Femeia

Între foamea corpului și foamea minții

Puține femei n-au ținut măcar o dată o dietă ori nu se simt mai mereu vinovate pentru ce și cât mănâncă. Oare n-ar fi timpul să facem pace cu noi și cu mâncarea? Să ne bucurăm de viață cu adevărat?

-

Răscolim internetul, citim articole, cărți, urmăm diete peste diete, totul în căutarea soluțieimi­nune de a mânca fără a ne îngrășa. De fiecare dată ne promitem că nu mai facem, însă este suficientă o îmbucătură ca să nu ne mai putem opri. O fi bine, o fi rău? Chiar ar trebui să ne simțim vinovate, adevărate păcătoase? Dr. Mihaela

Bilic, prin noua sa carte și acest interviu, ne ajută să facem lumină ....

„Am avut impulsul de a mânca, am cedat, mă mustră conștiința.“Cum ieșim din cercul vicios?

Pornind de la informația că este normal să fim mâncăcioși, lacomi, pofticioși, dezordonaț­i, impulsivi, extremiști, nu ne vom mai mira că am mâncat. Mâncarea ne dă o stare de bine. Avem în jur exagerat de multă mâncare și suntem extraordin­ar de stresați, nefericiți, izolați, triști. Dacă nu avem altă bucurie, împăcare și împlinire, ne vom duce spre mâncare ca să reglăm în creierul nostru un echilibru biochimic vital. Este o legătură instinctiv­ă, pe care nu o putem controla decât pe o perioadă scurtă și cu un efort teribil. Dacă nu umblăm la cauză, dacă nu aflăm ce anume nea dezechilib­rat, atunci suntem întro luptă care nu duce nicăieri, pentru că un instinct nu se poate schimba. Mâncarea este o sursă de satisfacți­e primară mereu la îndemână. Suntem construiți să fim atrași de mâncare, să putem mânca și când suntem sătui. Am fost construiți în vreme de restriște alimentară; organismul

a fost programat să ia calorii din orice; așa am putut supraviețu­i, dar nu avem de unde să știm cum să ne oprim din mâncat. Orice mecanism de slăbit este de aceea nenatural, frustrant și foarte anevoios, nu suntem proiectați pentru asta.

Câți dintre cei care caută sfatul unui nutriționi­st sunt dispuși să înțeleagă că ei sunt singurii care dețin cheia schimbăril­or, prin modificare­a atitudinii?

Sub 10%, pentru că aceasta presupune curajul de a înfrunta problemele reale din viața ta. Subconștie­ntul spune: nu am reușit în viață, nu sunt fericit din cauză că sunt gras. Avem pe ce da vina: pe mâncare. Dacă dăm la o parte problema asta, trebuie să ne confruntăm cu întrebăril­e reale. Am putea fi obligați să acceptăm că există multe dezechilib­re emoționale, de multe ori la nivelul creierului, care nu mai poate sintetiza substanțel­e care săi aducă starea de bine și liniștea. Atunci, mi se pare firesc să apelăm la un psiholog sau psihiatru: nu totdeauna problemele din viața noastră sunt rezolvabil­e printrun efort de voință propriu. Mulțumirea, împăcarea, liniștea influențea­ză biochimia: dacă noi nu am descoperit, de data asta prin efort personal, sursele de la care să ne luăm energie sufleteasc­ă pentru a face față unei zile, ne rămâne − din nou − mâncarea. Între echilibrul psihic și siluetă, alegem echilibrul psihic, deoarece silueta nu este vitală.

Cât la sută din meseria ta reprezintă psihologie și coaching?

În ultimii zece ani, 100%. Mam simțit eliberată când am descoperit abordarea numită psihonutri­ție, care există numai în Franța și în care problema îngrășării nu mai ține de calorii și combinații alimentare, ci principala problemă este de ce nu ne putem opri din mâncat. Când ne uităm întro farfurie, nu trebuie să o descompune­m în nutrienți, pentru că ne stricăm echilibrul profund. Dacă scoatem discursul medical din context șil promovăm printre oamenii sănătoși, în mod automat, inducem o anxietate. Ai spune unui om că o mâncare este sănătoasă și alta nesănătoas­ă îl duce în absurd. Există numai chestiuni de cantitate și de frecvență: în nutriție „doza face otrava“. Nutriția nu ar trebui să însemne medicină, ci mai curând psihologie. Sufletul are nevoie de susținere și reparație; fiecare kilogram în plus este o boală a sufletului. Nimeni nu e obez de prea mult bine. Nu știm să tratăm sufletul, întro societate cu abundență alimentară, dar cu carențe mari de inte racțiune socială și, mai ales, de tandrețe și afecțiune, nevoi la fel de importante ca setea și foamea. Mâncăm pentru că avem nevoie de tandrețea mâncării.

Cât de important este să ne relaxăm și să ne permitem plăcerea?

Plăcerea nu numai că trebuie permisă, dar trebuie să învățăm să fim exigenți cu ea. Spunei mâncării din farfurie: „Convingemă să te mănânc!“Mâncarea satisface toate cele cinci simțuri: văzul, auzul, atingerea, mirosul și gustul. Trebuie să facem din fiecare simț un judecător care dă note de la 1 la 10 pentru alimentul aflat în fața noastră. Vom observa că majoritate­a produselor nu primesc nici nota de trecere: închideți ochii și evaluați ce mâncați și veți constata că vizualul face 80% din treabă, restul simțurilor sunt nesatisfăc­ute. Putem percepe intensitat­e și plăcere doar la primele 34 înghițitur­i, apoi receptorii se obișnuiesc și nu mai simt nimic, mâncăm… pe pilot automat, cu mintea.

Dacă facem distincția între foamea corpului și foamea minții și ne folosim simțurile, ne vom putea satisface cu o porție mică.

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Mihaela Bilic
Dr. Mihaela Bilic
 ??  ?? Oare cât mâncăm de foame și cât de poftă sau emoțional?
Oare cât mâncăm de foame și cât de poftă sau emoțional?
 ??  ?? Dr. Mihaela Bilic lansează o nouă carte la Curtea Veche Publishing:Am mâncat. O fi păcat?
Dr. Mihaela Bilic lansează o nouă carte la Curtea Veche Publishing:Am mâncat. O fi păcat?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania