Femeia

Toată lumea comunică, dar puțini sunt auziți

-

După ce a ocupat funcția de director de marketing în multe companii importante, cea din urmă fiind IKEA, Mihaela și-a dorit o afacere a ei.

Așa s-a născut Brand Essence. Lucrează la fel de mult și acum, cu multă pasiune, dar provocăril­e în antrepreno­riat sunt complet diferite.

Este important brandingul personal în ziua de azi?

Da, însă el trebuie să depășească aspectul aparențelo­r (cum să te îmbraci, să vorbești, să te porți în public etc.) și să intre în sfera esențelor, cum ar fi ce punct de vedere susține, în ce valori și principii crede persoana respectivă.

Care sunt diferențel­e atunci când „vinzi“un produs și o persoană?

Brandingul funcționea­ză după principii similare, doar mediul, canalele și felul în care se manifestă sunt diferite. De exemplu, un brand de produs se poate exprima mai mult pe canale de masă, prin publicitat­e, în timp ce un brand de persoană se manifestă mai mult prin prezența la conferințe sau evenimente specializa­te. Definirea principiil­or, valorilor și a mesajelor de brand e necesară în

ambele cazuri și abia după ar trebui definite canalele de comunicare, în funcție de cei cărora i se adresează brandul sau persoana.

Ce e important să comunici?

Sunt foarte mulți oameni și clienți care mă întreabă ce să mai comunice pe Facebook, de exemplu. Răspunsul sincer este că nu știu, pentru că nu e un răspuns imediat. Oamenii ajung în impas de comunicare pentru că sar peste partea de analiză și strategie. Trebuie să înțelegi cine sunt clienții, ce nevoi au și ce le oferi tu și, dacă se poate într-un fel unic, și abia după aceea se conturează mesajele. Unele se pretează mai mult pe Facebook, altele pe LinkedIn, altele pe Instagram. Un brand care vinde servicii către alte firme s-ar preta mai bine pe stilul corporatis­t al LinkedIn, în timp ce un brand care vinde produse, pe Facebook sau Instagram. Dacă ai un brand vizual (bijuterii, vacanțe, fashion), Instagram e obligatori­u, deși pentru alte categorii mai abstracte s-ar potrivi mai bine Facebook. O capcană în care cad mulți antrepreno­ri este „eu comunic, dar nu vând”. Faptul că ei comunică nu înseamnă neapărat că sunt și auziți în zgomotul uriaș și în torentul de informații. Aproape oricine poate să înceapă o afacere și să comunice pe Facebook, dar filtrarea aici se face, că toată lumea comunică, dar nu toți sunt auziți, pentru că nu sunt relevanți și nu se diferenția­ză.

Cum arată un CV interesant din punctul tău de vedere?

Să scrie despre ei, dar pentru alții. Pentru cei care ar vrea să citească și să înțeleagă cât mai repede care sunt punctele lor forte. Ajută mult o sinteză la început, cu cele câteva puncte pentru care persoana respectivă ar merita angajată. Iar când e vorba de un job specific, să se pregăteasc­ă și să se informeze despre compania respectivă, despre job, orice ce ar putea să îi ajute să scoată în evidență de ce merită să fie chemată la un interviu.

Cum ai știut că a venit momentul să faci o schimbare în carieră?

Cred că un job trebuie schimbat când devine prea confortabi­l, pentru că apare riscul de plafonare și subproduct­ivitate. Sau când nu ți se potrivește. Sau când visezi să faci altceva în viața ta și chestia aia te cheamă și nu îți dă pace – cam așa a fost la mine, combinat și cu o perioadă lungă de stat în aceeași corporație, 11 ani.

Sunt la modă cursurile de dezvoltare personală. Cât de importante sunt pentru brandingul personal?

Dezvoltare­a personală e o expresie atât de vastă… Dezvoltare­a unei persoane este un proces, un drum, nu o stație. Și e bine să avem cât de cât clar în minte unde vrem să ajungem la final, ca să știm prin ce stații să o luăm, respectiv de ce cursuri avem nevoie. Totuși, în accepțiune­a generală, dezvoltare­a personală se referă mult la abilitățil­e de comunicare interperso­nală, conștienti­zare a sinelui și a contextulu­i, inteligenț­a emoțională, public speaking, leadership etc. Personal, cred că

direcția asta tinde să fie exagerată în detrimentu­l celeilalte, care se referă la competențe reale, adică să înveți cum se fac lucrurile.

Ce ai pierdut și ce ai câștigat când ai devenit antrepreno­r?

Mi-e dor de mesele la ore fixe, de ciorba de la cantină și de cafeaua foarte bună. Și uneori de vibrația din echipa mea (mă gândesc să-mi fac o echipă similară la un moment dat). Am câștigat o lume nouă în care pot să mă rescriu cum vreau. O libertate despre care nu știam că există și care în același timp poate fi periculoas­ă dacă nu o gestionezi corect. Însă eu, dacă am ceva de făcut, mă mobilizez pur și simplu, nu am nevoie de stimuli externi.

Trecerea la antrepreno­riat a fost o mutare curajoasă.

Corporația a fost o etapă plină în viața mea, am învățat de la cei mai buni, însă antrepreno­riatul a fost o schimbare de perspectiv­ă de care aveam nevoie. Curajul de a mă „arunca“în antrepreno­riat mi l-am construit treptat, la vârsta matură. Am învățat să experiment­ez, să trăiesc cu un sentiment al incertitud­inii, care în primele luni mă apăsa puțin, dar acum a devenit starea mea naturală, și acolo e de fapt tot farmecul. Am învățat că unele uși sunt întredesch­ise, trebuie doar să le împingi ușor, la fel cum unele sunt încuiate și nu are rost să mai insiști. La fel cum sunt și uși pe care uneori ți-e frică să intri, dar, odată intrat, descoperi o lume despre care nu știai că există. Sunt oportunită­ți peste tot care așteaptă să fie descoperit­e, iar antrepreno­riatul nu e un drum liniar.

La ce nu ai renunța niciodată ca femeie?

Să-mi ascund vulnerabil­itățile, punctele de vedere, să fiu autentică, fără să rănesc însă pe alții.

Ce te impresione­ază?

Copiii și lucrurile simple și frumoase. Un unicorn multicolor desenat de fetița mea și băiețelul meu care îmi spune că bea și el „lapte cu cafea“cu mine, pentru că s-a maturizat. Mă impresione­ază oamenii care fac gesturi frumoase fără să aștepte nimic în schimb și cei care zâmbesc oricât de greu le-ar fi. Mă enervează cei veșnic nemulțumiț­i și cei care comentează tot timpul de cum ar putea fi… dacă ar fi, dar nu e.

Cum îți petreci timpul liber?

Recunosc că nu am foarte mult timp liber și nu am un hobby ieșit din comun – sportul extrem pe care îl fac este că mă dau pe tobogane cu apă din când în când. Uneori citesc SF-uri și cărți fantasy pentru adolescenț­i. Dacă am timp, îl petrec cu cei doi copii ai mei, fie pe acasă, fie călătorind.

Ce crezi că e important în viață?

Cred în învățare continuă, în sinceritat­e și în exprimarea punctelor de vedere cu respect. Dacă ne-am preocupa mai mult de ce putem face fiecare, nu de ce face sau nu celălalt, lumea ar fi un loc mai bun.

Arăți foarte bine. Ce secret ai?

Nu am ținut în viața mea o dietă, mănânc variat: carne, lactate, legume și fructe. Încerc să țin zahărul sub control. Dar cred că pentru un corp echilibrat contează și liniștea interioară și somnul. Un organism obosit se îmbolnăveș­te, iar creierul nu mai performeaz­ă. Așa că profit de câte ori am ocazia (măcar în vacanțe) și dorm câte 8-9 ore pe noapte.

Cred că un job trebuie schimbat când devine prea confortabi­l, pentru că apare riscul de plafonare și subproduct­ivitate. Sau când nu ți se potrivește.

 ??  ?? Brandingul este despre imagine corelată cu esența
Brandingul este despre imagine corelată cu esența
 ??  ?? Timpul poate fi o unealtă, nu un inamic
Timpul poate fi o unealtă, nu un inamic
 ??  ?? Cursurile sunt importante în formarea continuă a unei persoane
Cursurile sunt importante în formarea continuă a unei persoane
 ??  ?? Miahela vorbind cu oamenii despre marketing și branding la cursurile ei
Miahela vorbind cu oamenii despre marketing și branding la cursurile ei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania