Femeia

Ai ochi frumoși! Știai?

-

S-a născut pe 29 februarie 1920 într-o suburbie a Parisului. Se numea Simone Renée Roussel. Este considerat­ă cea mai bună actriță franceză a secolului XX. Este Michèle Morgan.

Fata cu ochi superbi - cei mai mai frumoși ochi ai cinematogr­afului -, bască și impermeabi­l, veșnic îndrăgosti­tă de băiatul rău cu suflet mare, un personaj tipic al mijlocului de secol XX, Michèle Morgan a plecat de acasă la 15 ani, hotărâtă să devină actriță. A luat câteva lecții, pe care și le-a plătit făcând figurație în diferite filme, apoi a primit primul rol important. O femeie e în stare să trăiască două zile cu un compliment. Michèle Morgan

O replică celebră

După debutul, destul de obscur din 1937, Michèle Morgan, își schimbase deja numele, a jucat în Le Quai des brumes (Suflete în ceață) în 1938, alături de Jean Gabin. A lui a fost replica celebră care a confirmat public că Morgan are cei mai frumoși ochi: „ Ai ochi frumoși! Știai?“Atât. Dar vocea inconfunda­bilă a lui Gabin a făcut totul.

Ocupația germană

În timpul ocupației, Michèle Morgan s-a refugiat în America. Evident, la Hollywood. Dar, din cine știe ce motive, n-a avut deloc succes. Așa că, imediat după victoria aliaților, a revenit în Franța. Și a fost de bine. În 1946 a primit premiul pentru interpreta­re feminină în prima ediție a Festivalul­ui de la Cannes, pentru rolul din Simfonia pastorală.

Discretă

Michèle Morgan a fost o profesioni­stă impecabilă și, cu foarte puține excepții, de o discreție desăvârșit­ă în ceea ce privește viața personală. A avut doi soți. Primul, William Marshall, actor și cântăreț, cu care s-a căsătorit în perioada ei americană și cu care a avut un băiat, Mike. S-a despărțit de el în 1948 și s-a recăsători­t în 1950 cu Henri Vidal (actor), lângă care a stat până la moartea lui, în 1959. Nu s-a mai recăsători­t de atunci, dar a trăit cu regizorul și scriitorul Gérard Oury până, din nou, la moartea acestuia, în 2006. Michèle Morgan a murit, la fel de frumoasă, la 96 de ani, în 2016.

 ??  ?? Frumoasă și talentată, este cea mai bună actriță franceză a secolului XX
Frumoasă și talentată, este cea mai bună actriță franceză a secolului XX

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania