Femeia

Semințe aromate și vindecătoa­re

Le presari pe aluatul de sărățele și nu uiți să le adaugi când prepari o varză gustoasă. Sau le folosești când te simți balonată ori răceala îți dă târcoale. Să aflăm mai multe despre semințele de chimen și despre calitățile lor!

-

Se consumă așa cum sunt sau pisate într-un mojar și transforma­te în pudră fină. Incluse în dieta zilnică, semințele de chimen sunt de mare ajutor în problemele sistemului digestiv – constipați­e, balonare, flatulență – și sunt considerat­e un foarte bun antiinflam­ator intestinal. Datorită conținutul­ui ridicat de fibre, scad colesterol­ul sangvin. Sunt bogate în minerale – fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu, vitaminele A, E, C, complexul vitaminic B, antioxidan­ți, fibre (100 g de semințe de chimen conțin aproximati­v 38 g de fibre). O infuzie din semințe de chimen îndepărtea­ză stările de greață ale viitoarelo­r mame, iar inhalațiil­e ușurează respirația și tratează bronșita. Ceaiul din aceste semințe stimulează pofta de mâncare, tratează dismenoree­a, reglează menstruați­a și elimină viermii intestinal­i, iar pulberea poate fi folosită de cei care suferă de hemoroizi. Nu în ultimul rând, aroma deosebită a semințelor o puteți întâlni și în produse cosmetice, precum loțiuni și creme de corp ori săpunuri, toate aces- tea având ca ingredient uleiul din semințe de chimen.

Foarte des prezente în bucătăria europeană, semințele de chimen nu au cum să treacă neobservat­e într-un preparat.

Aroma chimenului este ușor dulce și înţepătoar­e, iar gustul este picant. Se folosește mai ales în prepararea pâinii cu seminţe, a mâncăruril­or pe bază de varză, a supelor și în realizarea unor sortimente de brânză.

Chimen sau chimion, știi să le deosebești?

Chimenul și chimionul nu sunt identice, semințele diferind la culoare, dar și la gust. Semințele de chimen sunt mai închise la culoare, uneori chiar spre negru, iar cele de chimion, deși au aceeași formă cu cele de chimen, sunt mai deschise la culoare.

Nici gustul lor nu e același. Chimenul este dulceag-picant, iar chimionul este amar și destul de puternic. Într-un preparat, poți înlocui semințele de chimen cu cele de mărar, foarte apropiate ca gust, dar cele de chimion nu au un înlocuitor pe măsura gustului și aromei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania