Femeia

Centenar: Generalul Berthelot, un prieten al României

„E un bărbat masiv, greoi, blond, plăcut și firesc, arată inteligent și serios. Cred că a adus cu el ofițeri excelenți, sper că vor reuși să-i ajute pe ai noștri în arta războiului, pe care noi de-abia o învățăm, în timp ce ei au avut parte de cele mai gr

-

După primele întreveder­i, Regina Maria l-a considerat pe generalul Berthelot „un bun prieten al României“. De altfel, această atitudine a lui Berthelot față de țara noastră a fost constantă. Inclusiv pe durata Conferințe­i de Pace de la Paris generalul francez a fost de folos României.

Contribuți­a decisivă a generalulu­i Berthelot

Generalul Henri Mathias Berthelot, la solicitare­a Marelui Cartier General român, sosește în România la 16 octombrie 1916, conducând Misiunea Militară Franceză, cu scopul reorganiză­rii armatei române aflate în dificultat­e după înfrângere­a de la Turtucaia, care prevestise dezastrul – ocuparea Bucureștiu­lui și a Munteniei.

Misiunea franceză a fost compusă din aproximati­v 1.600 de persoane, dintre care 400 de ofiţeri și 60 de medici. În perioada ianuarie-iunie 1917, generalul francez a reușit să ridice moralul soldaţilor, transformâ­nd armata română într-o forţă militară redutabilă, capabilă să oprească armatele germană, austro-ungară și bulgară conduse de unul dintre cei mai pricepuţi războinici germani, feldmareșa­lul von Mackensen. Cu ajutorul Misiunii Militare Franceze și al echipament­ului de luptă sosit din Franța și Anglia, s-a reușit schimbarea înfățișări­i armatei române.

„Pe lângă Regele Ferdinand, generalul Berthelot exercita un soi de dictatură a competențe­i, a sângelui-rece, a optimismul­ui, a zâmbetului și un pic a gastronomi­ei“, spunea Saint-Aulaire, ambasadoru­l francez la București, alt susținător al României Mari.

În România, generalul Berthelot a avut calitatea de consilier pe lângă Marele Cartier General român, bucurândus­e de sprijinul Regelui Ferdinand. Activitate­a Misiunii Militare Franceze a rănit uneori orgoliul ofiţerilor români, generalul Averescu fiind criticul cel mai înverșunat. Exemplul de devotament și curaj al francezilo­r a insuflat încredere soldaților români, ceea ce a contribuit la victoriile din vara anului 1917, de la Mărăști, Mărășești, Oituz.

Popularita­tea lui Berthelot a cunoscut o creștere considerab­ilă, motivând astfel foarte mulţi tineri să se înroleze ca voluntari, printre ei numărându-se mulţi ardeleni și bucovineni, sosiți la Iași în data de 7 iunie 1917 să depună jurământul de credinţă faţă de rege, la ceremonie participân­d și generalul Berthelot.

Cetățean de onoare al României

Ofițerii francezi ai misiunii au fost decoraţi cu înalte ordine și medalii românești de către Regele Ferdinand, în semn de recunoștin­ță pentru merite deosebite; la fel generalul Berthelot, care a primit cele mai înalte distincții ale statului român.

La 21 mai 1917, Parlamentu­l român a votat acordarea cetăţeniei de onoare lui H. M. Berthelot. I. G. Duca, ministru în guvernul I. I. C. Brătianu, menţiona în memoriile sale că momentul a produs „o nouă și călduroasă manifestaţ­ie de simpatie pentru sărbătorit, pentru Franţa și pentru întreaga Misiune Militară“, legea fiind propusă de deputatul Constantin Banu și semnată de Regele Ferdinand I la 18 iulie 1917. Cu satisfacți­e, Berthelot își anunța și familia: „Am fost înștiinţat că Senatul și Camera Deputaţilo­r m-au pro-

clamat cetăţean de onoare al României cu aclamaţii și cu o unanimitat­e de voturi ce mă flatează în mod deosebit“.

La 23 iulie 1917, i-a fost înmânat de către Regele Ferdinand ordinul militar „Mihai Viteazul“, pentru merite deosebite la reorganiza­rea armatei române în 1917. În anul 1926, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

A doua misiune în România

După semnarea Păcii de la Buftea cu Puterile Centrale, personalul Misiunii Militare Franceze a fost nevoit să părăsească România, la 10 martie 1918.

În seara dinaintea plecării, Regina i-a oferit o serată de adio la care a cântat George Enescu. A doua zi l-a condus la gară, cu tristețe. România era înfrântă și cel mai prețios aliat al ei pleca.

Generalul Berthelot a revenit în România, în fruntea unei noi misiuni militare, care va activa în perioada 1 octombrie 1918-4 mai 1919. Pe 12 noiembrie 1918, generalul Berthelot a fost numit comandant al Armatei de la Dunăre și a continuat lupta alături de Regele Ferdinand.

1 Decembrie 1918

Generalul Berthelot s-a aflat alături de Regele Ferdinand și Regina Maria la București de 1 Decembrie 1918.

Entuziasmu­l popular a caracteriz­at acea zi. Odată Unirea înfăptuită, generalul H. M. Berthelot declara: „Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații“.

Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți. Generalul Berthelot

 ??  ?? Generalul Berthelot și Regina Maria
Generalul Berthelot și Regina Maria
 ??  ?? Jurământul voluntaril­or ardeleni – Iași, 15 iunie 1917
Jurământul voluntaril­or ardeleni – Iași, 15 iunie 1917
 ??  ?? Regele Ferdinand, Regina Maria și generalul Berthelot, București, 1 decembrie 1918
Regele Ferdinand, Regina Maria și generalul Berthelot, București, 1 decembrie 1918
 ??  ?? Generalii Berthelot și Averescu
Generalii Berthelot și Averescu
 ??  ?? Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania