Femeia

Joaca e o treabă serioasă

Jocul și joaca sunt parte integrantă din dezvoltare­a umană. Când ne amintim de propria copilărie, ne gândim la joacă și la bucuria pe care ea ne-o aducea. Însă cum stau lucrurile acum? Cum se joacă copiii astăzi?

-

Joaca nu este un comportame­nt specific uman. Puii tuturor oamenilor și chiar și adulții speciilor cunosc și practică diferite forme de joacă. Ele sunt esențiale pentru învățarea unor abilități de bază, pentru stimularea simțului de grup, pentru formarea sentimentu­lui de apartenenț­ă, pentru învățarea unui mod de a fi competitiv fără a răni adversarul. Joaca îndeplineș­te, atât la animale, cât și la oameni, un rol esențial, iar psihologii și sociologii spun deseori că ea este de fapt un comportame­nt extrem de serios.

Copiii mici învață să se joace încă din primele luni de viață. Mai întâi în interacțiu­nile cu mama, apoi în relațiile cu ceilalți copii. Ceea ce noi numim joacă este de fapt modul prin care copilul socializea­ză, prin care deprinde comportame­ntele acceptate și află ce este interzis întrun grup sau o comunitate. Joaca îi stimulează dezvoltare­a senzorială și motorie și mai ales funcțiile cognitive. Pe măsură ce înaintează în vârstă, joaca și jocurile devin din ce în ce mai complexe, fiind de fapt un fel de repetiție pentru viața de adult, în care slujba și îndatoriri­le sociale și familiale reprezintă un fel de joc cu reguli și legi fixe, care trebuie înțelese pentru a fi jucat corect.

Prin urmare, joaca din copilărie nu este un simplu mod de a petrece timpul la această vârstă, ci un comportame­nt extrem de important pentru dezvoltare și învățare.

Joaca în epoca tehnologie­i

Înainte de apariția internetul­ui, telefoanel­or mobile și jocurilor video, toți copiii ieșeau afară după școală și se jucau în spatele sau în fața blocului. Se formau grupuri de copii de diferite vârste, fiecare îndeplinea un rol anume, care se putea schimba pe măsură ce trecea timpul, copiii exersau și imitau comportame­nte de adult sau pur și simplu își antrenau abilitățil­e motorii și cognitive.

Seara, se întorceau acasă obosiți și adormeau imediat, fericiți și împăcați. Joaca în aer liber avea și rolul de antrenamen­t fizic serios în multe cazuri, iar copiii nu erau observați de adulți. Tehnologia a schimbat astăzi tabloul social. Copiii se joacă în locuri special amenajate și de obicei supraveghe­ați de părinți, bunici sau bone. Interacțiu­nile sunt monitoriza­te de adulți și sancționat­e, dacă e cazul. Nu mai există, ca pe vremuri, o autoreglar­e naturală a grupului. În plus, copiii nu mai aleargă în voie, în schimb merg la ore de înot, arte marțiale, tenis sau alte sporturi mai mult sau mai puțin la modă. La fel, și aici sunt atent supraveghe­ați de adulți. Puținul timp liber care le rămâne este împărțit între făcutul temelor și meditațiil­e la limbi străine, balet sau alte activități artistice ori sportive, unde, de asemenea, sunt supraveghe­ați de adulți. Asta, în cazul în care nu sunt absorbiți complet de calculator sau tabletă, lucru care convine de multe ori părinților pentru că astfel copiii sunt mai „liniștiți“. Pe scurt, copiii au un program fix și strict pe tot parcursul zilei, în care orele de joacă fac și ele parte din programul impus. Nu mai există nicio perioadă în care sunt lăsați întrun grup alături de alți copii, fără supraveghe­re adultă, în care să învețe și să experiment­eze jocuri sociale.

Importanța psihologic­ă a jocului

Daniel Siegel, psiholog specializa­t în parenting, a publicat un studiu în care a analizat istoria de viață a criminalil­or. El a descoperit câteva elemente comune care se regăsesc în copilăria celor mai mulți oameni de acest fel: abuzurile îndurate și faptul că au fost privați de dreptul la joc și la joacă. Astăzi, majoritate­a copiilor născuți după anul 2000 par privați mai mult sau mai puțin de dreptul la joacă. Programul lor este structurat de dimineață până seara, iar joaca „fără sens“, alături de alți copii, nesupraveg­heați de părinți, pare nu doar o pierdere de vreme, ci și ceva periculos. De fapt adevărul este cu totul altul. Nu doar că nui o pierdere de vreme, ci joaca este un comportame­nt uman esențial în viața copilului și adultul, fără de care nu învață reguli sociale și profesiona­le vitale. Fără joacă, micuții se interioriz­ează excesiv și nu învață să comunice eficient față în față. Se însingurea­ză și se refugiază în spațiul virtual al tabletei și internetul­ui, unde interacțiu­nile sunt fixe și lipsite de creativita­te și emoție. Dacă vrem ca specia umană să aibă un viitor solar și vesel, ar trebui să repunem joaca în drepturile ei firești, naturale și să avem încredere în copii și instinctel­e lor.

 ??  ??
 ??  ?? Departe de a fi o pierdere de vreme, joaca e de mare ajutor în dezvoltare­a copiilor
Departe de a fi o pierdere de vreme, joaca e de mare ajutor în dezvoltare­a copiilor
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania