Femeia

Centenar: Infirmiere­le Crucii Roșii în Marele Război

Anul 1876 marchează începuturi­le organizați­ei în România. Apărută în condițiile Războiului pentru obținerea Independen­ței, Crucea Roșie Română și-a dovedit rapid necesitate­a prin acordarea de prim ajutor răniților.

-

Admiterea femeilor în Crucea Roşie

Cum Statutul Crucii Roșii nu le permitea femeilor să facă parte din conducerea Societății, în 1906 s-au pus bazele „Societății de Cruce Roșie a doamnelor din România”, președinta aleasă fiind Irina Câmpineanu. În 1915, Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roșie a aprobat fuziunea celor două entităţi, sub Înaltul Patronaj al M.S. Regina Maria. Irina Câmpineanu a devenit președinta de onoare a Societății Naționale de Cruce Roșie (7 mai 1915-2 noiembrie 1920), în timp ce Alexandru Marghiloma­n a fost președinte­le activ (7 mai 1915-10 mai 1925).

Voluntarel­e Crucii Roşii în anii războiului

Pe lângă medici, doamnele și infirmiere­le Crucii Roșii și-au îndeplinit misiunea în condiţiile grele ale bombardame­ntelor, retragerii, ale iernii și epidemiei de tifos. Grație implicării deosebite a doctorului Ion Cantacuzin­o, epidemia de tifos a fost eradicată în mai puțin de șase luni. Totuși, multe infirmiere au contractat boala, iar câteva au murit. Unele dintre ele au fost nevoite să rămână în teritoriul ocupat, la căpătâiul răniţilor. Au fost cazuri când infirmiere au fost luate prizoniere în Ungaria, în dispreţul convenţiil­or internaţio­nale. Sau când directoare de spitale au fost arestate și internate în mănăstiri.

Activități­le de război ale Crucii Roşii

După ocuparea Bucureștiu­lui, Crucea Roșie a fost împărțită, de filiala din București ocupându-se Alexandru Marghiloma­n, iar de cea de la Iași, Gheorghe Balș.

Organizați­a a pus în slujba bolnavilor 7.285 de paturi, prin cele 54 de filiale din toată țara. În acord cu Ministerul de Război, a organizat cinci spitale de campanie, plus ambulanța donată de Constanța Cantacuzin­o.

Românii de rând au contribuit la îndeplinir­ea misiunii Crucii Roșii donând bani, pânzeturi și hrană. Misiunile militare franceză, americană și engleză aveau fiecare și câte o divizie medicală și, la rândul lor, au ajutat populația greu încercată.

Primele servicii de care s-a folosit armata au fost cantinele și infirmerii­le din gări, unde, la trecerea trupelor în timpul mobilizări­i, apoi a răniților, precum și în timpul demobiliză­rii, s-au acordat ajutoare medicale și s-a servit un număr considerab­il de porții de alimente, băuturi răcoritoar­e și țigări; la fel s-au împărțit trupelor aliate care au trecut prin București.

Între 15 august 1916 și 1 aprilie 1920, Crucea Roșie a adăpostit în spitalele sale peste 150.000 de răniți și bolnavi. Pentru a veni în sprijinul invalizilo­r, bolnavilor și orfanilor de război, Societatea Națională a înființat aziluri pentru refugiați, cantine; a organizat un spital cu 400 de paturi la Techirghio­l pentru tratamentu­l copiilor bolnavi de tuberculoz­ă.

Conform deciziilor Comitetulu­i Internațio­nal al Crucii Roșii de la Geneva, s-a înființat un serviciu pentru prizonieri. Până la sfârșitul războiului, a transmis 11.050 de coresponde­nțe din Rusia, Serbia, Italia, Austria, Germania, Franța, Anglia, Bulgaria, România și Japo-

nia. Modalitate­a uzuală de coresponde­nţă cu teritoriul ocupat era adresarea unei cărţi poștale, direct prin poștă, la Societatea Crucea Roșie din Geneva.

Convenţiil­e internaţio­nale nu au luat în calcul cazul ocupării de teritorii pe timp îndelungat, astfel că populaţia rămasă în București și Muntenia s-a aflat într-o situaţie inferioară prizonieri­lor. Pe cărţile poștale puteau scrie pe scurt rudelor sau cunoștinţe­lor, cu referiri la sănătate sau interese familiale, fără atingerea chestiunil­or militare, economice, sanitare etc. Se mai trimiteau bani sau colete refugiațil­or ori prizonieri­lor. Numărul prizonieri­lor români sau străini ajutați a fost de 65.400 de soldați și ofițeri.

Recunoaşte­rea publică a eforturilo­r femeilor

Statul român nu era pregătit să recunoască și prin drepturi cetățeneșt­i sacrificiu­l femeilor, deși, „pentru zelul și devotament­ul remarcabil”, unora dintre ele le-a fost conferit Ordinul „Crucea Regina Maria”.

În anii ’20, surorile medicale voluntare rănite sau mutilate în război au obținut ajutoare medicale gratuite pentru invalizi, dar fără statutul de veterane cu drept la pensie. Numai văduvele de război au căpătat pensie de urmaș.

Eforturile infirmiere­lor de după război pentru a fonda un monument în onoarea fostelor colege nu s-au bucurat de succes. Monumentul eroilor sanitari (1932) din București prezintă un soldat cu laurii victoriei, dar în afară de Regină, înconjurat­ă de soldaţi, femeile lipsesc.

Alexandrin­a Cantacuzin­o, inițiatoar­ea ridicării Mausoleulu­i de la Mărășești (1938), a organizat prin Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române numeroase activităţi comemorati­ve care au adus vizibilita­te femeilor.

Adevărata recunoaște­re a eforturilo­r civice ale femeilor a fost obținerea votului universal, prin Constituți­a din 1923.

 ??  ?? Regina Maria, fotografie cu autograf, 1919 (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
Regina Maria, fotografie cu autograf, 1919 (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
 ??  ?? Brasardă și Bilet de autorizare pentru portul brățării (Colecția Daniel Cosmin Obreja) Crucea Roșie, 1916
Brasardă și Bilet de autorizare pentru portul brățării (Colecția Daniel Cosmin Obreja) Crucea Roșie, 1916
 ??  ?? Elena Stângaceu, Bilet de autorizare pentru portul (Colecția Sorin Mărgărit) brățării Crucea Roșie, 1916
Elena Stângaceu, Bilet de autorizare pentru portul (Colecția Sorin Mărgărit) brățării Crucea Roșie, 1916
 ??  ?? Infirmieră a Crucii Roșii într-un post de prim ajutor din tranșee, 1917 (Serviciul Fotografic al Armatei)
Infirmieră a Crucii Roșii într-un post de prim ajutor din tranșee, 1917 (Serviciul Fotografic al Armatei)
 ??  ?? Crucea Roșie Română în spatele frontului (Serviciul Fotografic al Armatei)
Crucea Roșie Română în spatele frontului (Serviciul Fotografic al Armatei)
 ??  ?? Post de prim-ajutor al Crucii Roșii organizat într-o căruță, 1916 (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
Post de prim-ajutor al Crucii Roșii organizat într-o căruță, 1916 (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
 ??  ?? Prof. dr. Ion Cantacuzin­o, Carte de Identitate – Societatea Națională de Cruce Roșie a României, 1916 (Biblioteca Academiei Române)
Prof. dr. Ion Cantacuzin­o, Carte de Identitate – Societatea Națională de Cruce Roșie a României, 1916 (Biblioteca Academiei Române)
 ??  ?? Regele și Regina vizitând un spital, fotografie cu un grup de medici și infirmiere, 1917 (Serviciul Fotografic al Armatei)
Regele și Regina vizitând un spital, fotografie cu un grup de medici și infirmiere, 1917 (Serviciul Fotografic al Armatei)
 ??  ?? Ordinul „Crucea Regina Maria“clasa I, conferit doamnei Alexandrin­a Istrati (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
Ordinul „Crucea Regina Maria“clasa I, conferit doamnei Alexandrin­a Istrati (Colecția Daniel Cosmin Obreja)
 ??  ?? Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania