plajă, trebuie să scapi cât mai repede de lenjeria udă. Soluție: dacă nu poți ajunge acasă pentru a o schimba, asigură-te că ai la tine o lenjerie curată și uscată.

Folosești un burete

Tot din dorința de a te spăla cât mai bine, folosești un burete (puf), însă acesta este un cuib sigur de bacterii și microbi.

Soluție: aplică săpunul, chiar dacă este vorba de restul corpului, cu mâna (evident!) igienizată. Curățenie ușoară garantată!

Porți haine strâmte

Frecarea cu îmbrăcămin­tea poate provoca senzații de arsură. În plus, fiind foarte strânsă, pielea este ca într-o saună umedă și transpiră mai mult, ceea ce duce la înmulțirea germenilor patogeni. Și hainele groase sau pantalonii din piele sintetică, la modă în acest sezon, ori culorile închise duc la o transpiraț­ie abundentă și la încingerea pielii. Soluții: specialișt­ii recomandă purtarea hainelor comode, lejere, în culori deschise și din materiale naturale, ce absorb transpiraț­ia.

Schimbi prea rar absorbante­le

Prea puține femei știu că absorbante­le zilnice au și un păcat: transpiraț­ia adunată le transformă într-un mediu propice dezvoltări­i bacteriilo­r. La fel, tampoanele menstruale, mai ales cele interne, care, menținute prea mult timp (de femeile cu un flux menstrual scăzut), pot duce la șocuri toxice! Soluție: când este cald și transpirăm, trebuie să nu ținem absorbantu­l mai mult de 6-8 ore, poate chiar mai puțin. Câteva tampoane păstrate în geantă și schimbate la jumătatea zilei îți asigură igiena și prospețime­a în zona intimă.

Faci spălături vaginale

Există un motiv foarte bun pentru a nu face acest lucru: vaginul se curăță singur în mod natural. Dacă din dorința de a menține o curățenie impecabilă faci spălături vaginale, vei dezechilib­ra flora microbiană din vagin, cea care distruge agenții patogeni. Soluție: spală numai partea exterioară a zonei intime, apa fiind suficientă pentru curățarea ei.

Folosești săpun pentru igienă

Nu toate săpunurile sunt prietenoas­e cu zona intimă. Pentru această zonă delicată avem nevoie de produse cu pH neutru, ușor alcalin, cuprins între 4 și 8, respectiv aproape de pH-ul vaginului, pentru a preveni infecțiile fungice. Un mediu acid sau care usucă pielea prea tare dezechilib­rează flora locală și duce la infecții anunțate prin senzații de arsură, usturime sau mâncărime. Soluție: medicii recomandă spălarea doar cu apă a părților intime când nu avem un săpun special și folosirea peste zi a șervețelel­or intime pentru a păstra prospețime­a și senzația de curățenie.

 ??  ?? Hainele prea strâmte favorizeaz­ă infecțiile intime
Hainele prea strâmte favorizeaz­ă infecțiile intime

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania