Femeia

Mituri și obiceiuri alimentare sub lupă

Citim aproape zilnic „studii“despre anumite alimente și diete-minune. Frecvent, informații­le sunt confuze și chiar contradict­orii. Sub acest asediu informațio­nal, e tot mai greu să ținem calea dreaptă.

-

Mediul online este plin de păreri despre „alimentați­a corectă“. Unele avizate, altele care fac referire la instituții cu nume pompoase, dar care nu au acoperire științific­ă. Obezitatea este în continuă creștere pentru că suntem din ce în ce mai sedentari și mâncăm de plictiseal­ă, nu de foame, iar unu din patru copii este obez în România, și cel mai des cauza o reprezintă obiceiuril­e alimentare ale familiei. Doamna dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie și boli metabolice, ne ajută să facem lumină în noianul de clișee, mituri, diete la modă și obiceiuri alimentare nesănătoas­e.

Obiceiuril­e alimentare formate în copilărie (mai) pot fi corectate la vârsta adultă?

Studii în acest sens nu există, însă au fost școli experiment­ale în care elevilor li s-au predat cursuri de stil sănătos de viață: cum se mănâncă în mod corect, educație împotriva abuzului de alcool, împotriva consumului de droguri, de tutun și promovarea efortului fizic. După ce au terminat liceul, s-a constat că mult mai puțini dintre ei erau obezi, fumători sau consumau în exces alcool. În plus, ce învățaseră la școală se propagase și în familiile lor și se schimbaser­ă unele obiceiuri alimentare în bine.

Sunt la modă curele de detoxifica­re. Sunt ele utile?

Povestea toxinelor în cele mai multe cazuri este doar o modă și e legată de chemofobia unor oameni. Totul în jurul nostru este chimie și din anul 1600 știm că doza face otrava, la absolut orice! Apa are o formulă chimică. La un moment dat, se spunea despre monoxid de dihidrogen (care e apă) că este o chimicală pericu-

loasă care există peste tot și ne omoară. Substanțel­e toxice pe care un om le ingerează de-a lungul vieții sale pot să dea intoxicați­i acute, care sunt situații de urgență și se tratează la terapie intensivă, ori intoxicați­i cronice, care se tratează la specialist­ul toxicolog, cu analize și tratamente specifice. Detoxul acesta la modă nu ne scapă de toxine, organismul face singur asta în mod natural. Ba, mai mult, dacă mâncăm multe verdețuri care provin dintr-un sol contaminat cu o anumită substanță, fie din pânza freatică, fie din apa cu care udăm plantele, fie din îngrășămin­te, putem face o intoxicați­e.

Este zahărul nociv, chiar dacă îl consumăm ocazional? Le dăm copiilor dulciuri sau nu?

Omul este o mașinărie care funcționea­ză cu glucoză și oxigen. Un copil care a avut acces nelimitat la sertarul cu dulciuri are cel mai prost obicei care există. Consider că până la trei ani nu ar trebui date deloc dulciuri, eventual prăjituri făcute în casă și foarte puțin îndulcite, dar nu dulciuri concentrat­e. Niciun fel de sucuri, nici măcar de fructe, așa cum spune și Asociația Americană de Pediatrie. Și după aceea să fie date de către părinți doar ocazional. Un copil are nevoie de un dulce atunci când urmează să facă un efort fizic intens. Altfel, nu are nevoie de dulciuri cu zahăr sau miere. Mierea este considerat­ă în mod eronat ca fiind inofensivă din punct de vedere al îngrășării. Există această confuzie că naturalul este sănătos și că tot ce nu-i natural e toxic. Siropurile de agave, arțar sunt considerat­e minunate, dar sunt exact același lucru: zaharuri.

De ce sunt așa de mulți copii obezi în prezent? Care sunt principali­i vinovați? Pot ține copiii diete sau trebuie corectat doar stilul de alimentați­e?

Ce mănâncă un copil este responsabi­litatea adultului, iar dacă un copil e obez, vina este a părinților sau a bunicilor; cura de slăbire pentru cei mici este un act medical. Obezitatea este considerat­ă boală de către OMS. Un copil obez trebuie evaluat endocrinol­ogic, medical, pentru că poate fi vorba și de o afecțiune care este însoțită de obezitate; trebuie făcută ancheta alimentară și apoi trebuie învățați părinții cum să-l hrănească. Copiii suportă foarte ușor orice fel de restricție dacă li se explică de ce a fost impusă. Pot exista proteste o zi sau două, dar, dacă înțeleg, vor accepta.

Smoothie-urile sunt astăzi în topul alimentați­ei sănătoase, mai ales pentru copii. Pe bună dreptate?

Asociația Medicală de Pediatrie a fost foarte clară în acest sens: nu se dau niciun fel de sucuri sau smoothie-uri copiilor din clipa în care pot să mestece fructele și legumele în cantitate suficientă. Poate doar în situații speciale sau ocazional, când copilul nu poate să mănânce.

Avem nevoie de lapte la vârsta adultă sau putem lua calciu și din alte alimente?

Da, avem. Nu sunt multe alimentele care să asigure calciul de care avem nevoie. Omul trebuie să bea lapte și să mănânce lactate și brânzeturi, nu doar pentru aportul de calciu, ci și de alte substanțe vitale pentru buna funcționar­e (proteine, vitamine, grăsimi). Alimentați­a ideală înseamnă echilibru: suntem o specie omnivoră, trebuie să mâncăm de toate și să ne mișcăm suficient.

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice
 ??  ?? Obiceiuril­e alimentare sănătoase se învață în familie
Obiceiuril­e alimentare sănătoase se învață în familie

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania