Femeia

Fată frumoasă, dar fără memorie

-

S-a retras din teatru în urmă cu ceva ani. A fost talentată, vulcanică, copilăroas­ă și, până la sfârșit, frumoasă. A murit, la fel de discret precum a trăit, la 92 de ani. A fost Carmen Stănescu.

S-a îndrăgosti­t de teatru, iremediabi­l, pe la 5-6 ani, când a văzut piesa „Vlaicu Vodă“. A decretat atunci că ea va fi actriță. Părinții nu au contrazis-o decât câțiva ani mai târziu, când și-au dat seama că vrea să renunțe la școală. Dar nu i-au interzis actoria, i-au spus doar că ar trebui să-și termine întâi liceul. L-a terminat, ba a ajuns și campioană națională la tir. Dar, când a sosit vremea, s-a prezentat regulament­ar la admiterea de la Conservato­rul Regal de Muzică și Teatru. Așa se numea în 1944. A încercat să convingă comisia de admitere cu o poezie de Coșbuc, însă nu și-a amintit decât două versuri. Atât! „Fată frumoasă, dar n-are memorie, ar fi spus cineva, și fără memorie cum să faci teatru?“„O iau eu, la grupa mea“, a spus Marioara Voiculescu. Și Carmen a terminat, cu brio, clasa Marioara Voiculescu a Conservato­rului în 1948. De debutat pe scenă însă a debutat în 1945, în „Frații Karamazov“.

În stare de orice

Se juca prin anii ’80, cu mare succes la public, un musical la Nottara: „Bună seara, domnule Wilde“. Carmen Stănescu era Lady Bracknel, o englezoaic­ă zăpăcită în stare să mute munții din loc. Ei bine, da, de atunci, când spuneam Carmen Stănescu, mă gândeam că ea, actrița, ar putea să schimbe garda la Buckingham așa, cât ai pocni din degete. Că poate face orice. Și a făcut. A jucat la fel de convingăto­r Caragiale și Molière, Delavrance­a și Shaw.

Un sendviș de iubire

Avea 30 de ani și juca deja de zece pe scena Naționalul­ui. Era voluntară și răsfățată, riguroasă și talentată. La un moment dat, a fost distribuit­ă în aceeași piesă cu Damian Crâșmaru, de 24 de ani, proaspăt absolvent (șef de promoție) al Institutut­ului de Teatru. Într-o zi, repetau deja de o lună, ea i-a cerut o bucată de șuncă din sendvișul pe care el și-l pregătea cu meticulozi­tate. El i-a dat, galant, tot sendvișul, cu riscul de a face foamea până a doua zi. Așa a început una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din teatrul românesc, care s-a terminat, așa cum spune vorba, doar când moartea i-a despărțit.

 ??  ?? Carmen Stănescu, deopotrivă frumoasă și talentată
Carmen Stănescu, deopotrivă frumoasă și talentată

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania