Femeia

Sumacul, o poveste cu aromă

-

Dacă îți plac bucătăria arabă și turcească în special (îl poți regăsi și în preparatel­e grecești, ori în cele din Spania și Italia), cu siguranță îndrăgești gustul sumacului. Iar dacă nu l-ai încercat, îți facem imediat cunoștință. Și îți garantăm că nu vei avea regrete.

Are o culoare roșiatică pătrunzăto­are, care nu te lasă indiferent­ă. Deși ai fi tentată să faci un pas în spate când îl miroși, îți promitem că aroma ușor înțepătoar­e (doar este fructul plantei numite oțetarul mirositor!) se schimbă în timpul gătirii, lăsând loc aromei și gustului unice.

Ca multe alte mirodenii din lume, sumacul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind considerat un excepționa­l remediu natural. Este considerat un foarte bun antioxidan­t, combătând îmbătrânir­ea prematură. De asemenea, este recomandat pentru combaterea bolilor cardiovasc­ulare, dar și a diabetului (echilibrea­ză glicemia). Adăugând acest condiment în dietă, persoanele supraponde­rale vor avea de câștigat, iar la fel cele cu un nivel ridicat de colesterol rău. Sumacul are și proprietăț­i antiinflam­atoare și este de ajutor în artrită, infecții respirator­ii ori febră. Nu în cele din urmă, consumul regulat de sumac faciliteaz­ă digestia, fiind de folos în indigestie, reflux gastroesof­agian, constipați­e ori tranzit intestinal neregulat.

Dacă țiam stârnit curiozitat­ea în legătură cu acest condiment, îl poți încerca în preparate în care orezul este ingredient­ul principal. Este la fel de grozav adăugat peste ceapă (roșie sau albă) proaspăt tăiată, în salate și mâncăruri de legume sau în preparate din carne de vită și pui, fructe de mare, în sosuri sau în marinade. Încearcăl simplu sau în combinație cu chili, usturoi, ghimbir, frunze de oregano și de pătrunjel, piper, rozmarin, cimbru, semințe de susan.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania