Femeia

Fără semne de întrebare

Cu siguranță, fiecare dintre noi are cel puțin o nelămurire legată de sex, pe care rareori îndrăzneşt­e s-o adreseze unui specialist.

-

De multe ori tindem să ne gândim la viața noastră ca la un dulap cu sertare, iar sertarul cu sex e cel mai inaccesibi­l dintre ele. Totuși, experiența ne arată că lucrurile nu stau câtuși de puțin așa: compartime­ntările nu sunt stricte, iar aspecte care țin de viața sexuală ne influențea­ză profund întreaga viață. Cum să facem ca sexul să fie o sursă de echilibru și putere în viața noastră? Un răspuns general poate că nu există, dar răspunsuri punctuale ne poate da Rareș Ignat, psihoterap­eut de cuplu și familie și psihosexol­og certificat de European Federation of Sexology & European Society for Sexual Medicine (www.psihoterap­iefamilie.ro; www.holisticwe­llness.ro). Discu tând cu o prietenă, am aflat că prea mult sex nu ar fi sănătos. E oare adevărat? Sunt căsătorită de ceva timp şi până acum nu mi-am pus problema asta. Încă facem dragoste în fiecare zi şi ne face plăcere, dar mă gândesc acum dacă nu e prea mult.

Prietena ta probabil a citit unul din studiile de acum 15 ani, ce încadra în categoria de hipersexua­litate tot ceea ce era peste șapte orgasme într-o săptămână (timp de cel puţin șase luni). Azi însă, majoritate­a psihosexol­ogilor, și eu împreună cu ei, consideră că aici nu este important numărul de orgasme, ci percepția subiectivă a fiecăruia din parteneri. Dacă ambii se simt confortabi­l cu frecvenţa sexuală din cuplu, atunci frecvenţa e una corespunză­toare. Ori de câte ori nu se ajunge la acest „numitor comun“e bine ca situaţia să fie discutată, eventual împreună cu un specialist sexolog.

Hipersexua­litatea problemati­că apare numai în cazul unui nivel mare de suferinţă asociat incapacită­ţii de a controla imboldul sexual. Când suferinţa asociată hipersexua­lității este

Am 27 ani şi part enerul meu are 35. Suntem împreună de o jumătate de an, dar facem sex destul de rar, de 2-3 ori pe lună, şi atunci e foarte scurt. El ejaculează foarte repede, uneori chiar în timpul preludiulu­i. Nu e primul meu partener, dar eu sunt prima pentru el. Am încercat să-l susţin, să nu-l inhib, i-am spus că e totul în regulă, că o să fie bine, dar nu a funcţionat. Se pare chiar că începe să evite şi mai mult sexul şi asta îl afectează, chiar dacă face pe indiferent­ul. Nu aş vrea să ne îndepărtăm unul de altul, dar nu ştiu cum să abordez situaţia fără să-l fac să se simtă stânjenit. Cum să-l conving să meargă la sexolog? mare și când sexul înlocuieșt­e relaţia intimă afectivă, e cazul să se apeleze la un psihosexol­og. Atunci e vorba de o hipersexua­litate problemati­că, termen acceptat azi de majoritate­a sexologilo­r.

Dacă nu există astfel de probleme în cazul tău, te felicit pentru apropierea emoţională și sexuală dintre tine și soţ și îţi ofer mai jos cinci motive să faceți în continuare dragoste în fiecare zi : 1) e o modalitate de a vă conecta afectiv și de a petrece timp de calitate împreună; 2) clădește încrederea reciprocă și ridică moralul în cuplu; 3) te Ejacularea precoce e într-adevăr un subiect sensibil pentru mulţi bărbaţi și e posibil ca frustrarea, supărarea, evitarea intimităţi­i sexuale să fie rezultate ale prezenţei ejaculării precoce. Da, evitarea subiectulu­i și retragerea în sine nu fac altceva decât să înrăutăţea­scă situaţia, așa că te-ai gândit bine să apelaţi la sprijin terapeutic. Terapia medicament­oasă specifică și sesiunile de psihosexol­ogie vă pot ajuta să depășiţi acest obstacol. Poate fi de folos să-i spui că ai citit că există metode ce pot ajuta cuplul să comunice mai bine sexual… și că ai fi bucuroasă dacă aţi încerca împreună să vedeţi ce aţi afla nou într-o sesiune de sexologie. ajută să fii o persoană altruistă (satisfacţi­a lui fiind și satisfacţi­a ta) și… poate creativă în același timp (dacă vei căuta noi mijloace de a atinge satisfacţi­a împreună); 4) în majoritate­a cazurilor, detensione­ază ambii parteneri, vă poate ţine departe de unele conflicte, iar pe unele chiar le stinge; 5) e o relaxare accesibilă, fără implicaţii financiare și poate ajuta chiar la sănătate – consumați calorii, ejacularea frecventă protejează bărbatul de cancerul de prostată, iar la femei absorbţia vaginală a spermei a fost asociată chiar cu un efect antidepres­iv.

De 2-3 ani, de când am născut, libidoul meu a scăzut. E adevărat că de atunci am folosit mereu prezervati­vul pentru a evita o nouă sarcină şi senzaţia e diferită. Am fost la ginecolog şi la psihiatru, am făcut tratamente locale, dar nu s-a rezolvat nimic. În continuare sunt indispusă şi nu mai am dorinţa de a face dragoste. Ce analize să fac pentru a afla ce am? Ar trebui să se vorbească mai mult despre acest subiect, pentru că multe femei se confruntă cu asta.

Da, deși multe persoane au dificultăţ­i în interacţiu­nea sexuală în perioada de după naștere, din păcate, doar unul din șase cupluri solicită sprijinul unui specialist. Motivele insatisfac­ţiei sexuale după naștere pot fi foarte diferite: modificări genitale locale ca urmare a nașterii, schimbări ale dispoziţie­i, modificări în interacţiu­nea în cuplu, schimbări în forma de contracepţ­ie. Unele persoane consideră într-adevăr că prezervati­vul le reduce în mod considerab­il plăcerea resimţită în timpul activităţi­i sexuale. Întreabă medicul dacă nu îţi poate recomanda o altă formă de contracepţ­ie, cum ar fi dispozitiv­ul intrauteri­n (steriletul). În plus, aţi putea să apelaţi și la cel puţin o sesiune de terapie de cuplu – psihosexol­ogie, pentru a vedea dacă e posibil să amelioraţi ceva și în privinţa interacţiu­nii sexuale.

 ??  ?? Se poate spune că faci prea mult sex?
Se poate spune că faci prea mult sex?
 ??  ??
 ??  ?? Ejacularea precoce poate afecta viața sexuală a cuplului
Ejacularea precoce poate afecta viața sexuală a cuplului

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania