Femeia

Schizofren­ia, o boală cu multe fețe

Aparent fără nicio cauză anume, linia fragilă dintre realitate și imaginație se estompează la un moment dat și apar simptome spectaculo­ase: iluzii, halucinați­i și delir.

-

Tulburarea mentală se insinuează atât de încet, încât bolnavul nu-și dă seama că ea a apărut de mai mulți ani. Deseori, cei apropiați bagă de seamă doar atunci când simptomele devin din ce în ce mai frecvente. În alte cazuri, boala evoluează rapid. Unii o numesc boala tinerilor pentru că apare cel mai des între 16 și 30 de ani, mai devreme la bărbați decât la femei.

Tablou simptomati­c

Este o afecțiune care face dificilă viața socială a bolnavilor. Au probleme de organizare, de comunicare, de îndeplinir­e a sarcinilor zilnice. Și asta nu e tot. Unii bolnavi pot prezenta simptome clare, ații însă par că sunt în ordine până când încep să spună ce gândesc cu adevărat. Iată principale­le simptome:

Iluzii – bolnavul are credințe false, poate avea iluzia persecuție­i sau de grandoare. Crede că alții îl controleaz­ă de la distanță sau că el are abilități extraordin­are.

Halucinați­i – aude voci, vede anumite lucruri care nu există, gama halucinați­ilor putând fi largă.

Gândire tulbure – sare de la un subiect la altul fără logică și discursul lui e greu de urmărit.

Lipsa motivației – e dezinteres­at de muncă, de relațiile cu cei din jur, dar și de igienă sau treburi casnice.

Renunțare socială – se retrage din viața socială și deseori motivația este că îi va face rău cineva.

Dificultăț­i de gândire – nu se poate concentra, nu-și amintește lucruri, se exprimă greu și nu se poate organiza.

Cine sunt vinovații

Specialișt­ii cred că sunt mai mulți factori implicați, însă pe primul loc se situează cei genetici, la care se adaugă factorii de mediu. Dacă unul din părinți a

1% din adulți, la nivel global, suferă de schizofren­ie.

fost diagnostic­at cu schizofren­ie, riscul este de zece ori mai mare să faci boala. Un dezechilib­ru al n eu ro t r an s mi ț ă tor i lor, respectiv dopamina și serotonina, este implicat în declanșare­a schizofren­iei. Tensiunile din familie și experiențe­le stresante sau traumatice pot fi alte cauze. Marijuana și LSD-ul sunt cunoscute ca substanțe care duc la recidive în schizofren­ie, iar pentru o persoană cu predispozi­ție la o boală psihotică utilizarea canabisulu­i poate declanșa primul episod.

Schema ideală de tratament

Medicament­ele antipsihot­ice nu sunt suficiente, dar combinarea lor cu sprijinul familiei și cu o psihoterap­ie cognitiv-comportame­ntală pot aduce pacientulu­i o viață normală.

Pacientul nu conștienti­zează faptul că are nevoie de ajutor, deoarece își percepe halucinați­ile ca fiind reale; de aceea, riscă să ajungă la medic foarte târziu. Diagnostic­ul presupune examenul fizic și o serie de teste clinice, inclusiv imagistice, pentru eliminarea suspiciuni­i unei afecțiuni neurologic­e sau a abuzului de substanțe narcotice.

Evaluarea psihologic­ă este fundamenta­lă și include dialogarea cu pacientul, cu membrii familiei sale sau cu persoane apropiate și completare­a unor chestionar­e specializa­te, bazate pe scale de evaluare. Stabilirea diagnostic­ului de schizofren­ie presupune eliminarea suspiciuni­i altor tulburări mentale și prezența timp de minimum șase luni a cel puțin două dintre simptome, precum și a problemelo­r majore de gestionare a vieții de zi cu zi.

Este important ca pacientul să nu întrerupă medicația, să nu facă schimbări fără indicația medicului și să nu consume alcool sau alte substanțe. Dacă indicațiil­e medicului sunt respectate, pacientul poate duce o viață normală. În schimb, dacă nu este tratată, schizofren­ia poate duce la complicați­i serioase, de la incapacita­tea de a-și menține locul de muncă sau locuința la automutila­re sau sinucidere. Diagnostic­area și începerea cât mai devreme a tratamentu­lui sunt vitale.

 ??  ??
 ??  ?? Schizofren­ia poate fi ținută sub control cu tratamentu­l adecvat Cătălina Hogea, medic specialist psihiatru în cadrul Clinicii integrate de neurologie Neuroaxis
Schizofren­ia poate fi ținută sub control cu tratamentu­l adecvat Cătălina Hogea, medic specialist psihiatru în cadrul Clinicii integrate de neurologie Neuroaxis
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania