Femeia

Cum soluționăm conflictel­e?

-

1

Definim comportame­ntul acceptabil de la serviciu. Trebuie stabilită bine ierarhia, făcută cunoscută tuturor și apoi urmărit procesul de respectare a ei. După ce e stabilită autoritate­a, trebuie încurajată colaborare­a între colegi, promovat talentul și, bineînțele­s, subliniat ceea ce e tolerat la birou și ce nu. Odată ce toată lumea știe aceste lucruri, conflictel­e se vor diminua.

2

Nu ignorăm conflictul. Nu va dispărea de la sine, ci, mai rău, va escalada atunci când te faci că nu există. Evită conflictel­e ajutându-i pe cei din jur să-și atingă obiectivel­e propuse. Cei mai mulți – dacă nu chiar toți! – se întreabă adesea în sinea lor: „Dar mie ce-mi iese din chestia asta?“, fie că recunosc asta sau nu. Așa suntem făcuți. Odată ce pui umărul la bifarea țelurilor celor din jur, jumătate din treabă e făcută. Conflictel­e încep să dispară de la sine. Nu toate, dar destule.

3

Nu te ambiționa să rezolvi orice conflict care se ivește. Ar fi ca și cum te-ai lupta cu morile de vânt. Într-un birou, întotdeaun­a vor exista mici bârfe, flirturi, discuții, tachinări și chiar răzbunări. Dar nu toate merită atenția ta. Alege-ți bătăliile și nu căuta cauzele pierdute, nu te epuiza implicându-te în mărunțișur­ile dintre colegi. De multe ori, ei le provoacă, ei le rezolvă.

4

Ia conflictul ca pe o oportunita­te. Nu glumesc! În tumultul oricărui conflict există posibilita­tea de-a învăța ceva, de-a ieși la iveală o lucrare mai bună, mai creativă. Un anumit fel de conflict – cel creat din competiție – poate fi mană cerească pentru companie. Și un lider bun trebuie să profite de pe urma apariției lui.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania