Femeia

Soare, mare și… infecție urinară

I se mai spune cistită și este cea mai răspândită infecție. Deși poate apărea oricând în decursul anului, vara sunt mai mulți factori favorizanț­i pentru ea.

-

Nevoia imperioasă de a merge la baie, apoi senzația îngrozitoa­re de arsură și dificultat­ea de a urina sunt semne clare că ne-am căptușit cu o infecție urinară. Și, de cele mai multe ori, așa apar toate relele, exact în mijlocul vacanței. Este o afecțiune banală, însă îți dă mari bătăi de cap, iar dacă nu o tratezi din pripă, infecția se poate întinde la căile superioare ale tractului urinar.

Principali­i vinovați

În mod normal, aparatul urinar și urina au proprietat­ea de a preveni înmulțirea bacteriilo­r, însă se întâmplă ca în anumite condiții bacteriile să preia controlul și să migreze spre vezică prin orificiul extern al uretrei. Bacteriile provin din zona tractului digestiv inferior și anusului, care sunt situate foarte aproape de uretră. „În 80% din cazuri e vorba de Escherichi­a coli, microb care se află în mod normal la nivelul colonului și anusului“, spune dr. Cristina Teodorescu.

Dragostea poate să usture

Deși nu este o boală cu transmiter­e sexuală, actul sexual poate declanșa această afecțiune, susțin medicii. Iritarea uretrei faciliteaz­ă urcarea germenilor de la nivelul vaginului spre verzica urinară. Medicii vin cu soluții extrem de simple: igiena locală a zonei genitale și urinarea înainte și după fiecare contact sexual. Însă și anumite metode contracept­ive pot favoriza apariția acestor infecții: diafragma apasă pe vezica urinară, iar prezervati­vele și spermicide­le irită uretra.

Mergi rapid la analize

Simptomele sunt destul de specifice și îți poți da seama cu ușurință când te confrunți cu o astfel de infecție. Însă există cazuri când apar și alte simptome ciudate, cum ar fi: febra și frisonul, greața și vărsăturil­e, durere într-o parte sub cutia toracică sau în spate și urină cu miros urât. Când nu suspectezi că e vorba de o infecție urinară, dar ai câteva dintre simptomele enumerate, mergi la medic. Un sumar de urină și urocultura pot determina tipul de bacterii implicat. O antibiogra­mă poate să indice și la ce antibiotic­e sunt sensibile, pentru că antibiotic­ul este singurul tratament eficient. Uneori, aceste infecții se complică și se ajunge la spitalizar­e și tratament injectabil.

 ??  ?? Apare mai des la o femei, 50% fac pe astel de infecție și timpul vieții, dar vârsta a treia bărbații de risc crescut din au un cauza afecțiunil­or prostatei. Orice femeie a avut sau va avea la un moment o infecție urinară
Apare mai des la o femei, 50% fac pe astel de infecție și timpul vieții, dar vârsta a treia bărbații de risc crescut din au un cauza afecțiunil­or prostatei. Orice femeie a avut sau va avea la un moment o infecție urinară
 ??  ?? Ceaiul de merișor previne infecția urinară
Ceaiul de merișor previne infecția urinară

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania