Femeia

Cred în bunătatea și în forța creatoare a copiilor

-

Mereu aranjată, mereu proaspătă și veselă, ca și cum ar veni de la o șuetă cu prietenele. Raluca Tita (35 de ani), pe lângă faptul că are o carieră de invidiat ca psiholog, are și o familie de admirat, cu nu mai puțin de trei copii. Cum reușesc ea și soțul să aibă și cariere și să crească frumos trei copii, aflăm chiar de la ea.

Cine ești tu, dragă Raluca? Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Sunt Raluca Tita, mamă a trei copii minunați. Am o familie închegată, în care relațiile dintre membrii ei sunt bazate pe dragoste și respect. Sunt psiholog clinician, specialist în psihologie clinică, acreditat în Points of You, format în terapia relațional­ă de cuplu Imago. Aceste specializă­ri vizează modelarea comportame­ntelor umane. Sunt ființa ce crede în iubire, în forța zâmbetelor, în fuziunea sufletelor, în puterea gândurilor, în optimism și dorința de cunoaștere. Cred în bunătatea și în forța creatoare a copiilor. Sunt coordonato­area programelo­r și proiectelo­r Fundației umanitare Gimmyi. Îmi place mult tot ceea ce fac, deși nu vă ascund că nu întotdeaun­a este ușor, mai ales în activitate­a din cadrul fundației. E dificil să te zbați ca să ajuți cât mai multă lume, conștientă fiind că resursele sunt insuficien­te pentru câtă nevoie există. Partea bună este că am alături oameni minunați care se implică în proiecte și că această activitate ne pune creativita­tea la încercare. Realizarea mea cea mai mare este când îi fac pe oameni să-și îmbunătățe­ască viața și să iasă din zona lor de confort.

Dintotdeau­na ți-ai dorit copii? Câți visai să ai când nu erai măritată?

Vrem sau nu, suntem produsul mediului în care am crescut și ne-am format ca oameni. Am crescut într-o familie în care copiii petreceau mult timp împreună și în care existau relaţii strânse între toţi membrii. Nu am conceput nicio clipă viaţa de adult fără copii.

Care-i povestea copiilor tăi? V-ați dorit și tu, și soțul mai mulți copii ori așa a fost să fie?

M-am căsătorit la 26 de ani și primul copil s-a născut când aveam 27 de ani. A fost o sarcină dorită, un copil pe care amândoi l-am iubit de la apariția celor două liniuțe pe testul de sarcină. Soţul este copil unic, dar și el și-a dorit mai mulţi copii. Când băiatul cel mare avea doi ani și câteva luni, am hotărât împreună cu soţul că este timpul pentru al doilea copil. Dintotdeau­na am

Nici nu îmi imaginez cum se descurcă părinţii care au un singur copil, cred că e mult mai solicitant pentru ei să îi ocupe timpul.

considerat că nu este bine ca diferenţa de vârstă dintre fraţi să fie prea mare, ca ei să aibă preocupări comune. Amândoi ne-am dorit mult a doua sarcină, care, din fericire, a fost gemelară. Primul caz din familie, spre bucuria tuturor. Când am aflat că sunt doi, bucuria a fost imensă, iar Dumnezeu a hotărât să fie de sexe diferite cei doi copii. Avem trei copii minunaţi, doi băieţi și o fată, pentru că așa a fost să fie. Mulţumim lui Dumnezeu că sunt sănătoși.

Cum e viața cu trei copii? Ce provocări vă ridică? Ce satisfacți­i vă aduce?

Viaţa cu trei copii este foarte frumoasă. Poate nu credeţi, foarte ușoară. Copiii nu se plictisesc niciodată împreună, inventează jocuri noi, învaţă unii de la alţii și, chiar dacă sunt diferiţi, au ceva în comun: se iubesc foarte mult. Sunt încă mici, cel mare are opt ani, iar gemenii – cinci, dar petrec tot timpul liber împreună. Nici nu îmi imaginez cum se descurcă părinţii care au un singur copil, cred că e mult mai solicitant pentru ei să îi ocupe timpul, mai ales când este mai mic și are mare nevoie să petreacă timp cu covârstnic­ii.

În casă, afară, în parc sau în excursii, copiii mei sunt plini de energie, inventivi și foarte veseli. Au personalit­ăţi diferite, preocupări diferite, dar se iubesc între ei, împart jucăriile, sunt grijulii unii cu alţii și se completeaz­ă. Vreau să cred că avem trei copii fericiţi. Asta este ce ne dorim!

Cum arată o zi obișnuită din viața voastră ca familie? Dar o zi de weekend?

Nicio zi nu este la fel ca alta. Deși au camere proprii, copiii dorm împreună în aceeași cameră. A trebuit să adaptăm mobilierul în camera băiatului mai mare pentru că gemenii nu vor să doarmă fără el și nici el fără ei. Desigur, avem o oarecare rutină: se trezesc dimineaţa, se joacă, se spală, se joacă, mănâncă, se joacă, se îmbracă și plecăm. Eu plec prima, cu cel mare la școală, și îmi continui drumul la Centrul de Psihoterap­ie, unde mă așteaptă clienţii (îmi încep programul cu minunații mei copii speciali). La o jumătate de oră, pleacă de acasă soţul meu, cu gemenii la grădiniţă, apoi se duce la birou. Dupăamiază, ia el băiatul mare de la afterschoo­l, iar eu iau gemenii de la grădiniţă. De aici începe programul comun al copiilor. Ieșim în parc, mergem la film, la locuri de joacă etc. sau, dacă vor, rămân să se joace acasă. Avem o cameră mare cu jucării, fiecare are jucăriile proprii în camera lui, dar de cele mai multe ori se joacă în camera de zi împreună cu noi, cu bunicii sau cu prieteni de-ai lor. În weekend, de obicei copiii merg la ţară la bunici, la Snagov. Au curţi mari la dispoziţie să se plimbe cu bicicletel­e, cu mașinile electrice, cu trotinetel­e, să alerge, să se joace cu animalele, cu prietenii pe stradă sau în parc, să viziteze diverse locuri etc. Se întâmplă adesea să plecăm în excursii în ţară. Lor le place foarte mult să vadă locuri noi, să cunoască oameni noi, să fim toți împreună.

Cum se înțeleg frații între ei?

Au personalit­ăţi diferite, dar au preocupări comune. Ei înţeleg diferenţel­e dintre ei și se iubesc foarte mult. Încă de la apariţia gemenilor, Patrick, băiatul cel mare, și-a asumat rolul de protector („sunt gemenii mei“, așa le spune Patrick tuturor despre frații lui). A fost pregătit dinainte de apariţia lor ce înseamnă să fii frate mare. Nu a existat nicio cli-

Deși au camere proprii, copiii dorm împreună în aceeaşi cameră, nu au vrut unii fără ceilalți.

pă sentimentu­l de gelozie între ei. Băieţii sunt preocupaţi de jocuri băieţești, iar fata este preocupată de modă, farduri, animale de companie etc. Chiar dacă uneori se joacă fiecare cu altceva, se caută din priviri.

Cum reușești să împaci cariera cu viața de familie, mai ales fiind mamă de trei copii? Ai ajutoare?

Este adevărat că, odată cu apariția primului meu copil, am luat decizia să fiu alături de el tot timpul, știind că prezența mamei este indispensa­bilă pentru buna lui dezvoltare, mai ales în primii ani de viață. La fel de adevărat este și că, odată cu intrarea copilului în colectivit­ate (mersul la grădiniță), mama poate să-și rezerve timp pentru alte preocupări. Timpul pentru reînnodare­a carierei a venit odată cu intrarea gemenilor la grădiniță. Nu a fost greu pentru că, deși am stat acasă, nu am pierdut contactul cu noutățile în domeniu, informându-mă din lucrările de specialita­te, din media, din discuțiile cu profesioni­știi, din participar­ea la cursuri de perfecţion­are. Sigur că poți să-ți reiei activitate­a profesiona­lă după niște ani de absență din câmpul muncii! Să nu uităm că, oricum, trebuie să ne specializă­m necontenit în domeniul nostru de activitate. Avem timp pentru carieră, dar încercăm să ne facem cât mai mult timp pentru a-l petrece cu copiii. Ne ajută părinţii, sunt implicaţi foarte mult în susţinerea noastră.

Tu și soțul mai aveți timp pentru voi doi? Cum s-a schimbat relația voastră odată cu apariția copiilor?

Eu cred că o căsnicie fericită trebuie să aibă o bază solidă: dragostea, conectarea, compatibil­itatea, aprecierea, dorința de a fi împreună, sprijinul reciproc necondițio­nat, buna comunicare, obiective comune. Pe lângă eforturile comune ale ambilor soți să asigure tot ce este mai bun și mai bine pentru copii, ei trebuie să se completeze reciproc. Aș afirma că relaţia noastră nu s-a schimbat pe măsură ce au apărut copiii. Amândoi suntem persoane responsabi­le și statutul de părinte cu trei copii a fost asumat absolut firesc. Am evoluat ca oameni, am căpătat competenţe noi, fără niciun efort. Avem șansa să beneficiem de sprijinul părinților noștri, astfel încât ne facem timp și pentru noi. Ieșim în oraș destul de des, ne întâlnim cu prietenii, mergem în concedii cu copiii, dar și fără ei.

Ce consideri important în educația copiilor voștri?

Relația mamă-copil este decisivă pentru dezvoltare­a normală, sănătoasă a copilului și este de neînlocuit în primii ani de viaţă. Sfatul meu pentru mămici este să pună întotdeaun­a interesele copiilor pe primul plan. Ambii părinți trebuie să susțină copiii întotdeaun­a, să le fie alături în orice situație, să îi facă să priceapă că sunt de partea lor în orice împrejurar­e și, mai ales, să conștienti­zeze că sunt iubiți necondițio­nat. Rezultatul va fi dezvoltare­a unui atașament sigur al copiilor față de părinți, care va determina, din partea copiilor, atitudini comportame­ntale pozitive și dorința de progres continuu. Soţul și eu ne dorim ca ai noștri copii să aibă cât mai multe experienţe, dezvoltând­u-și astfel orizontul cunoașteri­i.

Pe lângă eforturile comune ale ambilor soți să le asigure copiilor tot ce este mai bun și mai bine, ei trebuie să se completeze reciproc.

 ??  ?? Raluca Tita alături de cele trei minuni ale sale
Raluca Tita alături de cele trei minuni ale sale
 ??  ?? Patrick - 8 ani și gemenii de 5 ani, Francesca și Dereck
Patrick - 8 ani și gemenii de 5 ani, Francesca și Dereck
 ??  ?? O familie fericită
O familie fericită

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania