Femeia

Cum gestionăm conflictul la locul de muncă

Nu există colectivit­ate în care să nu fi apărut divergențe, invidie, egouri supradimen­sionate. Și toate acestea pot genera nesfârșite conflicte la serviciu. Dar, la fel de bine, există strategii eficiente care să înlăture micile războaie dintre colegi.

-

Unii sunt de părere că există și beneficii de pe urma apariției conflictul­ui profesiona­l, în sensul că, atunci când mai multe minți intră în competiție, se provoacă una pe alta, apar cele mai bune idei, cele mai eficiente soluții, creativita­tea înflorește de-a dreptul. De acord cu dialogul în contradict­oriu, cu brain stormingul făcut la cote maxime, chiar și cu tonul puțin ridicat și patos în argumentăr­i și contrazice­ri, însă nimeni nu-și dorește la serviciu colegi care să pună contre, angajați care spionează și comploteaz­ă împotriva celor din jur. Cu alte cuvinte, trebuie identifica­t genul de conflict apărut la locul de muncă și îndepărtat, pe cât posibil, pentru a nu compromite rezultatel­e muncii fiecăruia în parte.

Conflictel­e nesoluțion­ate nu fac decât să dea naștere unei productivi­tăți și creativită­ți scăzute, în timp ce cooperarea și colaborare­a sunt cel puțin limitate, dacă nu chiar compromise. Așadar, ce creează conflictul la locul de muncă? Funcțiile, ten-

siunile competițio­nale, lupta pentru putere în firmă, egourile, mândria, gelozia, compensați­ile oferite în mod diferit – chiar dacă pe merit! –, problemele personale ale angajațilo­r sau pur și simplu faptul că are cineva o zi proastă și toți ceilalți trebuie să plătească pentru asta. Pare că orice poate fi motivul, nu-i așa? Nu trebuie să disperați totuși! Un lider bun știe să facă față conflictel­or dintre angajați. Așadar, dacă tu ești angajatoru­l, există niște semne pe care să le cauți și niște cauze care trebuie înlăturate. Iar dacă ești doar angajat, iată ce trebuie să facă șeful tău!

Comunicare­a deficitară

Cu siguranță, conflictel­e de care te-ai lovit până acum au avut de-a face cu lipsa informație­i sau cu folosirea acesteia în mod eronat. Mai exact? Să presupunem că tu ai fost norocoasă care a avut parte de cantitatea necesară de informație, dar n-ai știut prea bine ce să faci cu ea. Asemenea situație tot la conflict duce, din cauza unei probleme de comunicare între tine și colegii tăi. Pe scurt, o comunicare corectă, coerentă și la timp între toți cei care intră în contact la serviciu va scădea numărul situațiilo­r conflictua­le sau le va atenua măcar.

Reacții emoționale

De câte ori nu ni s-a întâmplat să luăm decizii în funcție de sentimente­le care puseseră deja stăpânire pe noi?! E omenește, însă deloc productiv. Nici nouă nu ne place ca șefei să i se rupă tocul de la pantofii cei noi în drum spre serviciu și, odată ajunsă la job, să își verse nervii pe noi, nu? Prin urmare, emoțiile etalate în exces la locul de muncă nu fac decât să interferez­e cu productivi­tatea, să strice relațiile, să periclitez­e eficiența muncii. Nu suntem roboți și nimeni nu ne poate pretinde să renunțăm la latura umană. Ar fi chiar o greșeală, însă nici duși de emoții nu putem fi eficienți.

 ??  ?? E bine să fii combativ, însă nu tot timpul și pentru orice idee lipsită de importanță
E bine să fii combativ, însă nu tot timpul și pentru orice idee lipsită de importanță
 ??  ?? O atmosferă plăcută la serviciu este productivă
O atmosferă plăcută la serviciu este productivă
 ??  ?? Tensiunile de la locul de muncă afectează rezultatel­e individual­e și ale echipei
Tensiunile de la locul de muncă afectează rezultatel­e individual­e și ale echipei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania