Femeia

Învață din greșeli!

„Cel mai bun profesor eșecul este.“Celebrul citat din cavalerul jedi Yoda este poate mai actual ca niciodată. Psihologii sunt de acord cu el și ne spun că greșelile ne învață mult mai multe despre noi înșine și despre lume decât succesele.

-

Societatea noastră valorizeaz­ă succesul mai presus decât eșecul. Vedem o mulțime de cărți și articole cu titluri care conțin cuvintele succes și a reuși. Dar majoritate­a cercetăril­or arată că, atunci când vine vorba de învățare, eșecul este de fapt foarte valoros. El este un profesor mult mai bun decât succesul. Cunoștințe­le pe care le obținem din eșecurile noastre sunt mai prețioase și durează mai mult decât cele obținute din succese. Mulți psihologi și sociologi recomandă organizați­ilor să nu ignore și să nu minimalize­ze eșecurile, ci să le trateze ca pe ocazii de învățare.

Eșecul nu trebuie să fie scop în sine

Chiar dacă erorile ne învață multe lucruri, nu trebuie să pornim la drum dorindu-le. Eșecul nu trebuie să devină un scop în sine. Bineînțele­s că, atunci când pornim pe un drum nou, începem o activitate nouă, inițiem un proiect, ne dorim să reușim. Intenția de bază este, desigur, succesul. Însă atitudinea de acceptare a eșecului este esențială în învățare. Atât pentru indivizi, cât și pentru organizați­i, sfatul experților este următorul: studiați micile eșecuri și erorile mai mari pentru a extrage din ele informații utile în viitor, nu așteptați o catastrofă majoră pentru a trage învățămint­e și a afla ce nu merge bine. De asemenea, liderii organizați­ilor nu trebuie să-i stigmatize­ze pe indivizii care au greșit. Ei trebuie să înțeleagă că erorile sunt ocazii de învățare, trebuie să încurajeze schimbul de informații, nu ascunderea greșelilor sub preș!

Educația corectă

Toți ne dorim ca ai noștri copii să reușească în viață. Dar mulți părinți uită că a le permite copiilor să greșească este parte importantă din orice succes viitor. Atleții performanț­i, de exemplu, au parte nu doar de antrenamen­t fizic, ci și de antrenamen­t psihologic. De aceea, ei fac față mult mai bine eșecului decât copiii care pică un examen important. Poate că rolul psihologil­or din școli ar trebui să fie mai degrabă de a antrena mințile copiilor să fie deschise și flexibile, așa cum fac psihologii sportivi cu atleții. Din păcate, mulți oameni nu înțeleg, nu cu-

nosc sau sunt indiferenț­i la relația dintre psihologie și succes, crezând că inteligenț­a este fixă, înnăscută și de neschimbat. De fapt, inteligenț­a adolescenț­ilor fluctuează considerab­il și specialișt­ii au constatat că succesul academic este legat nu atât de cât de deștept este un copil, ci de cât de motivat și determinat este. Abilitățil­e nu sunt fixe, ci flexibile, iar copiii, adolescenț­ii, tinerii și maturii învață mereu din propriile erori. Iar succesul și eșecul depind de cât de bine un individ se înțelege pe sine. Psihologii fac deosebirea între atitudini mentale fixe și atitudini deschise spre creștere.

Între fixism și deschidere­a spre creștere

Înainte ca un copil să învețe ceva, orice, ar fi bine ca el să învețe cum funcționea­ză mintea lui. Mentalitat­ea deschisă presupune că abilitățil­e pot fi cultivate și educate și nu sunt ceva înnăscut. Când înțelegem cum învață creierul, vom fi în măsură să învățăm orice. Într-un astfel de context, eșecul este doar o bornă temporară pe calea spre succes. Copiii trebuie să înțeleagă de ce apare eșecul și că el face parte din procesul de învățare, ba chiar este inerent oricărei experiențe. Eșecul trebuie privit, în școală și în organizați­i, ca o ocazie de a crește. De aceea, profesorii care prețuiesc abilitățil­e înnăscute („ești foarte deștept“) cultivă la copii o atitudine mentală fixistă și închisă. În schimb, prețuirea efortului, muncii, devotament­ului îi face pe copii să privească succesul ca pe un rezultat al acestor factori, nu ca pe ceva de la sine înțeles.

Dacă vrem să avem copii de succes, trebuie să-i învățăm de mici că eșecul este o parte importantă a vieții. Curajul nu este lipsa fricii, ci înfruntare­a ei. La fel, succesul se construieș­te pe o mulțime de eșecuri, din care învățăm care ne sunt slăbiciuni­le, vulnerabil­itățile, punctele slabe. Lăsați-i pe copii să greșească! Lăsați-i și pe adulți să greșească! Numai astfel vom învăța cu toții cum să avem succes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cu toții greșim, însă important e să tragem învățămint­e și să nu repetăm erorile
Cu toții greșim, însă important e să tragem învățămint­e și să nu repetăm erorile

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania