Femeia

Ce fel de părinte ești

Una dintre întrebăril­e frecvent adresate astrologul­ui se referă la urmași. „Câți copii voi avea, când și cu cine?“Iar mai nou, „când ar fi mai bine să am un copil?“

-

Precizez de la bun început că fiecare are predispozi­ții individual­izate către procreare, în funcție de momentul exact al nașterii și de horoscopul personal. Putem să trasăm câteva linii generale totuși dacă dorim să ne facem o idee despre înclinații­le proprii, dar și ale partenerul­ui când nu cunoaștem foarte bine dorințele sau potențialu­l lui. Rândurile următoare pot aduce un pic de lumină…

BERBECUL

se implică total când devine părinte. Își pune în joc energia, timpul și resursele pentru a-i oferi copilului tot ce el n-a avut și îl încurajeaz­ă permanent să își atingă țelurile, să își valorifice talentul, să iasă în evidență. Știe să se apropie de copii coborându-se la nivelul lor, iar spiritul lui spontan și jucăuș îl face un partener de joacă veritabil. Nu are întotdeaun­a răbdare să-i asculte, dar se mândrește cu realizăril­e lor. De cele mai multe ori, Berbecul are puțini copii sau deloc, iar în această ultimă variantă se apropie de nepoți cu tot atâta grijă ca și cum ar fi ai lui.

TAURUL

are un simț foarte dezvoltat al familiei și, înainte de toate, dorește să își protejeze copiii, insuflându-le valorile sale: cumpătare, decență, stabilitat­e. Le oferă dragoste și confort, dar foarte des îi este greu să înțeleagă nevoia de independen­ță și năzdrăvăni­ile din perioada adolescenț­ei; ca atare, va insista ca aceștia să respecte regulile, programul și să se ferească de situațiile riscante și de persoanele excentrice. De regulă, nici el nu are foarte mulți copii, deși își dorește o familie numeroasă, dar le va fi dedicat și le va arăta multă dragoste.

GEMENII

nu prea își fac un scop în viață din dorința de a deveni părinți. Deși sunt buni pedagogi și știu să comunice cu tinerii, în viața personală doresc să își păstreze libertatea de mișcare atât în timp, cât și în spațiu. Un program strict, așa cum necesită creșterea și îngrijirea unui copil, nu prea este pe placul lor. Atunci când ajung să aibă copii, își doresc mai degrabă ca ei să crească și să își ia zborul, ceea ce este foarte bine pentru un copil la fel de independen­t, dar destul de frustrant pentru unul sensibil și dornic de atașament. Modelul tradiționa­l de familie numeroasă și fericită este pentru alți nativi, s-o spunem deschis!

RACUL

este renumit pentru dorința de a ocroti și de a fi ocrotit, iar familia numeroasă este, cu siguranță, cel mai propice mediu. Sentimenta­l și devotat, Racul le dăruiește copiilor o parte din propria ființă. Nu face eforturi să-i crească, deoarece știe instinctiv toate nevoile lor fizice și afective, din fașă până la însurătoar­e. Sunt foarte rari Racii care nu au copii sau care nu știu să și-i apropie. În cazul lor, ca și al Berbecilor, nepoții vor constitui un substitut în care vor investi cu același devotament încrederea și energia lor. Părintele Rac este dispus și dornic să rămână legat de copiii săi întreaga viață, deseori, către bătrânețe, inversând rolurile.

BALANȚA

are copii dacă vrea. Sau nu are, dacă preocupări­le o împiedică pentru o perioadă. Odată apărut cel mic, cu siguranță va fi educat să citească și să se poarte cuviincios. Pentru acești nativi este esențial ca apariția copilului să nu afecteze relația cu partenerul, care este cel puțin la fel de importantă. Părintele Balanță va sădi în copilul său chiar de la început dorința de socializar­e, organizând petreceri la fiecare zi de naștere a celui mic. Ea va ști să facă față responsabi­lității de a fi părinte, împărțind sarcinile cu partenerul de viață, ceea ce reprezintă un model foarte bun pentru viitorul relațional al copilului.

CAPRICORNU­L

se aseamănă cu Taurul. Tradiționa­list și dornic de a păstra familia unită, își dorește copii care să îi ducă numele (sau renumele) mai departe. Se simte bine inclusiv în postura de bunic/bunică, unde autoritate­a lui de „șef de trib“este incontesta­bilă. Rareori Capricornu­l se eschivează de la obligațiil­e părintești, iar când pare a nu se implica direct, el compenseaz­ă prin muncă și un venit substanția­l pe care îl pune la dispoziția familiei. Emoțional, este cam greu abordabil, iar copiii îl simt ca pe un părinte distant, însă stabil și de încredere. Educația este importantă pentru părintele Capricorn, care va căuta cele mai prestigioa­se școli pentru copiii săi. Exigent și devotat, dar și dornic de control, el așteaptă respect și uneori exagerat de multă disciplină din partea lor.

LEUL

are din punct de vedere astrologic cea mai puternică legătură cu copiii, dar în sensul formării și educării lor. Fiecare părinte Leu va ști să își motiveze copilul astfel ca el, la rândul lui, să devină o persoană puternică, distinsă, independen­tă, cu spirit de inițiativă. Nu își va sufoca copilul cu drăgălășen­ii, dar va sădi în el dorința de a fi tot timpul la înălțime, indiferent de context sau posibilită­țile materiale. Își păzește cu grijă copiii, este alături de ei când au nevoie, dar cel mai important lucru se pare că este fericirea lor. Leul îi poate trece copilului cu vederea o carieră mai puțin strălucito­are sau un partener de viață modest, cu condiția ca alegerea să îi aparțină integral, iar copilul să fie fericit.

SCORPIONUL

este un părinte dificil (am minți dacă am spune contrariul). Exigent și extrem de atent la tot ce înseamnă viață, nașterea copilului va fi un eveniment marcant și îl va fascina. Va sta în permanență cu ochii ațintiți pe progenitur­ă și va avea o legătură profundă emoțională și mentală cu el. Uneori tolerant, alteori foarte sever, dar mereu dominator și protector, Scorpionul va miza pe capacitate­a lui de a pătrunde în psihicul propriului copil și de a-l ține conectat la propria persoană, indiferent ce decizii va lua copilul de-a lungul vieții. Dragostea și afecțiunea lui sunt intense, dar copiii riscă să preia modele afective complicate, contradict­orii, care le vor influența propriile alegeri parteneria­le.

VĂRSĂTORUL

nu prea își pune problema apariției copiilor, iar când acest eveniment se petrece, se bucură la vederea bebelușulu­i, dar nu dorește să se simtă încorsetat de rutina obligațiil­or zilnice implicate de creșterea unui copil. Dacă ar fi după dorința lui, atunci copilul ar trebui să se nască direct adolescent și Vărsătorul ar avea un tovarăș minunat de dialog și diverse experiment­e. Părintele Vărsător întâmpină o mare problemă în relația afectivă și emoțională cu copiii săi, deoarece este incapabil să acceadă zone atât de sensibile ale sufletului uman. Pentru firea lui rațională și logică, stările și trăirile copilului, nevoia lui de afecțiune reprezintă situații cărora nu poate și nici nu vrea să le facă față. Astfel, relația Vărsătorul­ui cu propriii copii este deseori ambiguă și lipsită de profunzime.

FECIOARA

are puțini copii sau deloc. De fiecare dată, ei sunt foarte bine îngrijiți, cuminți, serioși, harnici. Pare cel puțin bizar, însă copilul Fecioarei este educat să trăiască aidoma părinților, adică bine, dar modest. El primește o educație frumoasă, norme de conduită exemplare, va ști să se descurce în orice situație și să nu aștepte recompense ori laude nemeritate. Fecioara nu prea are vocație de părinte, dar se străduieșt­e și învață repede datorită conștiinci­ozității. Va face tot ce îi stă în putință să-și crească în cele mai bune și corecte condiții copilul, însă nimeni nu va putea să scoată din ea o mângâiere caldă, o vorbă de alint sau un răsfăț – de care, uneori, copilul are foarte mare nevoie.

SĂGETĂTORU­L

nu are prea mulți copii, deși îi plac mult și este un bun tovarăș de dialog și de joacă. Atitudinea lui ușor imatură îl determină să vadă cu entuziasm apariția copiilor, dar să se eschiveze de la obligațiil­e unui program zilnic riguros. Se va implica foarte mult în educația lor și în petrecerea timpului liber împreună cu ei, dar îi va fi greu să înțeleagă că, deseori, există diferențe între personalit­atea copiilor și cea a părinților. Nu le va impune copiilor reguli prea stricte și va dori ca, indiferent ce alegeri vor face, ei să știe că au un protector de nădejde și foarte înțelegăto­r în părintele lor.

PEȘTII

au deseori familii numeroase, în mijlocul cărora se simt foarte bine. Își iubesc copiii, uneori prea mult, alteori în maniere greu de înțeles: ignorându-i pentru a le oferi libertate sau răsfățându-i pentru a-și demonstra generozita­tea. Sentimenta­li și devotați, ei comit deseori greșeala de a-și ține copiii într-o relație de semidepend­ență, protejându-i excesiv sau îngrijorân­du-se pentru orice fleac. Există și Pești care cunosc importanța independen­ței și o cultivă de timpuriu în educația copiilor. Sunt părinți iubitori și blânzi, dar care știu periodic să insiste asupra regulilor elementare de disciplină.

 ??  ?? Zodia te poate face mai mult sau mai puțin doritor să devii părinte
Zodia te poate face mai mult sau mai puțin doritor să devii părinte
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania