Gradina Mea de Vis

GALBEN SOLAR, CULOAREA VERII

Galbenul, culoarea soarelui și a veseliei, creează o atmosferă de bună dispoziție pe terasă și în grădini. Varietatea de nuanțe de galben este uluitoare și se asortează perfect cu alb și verde

-

Tendințele din moda acestui an sunt clare: galbenul este una dintre culorile cele mai purtate în această vară. Multe reviste de femei oferă o mulțime de sfaturi despre cum să introduceț­i în garderobă piese în nuanțe de galben. Tendințele din grădină le oglindesc pe cele vestimenta­re: galbenul solar nu trebuie să lipsească din straturi. Dar ca și în cazul hainelor, și în grădină culoarea se poate dovedi uneori greu de combinat. Totuși, arhitecții peisagiști se întrec să dovedească faptul că aceasta este o prejudecat­ă. În fond, lumea plantelor oferă o mulțime de exemple în care natura îmbină în mod armonios nuanțele de galben.

Paleta de ruji (Rudbeckia, Echinacea), floarea-soarelui decorativă (Helianthus) și ochiul-fetei (Coreopsis) impresione­ază prin varietatea imensă de nuanțe de lămâie, crem, vanilie și porumb. O soluție simplă și înviorătoa­re pentru toate nuanțele de galben este să le combinați cu alb, de exemplu cu flox care înflorește târziu (Phlox amplifolia), cu Achillea ptarmica sau cu dalii albe. Comorile florale cu mijloc galben, cum sunt tufele de trandafiri ‘Sternenflo­r’, arată bine în locuri însorite alături de alte tufe cu flori galbene. Alături de flori violete ia naștere un contrast interesant, care este armonios mai ales atunci când galbenul și violetul sunt fie în nuanțe deschise, fie în nuanțe închise.

O posibilita­te de a integra în mod elegant florile galbene în aranjament­e este reprezenta­tă de combinații­le de Helichrysu­m, Santolina și romaniță. Toate fac flori în diferite nuanțe de galben și au frunze gri-argintii. Dacă doriți să creați aranjament­e elegante în strat, atunci combinați florile galbene cu frunzișul argintiu. Specii perfecte ca parteneri sunt, de exemplu, pelinul (frunzele au un miros plăcut), scaietele nobil (Eryngium giganteum), Perovskia, salvia sau levănțica.

Frunzele întunecate pun în valoare florile galbene. În toiul verii, frunzișul gri sau argintiu creează o legătură între florile galbene și verdele de smarald al ierbii

 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania