Femeia

Grațiela Badicu: Sunt un magnet cu poli doar pozitivi

De peste 20 de ani lucrează în domeniul hotelier. Tot timpul în funcții de mare răspundere, de conducere. Să lucrezi cu oamenii este cel mai dificil, însă pe Grațiela Badicu, director general al Le Boutique Hotel Moxa din București, tocmai această legătur

-

În ciuda orelor multe petrecute la birou, în ședințe, în întâlniri, Grațiela Badicu (45 de ani) are mereu zâmbetul pe buze. Este mereu cu telefonul lângă ea, la orice oră din zi și din noapte, ca un soldat cu arma la picior. Pentru că îi pasă, pentru că, pe lângă muncă și timp, investește mult suflet în ceea ce face. Iar rezultatel­e se văd: și ea, și hotelul se numără printre premianții în domeniu. Poate că premiul cel mai important este faptul că mulți dintre clienți revin, recomandă hotelul, astfel încât s-a strâns o mică familie în jurul acestuia. Grațiela a absolvit Universita­tea Politehnic­a București și cursurile de MBA European în Management și Administra­re a Afacerilor și lucrează cu aceeași pasiune ca în prima zi.

Cine ești tu, dragă Grațiela? Cum te-ai descrie profesiona­l și personal în câteva cuvinte?

Sunt directorul general al „Le Boutique Hotel Moxa“din București, pe care îl conduc de cinci ani și care a fost votat în primele zece hoteluri din România la categoria „Hotelul anului – 4 stele, neafiliat unui lanț internațio­nal“în cadrul celui mai important eveniment care premiază excelența și performanț­a din industria de turism și a ospitalită­ții – Top Hotel Awards România. În cadrul aceluiași eveniment, am fost nominaliza­tă la categoria „Cea mai bună realizare profesiona­lă, Directorul General al anului în industria hotelieră“. De-a lungul timpului, am lucrat în diverse poziții-cheie, în hotelurile Sofitel (Pullman), București (Radisson), Centre Ville ApartHotel (Park Inn by Radisson), Howard Johnson (Sheraton).

Despre mine personal ți-aș spune că sunt un om care poate muta munții din loc, deși asta este cumva în contradicț­ie cu sensibilit­atea și emoțiile mele. Sunt organizată, mă bazez pe valorile și principiil­e mele și îmi place să fiu înconjurat­ă de oameni speciali.

Deși pari o puștoaică, lucrezi de peste 20 de ani în domeniul hotelier, numai în poziții-cheie, cu maximă responsabi­litate. Nu ai obosit? Cât e pasiune și cât e rutină? Ce anume te motivează, ce te „mână în luptă“?

Mulțumesc pentru compliment! Chiar așa mă simt! Într-adevăr, lucrez în acest domeniu de mulți ani și încă sunt fascinată și îndrăgosti­tă de hotelărie. Lucrez cu suflet și pasiune, fiecare zi pe care o petrec la hotel fiind o bucurie și un dor de reîntoarce­re. Am aceeași nerăbdare de a ajunge la hotel dimineața ca atunci când am început. Nu m-am plictisit, ci, din contră, sunt tot mai pasionată de ceea ce fac. Mă consider norocoasă să am un job atât de frumos și provocator, alături de o echipă pe măsură. Am avut întotdeaun­a șansa de a lucra alături de oameni de la care am avut ce învăța, care m-au ghidat și inspirat în domeniul meu, care m-au apreciat și recomandat pe mai departe. Tot la șanse aș enumera experiența mea în hoteluri de lanț internațio­nal, precum și oportunita­tea de a ridica brandurile locale, de a crea notorietat­e în preajma lor: Centre Ville ApartHotel (Park Inn by Radisson) și Le Boutique Hotel Moxa. Câteodată cred că sunt ca un magnet cu poli doar pozitivi!

Motivația vine din mine și cred că transmit mult echipei. Suntem ca o familie, uniți și dedicați. Suntem implicați și responsabi­li. Îmi ador echipa. Acesta este și motivul principal care mă ține în priză zilnic, cu motoarele turate: trebuie să țin ștacheta sus, astfel încât să trăim cât mai mult această pasiune de a lucra într-un hotel. Mă simt mai în formă ca niciodată și încă nu mi-am descoperit limitele.

Mă simt mai în formă ca niciodată și încă nu mi-am descoperit limitele.

Îți sunt necesare niște calități anume pentru a lucra în domeniul hotelier și, mai ales, într-o funcție de conducere? Cât de greu ți-a fost, femeie fiind, să reușești într-o lume a bărbaților?

Ca director general al unui hotel, ești responsabi­l de fiecare aspect și de fiecare persoană care lucrează alături de tine sau este cazată ca oaspete. Această poziție cere dedicare și un mare angajament. Directorul general este de obicei „on call“(n.r. disponibil) 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Dacă merge greșit ceva, este direct responsabi­l.

Chiar dacă am o experiență de peste 20 de ani, învăț alături de colegii mei din situații și perspectiv­e diferite, ceea ce îmi dezvoltă creativita­tea și mă motivează zi de zi. Ca să conduci un hotel, ai nevoie de o experiență vastă, mai ales în management operaționa­l și financiar, de abilități eficiente de lider, de orientare către echipă și oaspeți și trebuie să inspiri încredere.

Ca să revenim la lumea bărbaților, trebuie să spun că lucrez foarte mult și foarte bine în această lume. Ținând cont că, spre exemplu, 90% din oaspeții noștri sunt bărbați de diverse culturi și naționalit­ăți, la fel ca marea majoritate a colegilor și parteneril­or mei de afaceri, cred că trebuie să îți câștigi respectul prin rezultatel­e profesiona­le și prin atitudine.

Asta ți-ai dorit dintotdeau­na, asta visai să faci când erai adolescent­ă? Câte din visurile de la 18 ani s-au împlinit?

Când eram adolescent­ă, visam să fiu profesor de istorie, în timp ce părinții mă vedeau doctor. În final am studiat facultatea de chimie în limbă franceză, am continuat cu un master și apoi cu un MBA în domeniul hotelier. Am avut prilejul de a participa la cursuri în străinătat­e pe partea de vânzări, marketing și yield management (n.r. tehnica de maximizare a veniturilo­r unei afaceri), care mi-au îmbogățit experiența.

În final, nu am fost așa de departe de ce ceea ce îmi doream. Hotelăria înseamnă și a călători, iar a călători înseamnă să descoperi istoria.

Pot să spun că visurile mele s-au împlinit cu mare precizie. Poate pentru că sunt o persoană perseveren­ță și determinat­ă. De exemplu, știam cu multă vreme înainte că voi avea o fetiță pe nume Sara și mi-am planificat ca până la 40 de ani să conduc un hotel. Toate acestea s-au petrecut așa cum mi-am dorit.

Ai o funcție foarte solicitant­ă. Când mai ai timp de tine ca femeie? Cum te răsfeți?

Așa este. Sunt femeie, mamă, directorul general al celui mai frumos boutique hotel din București, PR&Marketing

Skal Internatio­nal București și președinte PR&Marketing Rotary Club București. Toate acestea le consider parte din răsfățul meu. În weekenduri­le libere, îmi place să mă întâlnesc cu prietenii, să petrec cât mai mult timp cu Sara, fie la spa, fie evadând în excursii în țară, în străinătat­e sau prin escapade exotice, dar și să mă implic activ în proiecte culturale, de mediu și medicale în cadrul cluburilor deja menționate.

Dacă s-ar face un film după viața ta, cum crezi că s-ar numi?

Viața în pași de dans.

 ??  ??
 ??  ?? Secretul reușitei? Educație, muncă și dedicare!
Secretul reușitei? Educație, muncă și dedicare!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania