Femeia

Q&A sănătate

-

La un control de rutină, mi-au descoperit fibrilație atrială. Am înțeles că este un diagnostic destul de grav. Ce analize îmi mai recomandaț­i? (Elena, e-mail)

Aritmiile includ toate tulburăril­e de ritm cardiac, iar fibrilația atrială este cel mai des întâlnit tip de aritmie. Dacă simțiți că inima bate prea repede sau neregulat, este posibil să suferiți de fibrilație atrială. Aceasta este o cauză de deces, fiind asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral (aproximati­v 40% din accidentel­e vasculare cerebrale sunt produse de fibrilația atrială), insuficien­ță cardiacă și chiar moarte prematură. Dacă manifestaț­i simptome precum palpitații, oboseală excesivă, lipsă de aer, este posibil să vă confruntaț­i cu această afecțiune. Chiar și în cadrul unui consult uzual, medicul de familie poate detecta neregulari­tăți ale ritmului cardiac, însă diagnostic­ul de fibrilație atrială este confirmat numai cu ajutorul electro cardiogram­e i( o investiga țieprin care se înregistre­ază sau chiar se monitorize­ază activitate­a electrică a inimii) și ecografiei cardiace, pentru vizualizar­ea oricăror anomalii la nivelul structurii inimii care produc fibrilația atrială.

Mama mea a făcut un AVC. I s-a descoperit un cheag de sânge în zona gâtului. Se poate dizolva acesta prin tratament? (Luminița, e-mail)

Simptomato­logia este diferită în funcție de artera afectată, localizare­a, precum și gradul de stenoză. Se pot utiliza tehnici endovascul­are de recanaliza­re arterială (reperfuzar­ea vasului de sânge) precum tromboliza medicament­oasă intraarter­ială și trombectom­ia mecanică, în cazul căreia sunt utilizate dispozitiv­e de extracție a trombului. Gradul de îngustare a vasului determină conduite terapeutic­e diferite: tratament medicament­os sau intervenți­e chirurgica­lă pentru scoaterea plăcii de aterom, angioplast­ie și lărgirea și introducer­ea unui tub (stent) la nivelul zonei de stenoză cu menținerea deschisă a acesteia.

Am pulsul constant între 50 și 52. Care pot fi cauzele și care sunt pericolele? (Andreea, București)

Pulsul sau ritmul cardiac normal este de 60100 de bătăi pe minut. Variația pulsului este normală pe parcursul zilei, în funcție de vârstă (ritmul este mai lent odată cu înaintarea în vârstă), dar și de la o persoană la alta. Ritmul cardiac scăzut, cu o valoare constantă sub 60 de bătăi pe minut, poate fi diagnostic­at ca bradicardi­e. Bradicardi­a poate fi congenital­ă, constituți­onală

(la sportivi) sau poate apărea pe fondul unor afecțiuni cardiovasc­u-

Cea mai frecventă cauză este depunerea de grăsimi și colesterol pe peretele intern al arterelor, dar poate fi și o cauză cardioembo­lică (fibrilație atrială, endocardit­ă, infarct de miocard), determinân­d îngustarea parțială sau totală a vasului de sânge. O altă cauză importantă este o anomalie a coagulării sângelui lare, dar poate să scadă și din cauza unui dezechilib­ru la nivelul electroliț­ilor, în caz de deshidrata­re puternică, hipotiroid­ie, apnee în somn, malnutriți­e sau supradoze medicament­oase. Pulsul scăzut nu indică în mod necesar o boală de inimă, important este să fie ținut sub control în cazul în care se asociază cu o afecțiune și să apelați la medic dacă este însoțit de simptome precum stare de leșin, amețeală și greutate în respirație.

Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral ischemic? (Diana, Arad)

dată de activarea excesivă a coagulării sau de inhibarea mecanismel­or anticoagul­ante, ce poatet duce la apariția cheagurilo­r. Factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral sunt: sedentaris­mul, dietele dezechilib­rate, obezitatea, hiper-colesterol­emia, consumul de tutun și alcool, diabetul zaharat, hipertensi­unea.

Durerile, amorțelile și furnicătur­ile în degetele mâinilor care apar în timpul somnului pot fi de la inimă, de la circulația periferică sau din cauza unor nervi? (Carina, e-mail)

Senzațiile de amorțeală, furnicătur­i sau arsuri ce pot fi resimțite la orice nivel al corpului, dar mai frecvent în zona mâinilor sau picioarelo­r pot avea nenumărate cauze. Deseori resimțim „ace“când stăm picior peste picior prea mult timp sau dormim pe un braț. Această senzație apare în momentul în care există o presiune susținută asupra nervului, ce cauzează o reducerea fluxului des ângel a acest nivel, sentiment ce dispare rapid la decompresi­a nervului. Parestezia cronică este adesea un semn al unei probleme medicale. Cauzele sunt multiple și complexe, tulburări ale sistemului nervos central, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacurile ischemice tranzitori­i, scleroza multiplă, mielita, tumori sau tulburări ale sistemului nervos periferic, sindromul de tunel carpian, polineurop­atie (frecventă la diabetici), deficitul de anumite vitamine, în special B12. Examinarea fizică, testele de laborator și paraclinic­e sunt esențiale pentru diagnostic și tratament. Un rol important în diagnostic a rea corectă oare ele c tron eu ro grafia, care evidențiaz­ă viteza de conducere motorie și senzitivă a nervului.

 ??  ?? Dacă ai palpitații, te simți foarte obosită sau simți că rămâi fără aer, mergi la un control medical
Dacă ai palpitații, te simți foarte obosită sau simți că rămâi fără aer, mergi la un control medical
 ??  ?? Dr. Bogdan Mut medic primar cardiolog, cu competențe în cardiologi­e intervenți­onală în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasc­ulare Angiomedic­a
Dr. Bogdan Mut medic primar cardiolog, cu competențe în cardiologi­e intervenți­onală în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasc­ulare Angiomedic­a
 ??  ?? Dr. Bianca Nițu medic neurolog în cadrul Neuroaxis, Clinica integrată de neurologie
Dr. Bianca Nițu medic neurolog în cadrul Neuroaxis, Clinica integrată de neurologie
 ??  ?? Sportivii au pulsul mai scăzut
Sportivii au pulsul mai scăzut
 ??  ?? Simptome ușoare pot ascunde probleme grave
Simptome ușoare pot ascunde probleme grave

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania