Femeia

Puterea comunități­i, în slujba binelui

-

În 2015, câteva femei din Timișoara s-au conectat pe un grup de Facebook ca să se sfătuiască în nenumărate­le probleme pe care le pune creșterea unui copil. S-au ajutat reciproc ori de câte ori a fost nevoie, au mărit comunitate­a, au diversific­at subiectele și simplul grup „Mămici mai tari ca Google“(MMTCG) a devenit un fenomen!

Astăzi, grupul MMTCG numără aproape 30.000 de femei care au trecut de la simple sfaturi la acțiuni caritabile, la flashmobur­i pentru a atrage atenția asupra marilor probleme cu care se confruntă societatea și la mii de acțiuni de voluntaria­t pentru cei aflați în nevoie. Pe toate le coordoneaz­ă cele 11 administra­toare ale grupului, alături de Bianca Potyesz, inițiatoar­ea comunități­i.

De la grup la fenomen

Psihoterap­eut și consultant în resurse umane, Bianca Potyesz a creat acest grup în septembrie 2015 pentru a se adresa comunități­i de femei din Timișoara: „Se spune că toamna se adună recolta, dar noi abia atunci plantam ceva frumos care, în timp, avea să devină o comunitate online extinsă și în offline. Acest lucru ne permite să imaginăm și apoi să punem în practică proiecte frumoase, educative, ba chiar menite să aducă puțin timp liber în viața mamelor și femeilor din Timișoara”. Încă de la început grupul avea să fie altfel: bazat pe respect între membrii grupului, acceptare și încredere că împreună pot muta munții. Ambiția de a face cât mai mult bine a stat la baza grupului-fenomen. Astfel, astăzi nu doar femeile din Timișoara fac parte din grup, ci și „din alte orașe importante din țară, ca București, Oradea, Arad, Lugoj, Severin, dar și din țări precum Italia, Anglia, Irlanda, Germania, unde sunt plecate multe membre, singure sau împreună cu familia”, spune Bianca Potyesz.

De la refugiu la acte caritabile

„La început, ca orice grup online, MMTCG era un refugiu unde membrele puteau cere îndrumare sau sfaturi legate de viața lor sau a familiei: creșterea și educarea copiilor pe etape de vârstă, anumite activități casnice cu care te întâlnești zilnic în calitate de gospodină, probleme legate de sănătatea copiilor sau cea proprie, îndrumare și sfaturi de la diverși specialișt­i pentru rezolvarea unor probleme administra­tive”, își amintește doamna Potyesz. În timp, pe grup au apărut rubrici de gramatică, alimentați­e sănătoasă, activități educative – scopul primordial era unul informativ.

La un an de la înființare, în comunitate a apărut un strigăt de ajutor după atentatele de la Nisa: „O femeie ne ruga să o ajutăm în identifica­rea a trei membri ai familiei sale care fuseseră prinși în acel eveniment, fiind în vacanță. Mobilizare­a și unitatea de care au dat dovadă membrele MMTCG în acel moment a lăsat comunitate­a timișorean­ă fără cuvinte și a impresiona­t o țară întreagă, deoarece în nici 24 de ore au reușit să facă ceea ce nici autorități­le nu făcuseră: au identifica­t persoanele dispărute. Cele din comunitate au sunat la toate spitalele din Nisa, doamnele care locuiau în acel oraș au mers personal la diverse instituții pentru a afla informații. Am suferit alături de familie și am trăit cele mai intense emoții existente. S-a stat 24 din 24 pe grup, până când s-a aflat ce era nevoie. Acela a fost momentul în care MMTCG nu a mai fost un simplu grup de Facebook, ci o forță și o singură inimă pusă în slujba unor oameni care aveau nevoie de ajutor“.

Acela a fost momentul când membrele comunități­i au acceptat să sprijine cazurile umanitare. Ca totul să meargă uns, există întotdeaun­a transparen­ță totală deoarece administra­toarele se implică în mod direct în verificare­a cazurilor (de la contactare­a familiei la verificare­a autenticit­ății documentel­or medicale, a documentel­or financiare care atestă suma necesară eventualei intervenți­i chirurgica­le/tratamentu­lui) și țin mereu legătura cu familia înainte și după sprijinire­a cazului. Dar nu se ocupă doar de atât. Una dintre cele mai mari mobilizări ale comunități­i este campania „Din inimă, pentru viaţă!“a grupului, un parteneria­t cu Centrul de Transfuzii Sanguine, prin care membrele donează sânge.

Cred că cea mai mare și de impact acțiune a MMTCG a fost salvarea unui copil de la moarte. Este vorba despre o fetiță pentru care s-au făcut eforturi financiare supraomene­ști pentru a o duce în străinătat­e și a fi tratată corespunză­tor bolii sale. Și ,chiar dacă pare ceva desprins de realitate, am reușit ca în nici 48 de ore să strângem 12.000 de euro necesari familiei acestui copil pentru transportu­l cu un avion special, dotat pentru transportu­l bolnavilor. Bianca Potyesz

Acțiuni una și una

Comunitate­a nu se oprește doar la cazuri umanitare, ci are grijă și de propriii membri. Recent, MMTCG a organizat un flashmob în centrul Timișoarei pentru a promova mișcarea, sănătatea și bucuria de a fi femeie și mamă. Pentru acesta, participan­tele au dansat salsa după ce s-au antrenat două luni!

Apoi, grupul ajută și membrele care fac produse handmade: „Târgurile de Paște și Crăciun sunt deja la a doua ediție și implică multe femei din comunitate­a MMTCG care sunt adevărate antrepreno­are și care, prin produsele realizate de ele

(de la produsele pentru copii la cele alimentare și handmade), au mobilizat sute de timișoreni să iasă din casă indiferent de vreme și să cumpere cadourile necesare celor două sărbători“.

Nici Revelionul sau Ziua Femeii nu sunt uitate, evenimente ce au reușit să reunească anul acesta peste 420 de membre din Timișoara, țară sau străinătat­e.

Dar cel mai drag eveniment-petrecere al comunități­i este, bineînțele­s, Ziua copilului, care a atras anul acesta peste 2.000 de participan­ți.

Pentru că în grup există modele reale, s-a născut și proiectul „Interviuri de nota 10“, prin care se fac cunoscute membrele grupului prin realizări profesiona­le, implicare în proiecte și mai ales voluntaria­t.

Grup cu patru extensii

Ca urmare a proiectelo­r și nevoilor celor din comunitate, au apărut grupuri-extensie, menite să ajute specific. Primul a fost BURSA MMTCG, unde mămicile antrepreno­are pot realiza schimburi comerciale. Apoi s-a dezvoltat MMTCG au drepturi! Consultanț­ă juridică și HR pentru îndrumare, sprijin sau chiar educare în ceea ce privește relaționar­ea membrelor cu actualii sau potențiali­i angajatori, consultanț­ă în rezolvarea unor probleme de natură administra­tivă, joburi. Pe grup sunt specialișt­i în HR, contabili, avocați, notari pentru a da ajutor gratuit.

Apoi, MMTCG la Dietă este destinat femeilor care doresc să adopte un stil de viață sănătos.

Iar cel mai important este MMTCG EDUCĂ, despre care doamna Potyesz spune că „este urmarea firească a tuturor celorlalte grupuri. Extensia a fost lansată odată cu subiectele legate de integra-

rea copiilor în creșe, școli sau grădinițe, când părinții plini de emoții și interesați de găsirea acelui cadru educativ perfect pentru copilul lor au nevoie și de multe răspunsuri. Este singura extensie în care accesul este liber și domnilor, dorind să integrăm familia”.

Administra­toare voluntare

Cele 12 administra­toare de pe grupurile MMTCG lucrează în psihologie, medicină, avocatură, educație, nutriție, protecția copilului, servicii, acoperind astfel o paletă destul de mare de domenii și reușind să ofere și soluții pertinente atunci când situația impune. Unele dintre ele au joburi flexibile, astfel încât pot face trei schimburi pe grup pentru a modera discuțiile existente și pentru a ține în frâu ieșirile impulsive. Tot ele, alături de alte membre „ale casei“încearcă să facă față cât mai multor solicitări. Nu există niciun beneficiu material din asta, ci doar sufletești și de recunoaște­re: „Ne știm pe stradă, prin plăcuțele pentru mașini care au numele nostru. Așa am trecut granițele online-ului în offline și ne bucură enorm!“

Planuri de viitor

„Planuri sunt multe, timp să fie!“, se gândește Bianca Potyesz. Grupul dorește să facă proiecte la nivel internațio­nal și parteneria­te cu multe instituții din Timișoara care să aducă un plus de valoare. „Ne bucură enorm faptul că am devenit model pentru multe grupuri de femei și ne dorim din tot sufletul ca schimbarea în bine să se propage în lanț și finalul să fie unul magic!“

Vă dați seama că, în familia în care mama e în grupul doamnelor și tatăl în cel al domnilor, mașina poartă ambele însemne. Ne recunoaște­m în trafic, ne salutăm și plecăm bucuroși mai departe! Bianca Potyesz

 ??  ?? Administra­torele grupului MMTCG
Administra­torele grupului MMTCG
 ??  ?? Orice zi specială este marcată printr-o petrecere
Orice zi specială este marcată printr-o petrecere
 ??  ?? Atelierele pentru copii, întotdeaun­a în atenția grupului
Atelierele pentru copii, întotdeaun­a în atenția grupului
 ??  ?? Flashmob: salsa în mijlocul Timișoarei
Flashmob: salsa în mijlocul Timișoarei
 ??  ?? Bianca Potyesz: „Ne bucură că am devenit un model pentru grupurile de femei!“
Bianca Potyesz: „Ne bucură că am devenit un model pentru grupurile de femei!“
 ??  ?? Participan­ții la flashmobul din Timișoara, satisfăcuț­i de reușită
Participan­ții la flashmobul din Timișoara, satisfăcuț­i de reușită
 ??  ?? Membre de nădejde ale grupului MMTCG „Acțiunile noastre nu sunt e o obligatori­i, dar să regulă nescrisă ce poți. Cred participi cu oricine are inima că deja deschisă este voluntar în MMTCG.“
Membre de nădejde ale grupului MMTCG „Acțiunile noastre nu sunt e o obligatori­i, dar să regulă nescrisă ce poți. Cred participi cu oricine are inima că deja deschisă este voluntar în MMTCG.“
 ??  ?? Nimic nu e mai frumos decât să sărbătoreș­ti realizăril­e unei comunități!
Nimic nu e mai frumos decât să sărbătoreș­ti realizăril­e unei comunități!
 ??  ?? „Tătici mai tari decât MMTCG“e inițiativa soțului uneia dintre membrele MMTCG din dorința de a fi și ei parte dintr-o comunitate. Petreceril­e MMTCG sunt o ocazie de destindere pentru mămici și tătici Delectare pentru cele implicate în activitate­a grupului Doamna Eli, una dintre administra­torele grupului MMTCG, alături de copiii săi
„Tătici mai tari decât MMTCG“e inițiativa soțului uneia dintre membrele MMTCG din dorința de a fi și ei parte dintr-o comunitate. Petreceril­e MMTCG sunt o ocazie de destindere pentru mămici și tătici Delectare pentru cele implicate în activitate­a grupului Doamna Eli, una dintre administra­torele grupului MMTCG, alături de copiii săi
 ??  ?? Ca o comunitate să fie unită, ea trebuie să treacă din online în offline
Ca o comunitate să fie unită, ea trebuie să treacă din online în offline
 ??  ?? Comunitate­a acestor mămici numără zeci de mii de membre
Comunitate­a acestor mămici numără zeci de mii de membre

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania