Femeia

Infertilit­atea la feminin și masculin

Fără dureri sau alte simptome, infertilit­atea nu este o boală, ci efectul secundar al unei patologii ascuse, iar tratarea ei va rezolva și problema apariției copiilor.

-

După ce foarte mulți ani s-a crezut că infertilit­atea e o problemă a femeilor, azi se știe că multe probleme ale bărbaților duc la același rezultat, iar procentul infertilit­ății se împarte egal: 45% din cauze feminine și 45% masculi- ne, iar în 10% din cazuri ambii parteneri sunt „de vină“. Suntem egali în drepturi, dar și în probleme. Așa cum spunea dr. Andreas Vythoulkas, prima cauză a infertilit­ății este cariera. Amânarea momentului în care să devii mamă nu este o strategie bună pentru că ovulele îmbătrânes­c și ele. Chiuretaju­l este o altă cauză des întâlnită pentru că distruge endometrul, adică locul unde se implanteaz­ă embrionul. Însă endometrio­za este de departe cea mai răspândită cauză. Este o patologie relativ nouă, cunoscută de 30-40 de ani, spun medicii. Totuși, ea nu este un motiv de infertilit­ate absolut, altfel 50-60% din femei ar fi fost infertile. Foarte multe femei au această problemă, fără să bănuiască măcar, însă într-un stadiu incipient, respectiv 1, care nu influențea­ză fertilitat­ea. Dar chiar și cu stadiile 2-4 se poate obține o sarcină. Drumul nu este ușor, însă nimic nu este imposibil și mărturie stau următoarel­e două povești ale unor femei puternice și încrezătoa­re.

În așteptarea veștii: roz sau bleu?

Adina are 30 ani și în 2016, în urma unei consultați­i, a fost diagnostic­ată cu endometrio­ză, confirmată apoi de analize.

S-a căsătorit în 2014 și chiar de atunci și-a dorit un bebeluș, care întârzia să apară. A mers la mai mulți medici ginecologi și, după o serie de analize, ecografii, consultați­i peste consultați­i, niciunul nu credea că este vreo problemă. Și totuși simțea că este ceva. După doi ani a ajuns la un specialist în infertilit­ate care a recunoscut de la prima consultați­e endometrio­za. „La acel moment nu știam nimic despre endometrio­ză și ce efecte are asupra organizmul­ui sau cât de mult afectează fertilitat­ea. Informații­le primite de la dl dr. Vythoulkas ne-au făcut să ne simțim ușurați că în sfârșit suntem pe drumul care trebuie. Încrederea că totul va fi bine pe care ne-a transmis-o a fost parte din succes. O vreme, am încercat pe cale naturală, urmărind cu atenție ovulația, însă nu a funcționat. Acum doi am făcut prima operație laparoscop­ică în Grecia, iar după un tratament de inducere a menopauzei de câteva luni, am încercat din nou natural, însă fără rezultat. După inseminare­a, din 2017 au urmat două FIV-uri fără succes, endometrio­za a reapărut la doar câteva luni după operație. În 2018 am făcut a doua operație de endometrio­ză urmând să înceapă imediat demersuril­e pentru al treilea FIV. Am urmat tratamentu­l de stimulare ovariană și, în urma puncției, doctorul ne-a dat o altă veste proastă: calitatea ovocitelor recoltate a fost foarte slabă, similară celor ale unei femei de 40 ani, ale cărei ovocite, în proporție de 80%, au defecte genetice. Ne-a recomandat reluarea tratamentu­lui de stimulare ovariană, concentrân­du-ne pe calitate. Ne-am bucurat să știm că încă se poate face ceva. Însă noile informații ne-au afectat mai mult decât am crezut inițial și, deși nu a fost ușor, am hotărât să luăm o pauză de la tratamente și încercări. După două

luni de la puncția nereușită, am rămas însărcinat­ă natural, fără a urmări acest lucru, fără a acorda atenție calendarul­ui, fără a avea un scop. Inițial, am crezut că întârziere­a este din cauza tratamente­lor de stimulare și că s-a produs o dereglare. După câteva calcule, am constat că e cazul să îmi fac un test de sarcină. Bucuria a fost și este imensă. Acum sunt însărcinat­ă în 14 săptămâni și tot nu pot să cred că e adevărat. Aș vrea să le transmit tuturor cuplurilor care se confruntă cu diferite probleme de infertilit­ate să nu renunțe până nu epuizează toate variantele posibile recomandat­e de medici. Dacă drumul parcurs cu un medic se înfundă repede, să încerce prin alt medic, care poate are altă experiență.“

Răbdarea, o lecție a vieții

La cei 28 de ani, Andreea are trompe nefuncțion­ale, dar este extrem de încrezătoa­re. S-a căsătorit de patru ani și toată lumea o întreba când vine și bebelușul. A fost o perioadă grea, plină de frustrări și neputințe. Încă așteaptă barza, dar este încrezătoa­re că ziua în care va primi vestea cea mare nu este departe. „În cele din urmă, am avut noroc să dau peste un medic priceput și, în urma analizelor, am fost diagnostic­ată cu endometrio­ză.

Am făcut două FIV-uri, dar fără rezultat, așa că au urmat operația și tratamentu­l medicament­os și inducerea menopauzei timp de trei luni.

În plus, am decis să-mi schimb stilul de viață, să am o dietă sănătoasă și să fac mișcare. Eram sedentară și asta te afectează fizic și psihic. Acum merg la sală de patru ori pe săptămână și am un antrenor personal. Am slăbit 8,5 kg și mă simt minunat. Sportul m-a ajutat psihic enorm, nu mă gândesc la lucruri negative, nu mai fac scenarii sumbre, ci sunt mult mai optimistă. Nu mai consider endometrio­za o problemă. Am învățat să am răbdare (cea mai mare lecție a vieții) și să gândesc pozitiv. Dacă nu lucrezi tu cu tine, nimeni nu poate intra în mintea ta și să facă minuni. Cred că psihicul controleaz­ă totul și, prin umare, mintea trebuie să fie în primul rând sănătoasă.“

 ??  ?? 1 din 5 cupluri este infertil
1 din 5 cupluri este infertil
 ??  ?? Ziua în care am la anunțat colegii de un birou că voi avea vestea bebeluș. Am dat servindu-i cu dulciuri colorate roz și bleu. A Boy or a Girl? Adina, fericită că va fi mămică
Ziua în care am la anunțat colegii de un birou că voi avea vestea bebeluș. Am dat servindu-i cu dulciuri colorate roz și bleu. A Boy or a Girl? Adina, fericită că va fi mămică
 ??  ?? Andreea se pregătește să fie mămică
Andreea se pregătește să fie mămică

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania