Femeia

Cu mănuși

- Mona Silvia Timofte, pasionată de educație nonformală, artă și bune maniere, încearcă să aducă în prim-plan lucruri de mult uitate.

Pentru mine verile sunt despre liniștea teraselor ascunse în curțile unor case vechi, despre dimineți pe plajă cu o cafea potrivit de caldă, despre sorbetul de lămâie și senzația ierbii proaspăt tăiate sub tălpile goale. Poate este firea mea mai singuratic­ă sau poate este doar nostalgia copilăriei care mă face să mă bucur mai mult de un picnic și o după-amiază leneșă petrecută într-un parc decât de o seară într-un resturant aglomerat. Iar nevoia de a avea grijă de cei din jurul meu mă îndeamnă de fiecare dată să fac liste, să planific din timp și să mă gândesc la acele lucruri de bun-simț care ne fac viața mai frumoasă și mai armonioasă.

Pentru toate acele weekenduri de vară când veți căuta răcoarea parcurilor sau a unei păduri, pentru după-amiezile în care veți sta alături de copiii voștri pe malul unui lac bucurându-vă de o înghețată sau de salata de fructe adusă de acasă, vă las mai jos gândurile și sfaturile mele pentru un picnic reușit.

Caută un loc parțial umbrit pentru a profita în același timp de căldura verii și răcoarea oferită de natură. A sta mai multe ore în plin soare poate fi obositor și inconforta­bil atât pentru adulți, cât și pentru cei mici, chiar dacă tu adori să stai la plajă sub soarele dogoritor.

Respectă intimitate­a celor din jur. Alege un loc la o distanță de bun-simț (minimum 3 metri) față de celelate grupuri ieșite la iarbă verde pentru a nu deranja și a nu fi deranjați de conversați­ile, jocurile sau mirosurile îmbietoare ale altor mâncăruri.

Acordă atenție sporită igienei. Adu cu tine șervețele umede și dezinfecta­nt pentru mâini, o față de masă dacă vei sta la o masă de picnic și asigură-te că toți cei prezenți au paharele și tacâmurile lor. Atenție, nu așeza niciodată coșul sau farfuriile cu mâncare în dreptul picioarelo­r cuiva.

Evită preparatel­e puternic mirositoar­e, pe cele care atrag insecte sau vă pot murdări ușor, precum mâncăruril­e cu mult sos, prăjituril­e bogat însiropate sau foitajele greoaie. Optează pentru sendvișuri, salate de crudități, fructe, alune, saleuri, brioșe, guacamole, hummus sau orice fel care nu necesită încălzire și se transportă ușor.

Folosește o ladă frigorific­ă dacă este posibil, iar în zilele toride, consumați mâncarea perisabilă în maximum două ore de la prepararea ei.

Adoptă o atitudine ecologică. Adu cu tine scrumiere de unică folosință și pungi de gunoi pentru a curăța locul unde ai stat. Nu uita să strângi resturile de mâncare, ambalajele și șervețelel­e folosite, dar mai ales mucurile de țigară, cojile de semințe și cotoarele fructelor.

Un picnic este mai mult decât un pretext de a lua masa în mijlocul naturii; este o ocazie de a scăpa de grijile zilnice și de a te relaxa. Respectă nevoia de liniște a celor din jur – nu da muzica prea tare, temperează pe cât posibil jocurile mai energice ale copiilor și ajustează volumul conversați­ilor.

Respiră adânc și bucură-te de natură.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania