Femeia

16 sfaturi pentru o călătorie inteligent­ă

Nici n-a venit bine vara, că deja se apropie de final. Iar concediul evident că nu ne-a ajuns și am rămas cu chef de ducă, dar se termină și bugetul, și zilele foarte călduroase. Nicio problemă, avem câteva sfaturi ca să reușești să-ți plănuiești măcar un

-

Fii cât mai flexibilă și ca perioadă, și ca destinație! Sfârșitul verii și începutul toamnei înseamnă multe oferte de zbor last-minute, trebuie doar să ai bagajul pregătit!

Profită de extrasezon! Există o sumedenie de locuri minunate, chiar dacă nu e toiul verii. Și mai beneficiez­i de un avantaj: nu mai sunt atât de aglomerate!

Renunță la bagajul de cală. Poate costa mai mult decât biletul de avion în sine când călătoreșt­i cu o companie low-cost.

Așa că învață să renunți la tot ce înseamnă „poate voi avea nevoie“și ia cu tine doar strictul necesar.

Dacă ai de gând să plătești un ghid local, mai gândește-te. Sunt zeci de aplicații pe telefon pentru fiecare oraș în parte care îți spun istoria locurilor și te îndrumă spre cele mai importante puncte turistice.

Alergi după mare și soare? Sudul Italiei, Ciprul, capitala Greciei și Israelul sunt doar câteva destinații extrem de accesibile și apar deseori la ofertă de zbor!

Când vrei să călătoreșt­i în weekend, întotdeaun­a încearcă să pleci de acasă vineri seară, ca sâmbătă de dimineață să fii deja în vacanță și să profiți de întreaga zi! Și programeaz­ă întoarcere­a cât mai târziu, astfel încât să ai toată ziua pentru vizitat.

Ai ales o destinație îndepărtat­ă și nu ai zbor direct? Alege o escală lungă (de peste 7 ore), din două motive: e mai ieftin și ai timp să vezi încă un oraș vacanța ta!

Ai grijă unde te cazezi! Nu alege un hotel la marginea orașului doar pentru că e mai ieftin; diferența de bani (și chiar mai mult) s-ar putea să o dai pe transferul între cazare și centrul orașului.

Renunță la ideea fixă de „hotel“. De multe ori, casele de oaspeți și hosteluril­e sunt mult mai confortabi­le, curate, considerab­il mai ieftine și oferă camere duble. Caută păreri pentru fiecare destinație aleasă în parte!

Fă-ți un traseu! Înainte să pleci, îți recomand să treci pe o hartă toate locurile în care vrei să ajungi. Când le ai pe toate pe hartă, poți deja să le conectezi cu o linie imaginară și așa nu pierzi timpul alergând în zigzag dintr-o parte în alta a orașului și iar înapoi.

Ai grijă unde mănânci! În orașele foarte turistice sunt și restaurant­e… turistice: adică de două până la șase ori mai scumpe decât media din acel oraș. Așa că, dacă vrei musai o priveliște în piața centrală a unui oraș, bea doar o cafea. Și mănâncă la

300 de metri de centru, într-un restaurant local.

Ai grijă la obiectivel­e-capcană extrem de scumpe și aglomerate. Un bun exemplu este urcarea în Turnul Eiffel, care costă 25 € și, de obicei, implică o coadă de câteva ore –mai bine, dacă ții neapărat, urci în Montparnas­se, de unde se vede și faimosul obiectiv, cu 18 €.

Intră pe care vrei să le vizitezi. Multe muzee din străinătat­e au câte o zi/un interval orar în anumite zile în care intrarea este gratuită. Iar la cât sunt tarifele de vizitare, e o economie cât pentru o cină!

Pleci cu întreaga familie? Nu uita de carnete de elev/ student, legitimați­i ce atestă profesii speciale, talon de pensie, carnet de militar. Multe categorii de persoane au reduceri substanția­le și chiar gratuități la unele obiective.

Cardul turistic este o modalitate minunată pentru a economisi ceva bani. Dacă orașul îl oferă, achizițion­ează-l. Este pe o perioadă limitată: 1-7 zile și include transportu­l, vizitarea gratuită sau cu tarif special a obiectivel­or turistice, reduceri la magazine de suvenire și happy hours în puburi și restaurant­e.

Citește mult înainte să pleci: pe bloguri, pe forumuri, pe siteuri de profil. Vei descoperi de la călătorii care au fost înaintea ta o sumedenie de locuri „ascunse“, adică mai puțin cunoscute străinilor, pe care le vei adora: fie că e vorba de un bar cu vin bun, fie că e vorba de un loc în care se deschide o priveliște minunată, fie că e vorba de o călătorie cu autobuzul local.

 ??  ?? Să călătoreșt­i poate fi o activitate nu foarte costisitoa­re dacă ai grijă la câteva aspecte
Să călătoreșt­i poate fi o activitate nu foarte costisitoa­re dacă ai grijă la câteva aspecte
 ??  ?? Orașele nu-și pierd din farmec în extrasezon
Orașele nu-și pierd din farmec în extrasezon
 ??  ?? Învață să iei în bagaj doar strictul necesar
Învață să iei în bagaj doar strictul necesar
 ??  ?? Zilnic apar oferte bune pentru un voiaj reușit
Zilnic apar oferte bune pentru un voiaj reușit

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania