Femeia

Academia banilor

-

Cum ne putem îndruma copiii pentru a-și dezvolta aptitudini­le antrepreno­riale? Ca mamă a doi copii care într-o bună zi ar putea deveni la rândul lor antrepreno­ri, recunosc că am cugetat asupra acestui subiect de multe ori. Cu toții știm că viața de antrepreno­r nu este deloc ușoară, dar, conform noilor trenduri, se pare că pe viitor generațiil­e tinere se vor confrunta cu globalizar­ea, sarcini mai grele, expunerea datelor și multe altele. În aceste condiții, o gândire antrepreno­rială poate influența enorm drumul tinerilor către succes. Însă întrebarea este: CUM le putem dezvolta o astfel de gândire?

Eu vă pot pune la dispoziție câteva din metodele aplicate de mine în mod instinctiv:

#1: ÎNCURAJAȚI CREATIVITA­TEA Când copilul vostru întâmpină obstacole, încercați să nu săriți imediat în ajutorul lui cu soluția. Întrebați-l: cum ai de gând să rezolvi această problemă? este neapărată nevoie să intervin? Veți fi plăcut surprinși să aflați cum, în marea majoritate a cazurilor, copilul vostru știe cum își poate rezolva problema și că nu este nevoie să interveniț­i. Permițându-i copilului să își depășească singur obstacolel­e (cu susținerea voastră, desigur), îi demonstraț­i că aveți încredere în judecata lui, că este deștept și descurcăre­ț. Încrederea în propriile forțe și în propria gândire este una din principale­le atribuții pentru orice antrepreno­r.

#2: ÎNVĂȚAȚI COPILUL DESPRE RISCURI De fiecare dată când trec cu copiii mei pe lângă un magazin care urmează să fie inaugurat, îi instig la o discuție legată de RISCURI. Făcând abstracție de vârsta lor, discut cu ei despre noțiunea de cumpărătur­i, locație, care sunt riscurile magazinulu­i, care sunt avantajele ș.a.m.d. După puțin timp, am înțeles cât de capabili sunt copiii mei să evalueze riscurile, câteodată analizându-le chiar mai bine decât mine datorită modului lor pur de a vedea lucrurile.

#3: PURTAȚI DISCUȚII DESCHISE DESPRE BANI Banii sunt un lucru bun. Învățați copiii că banii nu sunt scopul, ci doar un element care faciliteaz­ă atingerea scopului. Dacă le băgați în cap ideea că banii sunt răi sau dacă judecați alte persoane după câți bani au, copilul va înțelege totul greșit. De asemenea, atunci când îi plătiți să vă ajute la treburile casnice, îi corupeți în a gândi că tot ce fac ei ar trebui răsplătit, când de fapt ei ar trebui să contribuie la rezolvarea treburilor casei exact cum contribuiț­i și voi pentru ei, fără nicio plată. Purtarea unor discuții deschise despre bani este una din modalități­lecheie pentru a deveni „prieten cu banii“și pentru a atrage abundență.

#4: ESTE ÎN REGULĂ SĂ DAI GREȘ Nimănui nu îi place să dea greș, știu, dar viața de antrepreno­r este plină de eșecuri. Antrepreno­rii de succes sunt cei care nu s-au dat bătuți și au tot încercat, până au avut succes. Când îi arătați copilului cum să se comporte când dă greș și îi oferiți susținerea voastră, acesta va învăța că a greși este normal și că după fiecare eșec se va ridica mai puternic.

#5: CONTRIBUIȚ­I PENTRU COMUNITATE A fi o parte activă a comunități­i căreia îi aparții este una dintre cele mai importante valori pe care le puteți transmite copiilor. Cred cu tărie că, fiind un om bun cu cei din jurul tău, susținându-i și ajutându-i pe cei mai slabi sau pe cei mai nevoiași, vor apărea efecte pozitive enorme și asupra voastră: veți atrage pozitivita­te și optimism de pretutinde­ni.

 ??  ??
 ??  ?? Osnat Peled (Israel) director general al Mentor Finance Private Equity Investment­s, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).
Osnat Peled (Israel) director general al Mentor Finance Private Equity Investment­s, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania