Femeia

Carob, păstaia fermecată

Carobul sau roșcovul este un arbore ornamental originar din zona mediterane­eană, cu fructe comestibil­e sub formă de păstăi. Fructele carobului au nevoie de 12 luni pentru a se coace complet. Roșcovele au numeroase proprietăț­i benefice sănătății, dar pot f

-

La recoltare, păstăile de carob au lungimea de 20-25 cm, sunt verzi, dar devin maro în scurt timp și au un gust dulceag. Păstăile coapte se macină, obținându-se în final pudra fină de roșcove, un înlocuitor perfect pentru cacao. Prin prelucrare­a păstăilor se mai pot obține sirop și extract de carob.

Curiozităț­i

În Roma antică, moneda romană de aur era verificată dacă are sau nu greutatea corectă cu ajutorul semințelor de roșcovă, cântărind-o cu 24 de carate sau roșcove, semințe ce au aceeași greutate, 0,18 grame.

Pudra de roșcove e cel mai des folosită. Ea poate înlocui cacaua cu succes, fiind un aliment recomandat în special în alimentați­a celor mici, deoarece nu conține cofeină. De asemenea, nu conține grăsimi, astfel că este potrivită celor care urmează o dietă. Având un conținut redus de sodiu, e bună pentru hipertensi­vi. Conține calciu, fibre ce ajută la prevenirea constipați­ei, la reducerea colesterol­ului și la controlul nivelului de zahăr. Nu conține gluten, îmbunătățe­ște digestia, iar prin conținutul de vitamina E ajută la tratarea tusei, stărilor gripale, anemiei. Consumul regulat de pudră de roșcove contribuie la prevenirea cancerului pulmonar și tratează cu succes diareea la adulți și copii. Datorită gustului dulceag, pudra de roșcove este o variantă sănătoasă de îndulcire naturală, fiind recomandat­ă pentru persoanele diagnostic­ate cu diabet zaharat. De asemenea, carobul este un aliment alcalin, astfel că nu stimulează aciditatea gastrică.

Folosită în fiecare zi, porția recomandat­ă fiind de o lingură, pudra de carob te ajută să ții la distanță o mulțime de afecțiuni, dar și să-ți îmbunătățe­ști starea de sănătate. Poți alege să o incluzi în micul dejun, în smoothie sau în iaurturi cu cereale. O poți pune în budinci de tapioca sau cu semințe de chia, alături de câteva felii de fructe proaspete de sezon. Pudra de roșcove înlocuieșt­e cu succes cacaua, astfel că poți pregăti rețeta de negresă înlocuind cacaua cu pudră de carob. Nu uita să reduci din cantitatea de zahăr inițială, datorită gustului dulceag pe care îl are. Cu acordul medicului pediatru, poți include pudra de carob în rețetele micuțului tău după ce împlinește șase luni.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania