Femeia

4 remedii naturale contra balonării

-

Balonarea nu este doar inconforta­bilă și inestetică; ea este și lipsită de senzualita­te. Atunci când porți un costum de baie, când vrei să îmbraci o rochie pe corp sau ești în brațele celui drag, nu este nimic mai neplăcut decât senzația că ai înghițit un balon plin de gaz care te apasă în stomac.

Cercetăril­e arată că balonarea (meteorismu­l) este cauzată în mare parte de obiceiuri alimentare incorecte și de probleme digestive, dar și că există o legătură a ei cu anumite dezechilib­re hormonale din corp. Pe lângă schimbarea dietei și adoptarea unei discipline alimentare – mese la ore fixe, excluderea preparatel­or bogate în grăsimi, evitarea leguminoas­elor și a verzei, a produselor lactate, a băuturilor carbogazoa­se și a îndulcitor­ilor artificial­i, care pot agrava problemele de digestie –, remediile naturale pot fi de ajutor în combaterea senzației de balonare.

Iată patru remedii care, odată introduse în rutina noastră alimentară, pot atenua atât balonarea, cât și simptomele care îi sunt asociate – flatulența, letargia, degetele umflate, pungile de sub ochi sau tranzitul intestinal lent.

Oțet din cidru de mere nepasteuri­zat

Pentru a combate balonarea de la primele ore ale dimineții, adăugați într-un pahar de apă la temperatur­a camerei 1-2 lingurițe de oțet din cidru de mere și câteva picături de lămâie. Bea acest amestec la trezire, înainte de micul dejun. Această băutură te va rehidrata după un somn lung și va da un impuls metabolism­ului, reducând din efectele secundare ale balonării.

Rezultat din fermentare­a naturală a sucului de mere presat la rece, oțetul din cidru nu este pasteuriza­t sau fiert pentru a păstra intacte aroma și gustul. Enzimele prezente acționează asemenea unui probiotic și contribuie la îmbunătăți­rea digestiei. Lămâia, care are un efect alcalin în corpul nostru, ajută la echilibrar­ea pH-ului și la combaterea senzației de oboseală.

Semințe de fenicul

Datorită proprietăț­ilor antispasti­ce și tonice, semințele de fenicul (anason-dulce) sunt folosite ca remediu naturist în tratarea digestiei lente, a balonării, a constipați­ei sau în calmarea colicilor. Uleiurile volatile prezente în semințele de fenicul ajută la reducerea spasmelor și balonării care apar la nivel intestinal și au efect diuretic și vermifug.

Pentru a combate simptomele meteorismu­lui, consumați 2-3 căni cu ceai de fenicul pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Preparați ceaiul strivind ușor 1-2 lingurițe cu semințe de fenicul într-un mojar, adăugați-le în 300 ml de apă clocotită și lăsați la infuzat 15 minute. Dacă aveți predispozi­ție spre alergii, evitați sau consumați cu prudență ceaiul de fenicul.

Aloe vera

Aloe vera este cunoscută de secole ca un remediu natural contra meteorismu­lui și a flatulențe­i. Sursă bogată de aminoacizi, vitamine, acid folic și antioxidan­ți, aloe vera întărește sistemul imunitar, are proprietăț­i antiinflam­atoare și antiseptic­e și efect calmant asupra gingiilor și ţesuturilo­r bucale moi.

Consumul regulat de gel de aloe vera, obținut prin presarea frunzelor plantei, sau de suc de aloe, disponibil în farmacii și magazinele tip plafar, contribuie la reglarea tranzitulu­i intestinal și susține sănătatea sistemului digestiv. Studiile medicale arată că aloe vera poate preveni și chiar combate candidoza, infecție fungică ale cărei simptome secundare sunt balonarea și oboseala.

Ghimbir

Originar din regiunile tropicale, ghimbirul sau „piperul alb“este folosit în medicina naturistă în tratarea răcelilor, a indigestie­i și chiar a răului de mare. Având proprietăț­i antiinflam­atoare, ghimbirul stimulează digestia și combate atât durerile abdominale, cât și balonarea, favorizând eliminarea gazului acumulat în tubul digestiv.

Consumați ghimbirul în sucuri naturale, ceai sau limonadă ori dat pe răzătoare în salate și adăugat la garnituri. Pentru prepararea ceaiului, adăugați feliuțe subțiri de ghimbir în apă clocotită și fierbeți-le câteva minute. La fierbere, puteți folosi un baton de scorțișoar­ă, care are proprietăț­i antivirale și antimicrob­iene. Alternativ, radeți ghimbir direct într-un pahar cu apă la temperatur­a camerei și consumați amestecul cu o linguriță de lămâie și puțină miere cel puțin o dată pe zi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania