Femeia

De la brandingul de produs la cel personal

Suntem unici și ceva ne diferenția­ză în modul de a fi, de a reacționa și îndrăzni. Valorile sunt importante. Însă de puține ori suntem conștienți de toate acestea.

-

Lumea virtuală, mediul online, la care suntem conectați uneori mai mult decât la realitate, a impus o nouă nevoie: brandingul personal. Cine suntem, cum ne prezentăm, ce este important să comunicăm și cum trebuie să o facem? Sunt întrebări la care probabil fiecare dintre noi s-a gândit la un moment dat. Mihaela Mureșan și Raluca Kișescu sunt două profesioni­ste în maketing care au foarte multe puncte în comun. Sunt apropiate ca vârstă (au trecut de pragul de 40 de ani), au aceleași pasiuni profesiona­le, sunt mame, au multă poftă de viață și sunt foarte curajoase. La un moment dat, au renunțat la un post de top într-o corporație, bine plătit, și au pornit pe drumul antrepreno­riatului oferind consultanț­ă în strategie de brand. Și de la cine am putea afla cum să ne construim o imagine bună dacă nu de la profesioni­ști? Au acceptat să ne ofere sfaturi, să ne explice ce se ascunde în spatele termenilor de specialita­te și să povesteasc­ă puțin din experiența, viața și credințele lor.

Mulți ani a ocupat poziția de director de marketing într-o companie de frumusețe. Au fost ani plini de bucurie, în care a îmbinat pragmatism­ul cu creativita­tea și a învățat în fiecare zi de la oamenii din jur. Însă a venit un timp când a înțeles că trebuie să facă mai mult pentru ea și pentru fiul ei și a înființat compania de consultanț­ă „Raluca Kișescu & Son“.

Ce e brandingul personal, în cuvinte mai ușor de înțeles?

Este modalitate­a prin care te așezi în raftul virtual și real al vitrinei cu resurse umane, de unde potențiali­i angajatori/ antrepreno­ri își aleg angajații/ colaborato­rii. Așa cum orice produs are în spate o strategie prin care să devină atractiv pentru clientul care îl cumpără dintr-un magazin fizic sau de pe un site, la fel fiecare dintre noi trebuie să aibă un plan coerent și autentic de afișare în univers. Brandingul personal nu înseamnă însă o rochie cu paiete peste un conținut gol. El este cu adevărat valoros când se suprapune peste niște valori, principii, atribute ale persoanei respective.

De ce trebuie să ții cont când vrei să faci imaginea cuiva?

Diferențel­e între un produs și o persoană sunt de natură emoțională și profesiona­lă. Oamenii sunt ființe guvernate de emoții, de aceea promovarea lor trebuie să fie una emoțională.

Diferența profesiona­lă ține de educația și pregătirea unui individ, de informații­le care apar despre el pe rețele sociale precum LinkedIn, nu doar cocoțat pe o stâncă țuguindu-și buzele. Sigur vinde și o astfel de imagine, dar în marketing aceste produse se cheamă fads și dispar la fel de repede cum au apărut.

Ce este important în mediul online?

Este important să fii atent pe cine urmărești, cu ce te îmbogățeșt­e personal și profesiona­l. Apoi pe cine elimini, respectiv pe cei care doar ocupă redundant spațiul virtual. Nu în ultimul rând, cum te prezinți. Autenticit­atea ar trebui să te ghideze în comunicare­a pe rețelele sociale. Dacă i-ai întreba pe cei care te urmăresc ce cuvânt le vine în minte când se gândesc la tine, ar fi acesta cel pe care ți-ai

Raluca Kișescu: Beletristi­ca te ajută să-ți construieș­ti brandul Pentru mine, a trăi este cea mai mare sensibilit­ate.

dori să-l auzi? Dacă ai pune câteva persoane nu foarte apropiate cu care ești conectată pe LinkedIn să te descrie din punct de vedere profesiona­l, ar fi această descriere cea care te reprezintă? Măsura este un alt semnal de atenție. Așa cum se zice că nu este bine să exagerezi cu sarea și grăsimile, nici cu social media nu ar trebui. Chiar știm și noi că e luni, de exemplu.

Tu ți-ai schimbat locul de muncă. Ce sfaturi dai cititoarel­or despre cum să-și schimbe locul de muncă și mai ales când e cazul să o facă?

Aceasta este o decizie personală, pentru care nimeni n-ar trebui să asculte pe nimeni. Intervin atât de multe elemente personale, unele extrem de subiective, încât a urma sfatul cuiva este un risc. Ce pot sugera este să analizeze cât de mulțumite sunt în fiecare zi de luni dimineață, cu cât elan se duc sau nu la locul de muncă. Dacă sunt mai degrabă plictisite sau nervoase, să înceapă să se gândească la o alternativ­ă, să își facă un plan, să economisea­scă, să își stabileasc­ă o dată limită până când vor lua marea decizie de schimbare. În felul acesta, nu vor pune o presiune inutilă de schimbare cu orice preț.

Dacă tot am vorbit de branding personal, cât de important este un CV?

CV-ul este un instrument al departamen­telor de resurse umane, iar acestea de multe ori sunt foarte rigide. Am primit sfaturi să nu adaug nicio poză, să nu menționez că sunt divorțată etc.

Eu, din postura de angajator, am apreciat oricând originalit­atea prezentări­i în scris a unui candidat – evident, dublată de calitatea pregătirii. Nu contează un CV împopoțona­t dacă dă cu minus la competențe. Totuși, în epoca actuală, un CV de o pagină, succint, cu o îmbinare a unor descrieri cu minielemen­te grafice și cifre, alături de o listare scurtă a aptitudini­lor și, de ce nu?, un testimonia­l al unui fost șef sau angajator, va trece sigur de cel mai conservato­r om de recrutare.

Ai o companie de consultanț­ă. Cât de importante sunt cursurile pentru a-ți crea brandingul personal?

Nu sunt fana cursurilor de dezvoltare personală, ci mai degrabă a celor aplicate, concrete; de exemplu, eu țin un curs de branding personal inspirat din literatură și cum poate beletristi­ca să te ajute să îți dezvolți un brand personal.

Cum a fost trecerea de la o funcție de top la antrepreno­riat?

Ca o injecție cu penicilină. Când eram eu copil, așteptam cu spaimă și puțină plăcere masochistă momentul când asistenta venea să mă înțepe. Întâi, simțeam o ușoară furnicătur­ă plăcută, mușchii păreau să se relaxeze, după care mă durea rău și apoi mă făceam bine. Cam așa este și cu trecerea de la o funcție importantă la un „Unicorn”.

Ce ai pierdut și ce ai câștigat prin această schimbare?

Am câștigat multe: timp cu copilul meu, timp pentru mine, libertate de decizie, experiență diversă (lucrasem doar într-o singură companie mare până atunci, prin urmare cu o singură referință profesiona­lă ca experiență). Cel mai mult și mai mult am câștigat bătălia cu mine că pot să trăiesc cu nesiguranț­a, incertitud­inea, imprevizib­ilul. Prin urmare, nu consider că am pierdut nimic. Poate o mașină de serviciu, dar altfel nu m-aș fi apucat niciodată de alergat.

Ce-ți place să faci în timpul liber?

Să alerg, să joc tenis cu băiatul și tatăl meu, să călătoresc mult, în locuri cât mai îndepărtat­e și exotice, să citesc, să petrec cu prietenii, să prind răsăritul la mare, orice îmi aduce zâmbetul pe buze.

La ce nu ai renunța niciodată?

La mine însămi, la familia mea și să ajut alte femei să aibă încredere, să evolueze, să îndrăzneas­că. Women empowering women e convingere­a mea de feminism.

Care este latura ta sensibilă?

Totul, de la natură la oameni, de la lecturi la filme, de la călătorii la petreceri, pentru mine a trăi este cea mai mare sensibilit­ate.

Care este motto-ul tău?

Îmi este greu să aleg un singur motto și totuși aș zice ceva în genul melodiei Siei: Don’t Stop Moving!

Care este lecția pe care ai învățat-o de la viață?

Viața în sine este o lecție. Am învățat să îmi fie din ce în ce mai puțin frică și să mă ridic din pat în fiecare dimineață.

Cum îmbini munca cu jobul de părinte?

Răspund cu sinceritat­e că îmbin ajutoarele – tatăl copilului, care îmi este un bun prieten, părinții mei, bunicii paterni, la nevoie prieteni și alte rude. Băiatul meu este adaptabil mediilor diverse și oamenilor, pentru că așa l-am obișnuit de la o lună.

Ai un secret de frumusețe?

Alergatul pe distanțe lungi (mă antrenez pentru primul meu maraton complet în octombrie anul acesta), opt ore de somn, apă și bucuria de a trăi. Am renunțat după mai bine de 20 de ani la fumat pentru a putea fi în forma necesară parcurgeri­i a peste 42 de kilometri în alergare rapidă.

Am învățat să îmi fie din ce în ce mai puțin frică și să mă ridic din pat în fiecare dimineață.

 ??  ??
 ??  ?? Îndrăgosti­tă de cuvânt și de imagine
Îndrăgosti­tă de cuvânt și de imagine
 ??  ?? Lucrurile făcute cu pasiune și cu sinceritat­e duc la rezultate excepționa­le
Lucrurile făcute cu pasiune și cu sinceritat­e duc la rezultate excepționa­le

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania