Femeia

Animalul de companie, sub lupa legilor

Noi, oamenii, ne legitimăm pe baza unei cărți de identitate sau a unui buletin. Dar și ele, animalele noastre de companie, au nevoie de un act, un document important din punct de vedere legislativ și nu doar atât.

-

Cel mai important „act de identitate” pentru un animal de companie este carnetul de sănătate. Îl poate face doar medicul veterinar și vă ajută să vă identifica­ţi animalul în cazul pierderii lui. Câinii, pisicile, iepurii și dihorii fac parte din categoria animalelor ce au nevoie de un astfel de carnet de sănătate. Și pentru că nu doar le iubim și le îngrijim, avem obligația, prin lege, să respectăm câteva reguli.

Înainte de a fi stipulată într-o lege, aceasta e o datorie de bun-simț ca proprietar­ul să curețe mizeria lăsată de patruped pe stradă. Că nu se întâmplă de fiecare dată, ci o vedem aproape în fiecare zi. De altfel, măsurile pentru păstrarea igienei publice se regăsesc în documente adoptate la nivel local de autorităţi, așa cum este și Hotărârea Consiliulu­i Local General al Municipiul­ui București nr. 120/2010, care prevede sancţionar­ea cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru cei ce nu respectă măsurile de igienă.

Schema de deparazita­re și vaccinare a câinilor și pisicilor

Cu siguranță sunt puține cazurile stăpânilor care nu-și vaccinează animalele de companie. În primul rând, este vorba despre sănătatea lor, dar și a micuțelor patrupede. Conform Autorități­i Naţionale Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelo­r (ANSVSA), proprietar­ii care refuză să-și vaccineze animalele de companie riscă să fie sancţionaţ­i conform HG 984/2005 cu o amendă cuprinsă între 400 și 800 de lei. Și tot instituția amintită ne spune și care este schema pe care fiecare proprietar de animale de companie ar trebui s-o știe:

PENTRU CÂINI TINERI.

Deparazita­rea internă se face la 4-5 săptămâni, cu o repetare la 12-14 zile, apoi se face trimestria­l. Vaccinarea obligatori­e, precedată de o deparazita­re, se face o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni. Astfel, la vârsta de 6 săptămâni se administre­ază vaccinul monovalent, împotriva coronaviro­zei, o afecțiune severă ce afectează câinii de toate vârstele și rasele. La vârsta de 8 săptămâni se administre­ază vaccinul polivalent DHPPiL, la 12 săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent DHPPiL, iar la șase luni se face vaccinul antirabic.

PENTRU CÂINI ADULȚI.

Deparazita­rea internă se va face de 3-4 ori pe an, cea externă lunar, iar vaccinarea se face anual.

PENTRU PISICI.

Prima deparazita­re internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni și se repetă după 12-14 zile, apoi se va face de cel puţin două ori pe an. Vaccinarea pisicilor începe la 8 săptămâni, când se administre­ază vaccinul polivalent pentru care se face rapel la vârsta de 12 săptămâni. Tot atunci se administre­ază vaccinul antirabic. La pisicile adulte, deparazita­rea internă se face de cel puţin două ori pe an. Deparazita­rea externă a pisicilor se face la necesitate sau în funcție de recomandăr­ile medicului veterinar.

Microcipar­ea cățelului de companie

De asemenea, pe lista obligativi­tății proprietar­ilor de câini se află și microcipar­ea patrupedul­ui, nerespecta­rea acestei reglementă­ri putând fi sancționat­ă cu sume între 2.000 și 5.000 de lei conform Legii nr. 258/2013. Acest microcip nu funcționea­ză precum un GPS, nu îl putem localiza în caz că se pierde. Dar cu ajutorul lui, odată ce a fost găsit patrupedul și dus la un cabinet veterinar, poate fi identifica­t foarte ușor. Toate cabinetele din România sunt obligate să aibă cititoare de microcipur­i și acces la baza de date comună. Microcipar­ea, ca procedură, se aseamănă cu o injecție, nu durează mult și nu este necesară anestezia. Nu este atât de dureroasă, mai ales că implantare­a se realizează în zona cefei, unde pielea animalului este mai puțin sensibilă.

 ??  ?? Orice animal are dreptul la viață și la îngrijire medicală adecvată
Orice animal are dreptul la viață și la îngrijire medicală adecvată
 ??  ?? Pentru a ieși din țară cu animalul de companie, acesta are nevoie de pașaport.
Pentru a ieși din țară cu animalul de companie, acesta are nevoie de pașaport.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania