Gradina Mea de Vis

LEACURI DIN DEȘERT

Plantele care cresc în zonele uscate ale globului se protejează de mediul neprimitor cu ajutorul unor substanțe aparte. Acestea sunt benefice și pentru oameni

-

Cine spune „plante medicinale“se gândește de obicei la speciile europene clasice. Dar foarte multe plante vindecătoa­re cresc în cele mai neprimitoa­re regiuni ale lumii: în deșert.

Nu este deloc o întâmplare. Pentru a se proteja de soarele aspru și de animale, aceste specii conțin numeroase substanțe secundare. Unele dintre ele, cum sunt alcaloizii, glicozidel­e și terpenul din uleiurile eterice, au efecte curative dovedite.

Plantele din deșert conțin și vitamine, substanțe minerale și substanțe balast. Putem profita de ele când consumăm fructele cactușilor. Dar dacă substanțel­e vindecătoa­re se află în rădăcini și în bulbi, atunci din acestea se prepară soluții speciale și se pot găsi sub formă de tablete, capsule sau sirop.

Efectul vindecător al acestor miraculoas­e plante este cunoscut din timpuri străvechi. Rășina unui copac din deșert, mirul, este amintită încă din Biblie. O rudă a mușcatelor a devenit cunoscută europenilo­r grație indiciilor popoarelor întâlnite în Africa.

Tot din Africa provine și cactusul Hoodia, pe care boșimanii îl mestecau în timp ce călătoreau pentru a-și potoli foamea. Astăzi, acest efect este folosit în preparate pentru slăbit. Însă una dintre substanțel­e plantelor s-a dovedit a dăuna ficatului și, în plus, pe piață apar și preparate ilegale din Hoodia, de care trebuie să vă țineți departe.

Puteți folosi fără probleme Aloe vera, care este cultivată și ca plantă de interior. La arsuri solare sau de altă natură se taie o bucată de frunză, se îndepărtea­ză coaja și sucul plantei, cu aspect de gel, și se aplică pe locul afectat. Se pare că seva stimulează și vindecarea erupțiilor cutanate.

Compresele cu ulei de chimen negru fac bine pielii în cazul neuroderma­titei, datorită acizilor grași nesaturați. Ceaiul din semințe calmează stomacul.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Înrudită cu pepenele, specia Citrullus colocynthi­s este cunoscută din Antichitat­e. Fructele amare, mari cât niște mere, sunt laxative și stimulează digestia. În homeopatie, fructele se folosesc contra crampelor intestinal­e. 2 Frunzele de Aloe vera conțin o sevă groasă, care se poate aplica direct pe piele în caz de arsuri solare. Seva amelioreaz­ă durerile și inflamații­le și hidratează
1 Înrudită cu pepenele, specia Citrullus colocynthi­s este cunoscută din Antichitat­e. Fructele amare, mari cât niște mere, sunt laxative și stimulează digestia. În homeopatie, fructele se folosesc contra crampelor intestinal­e. 2 Frunzele de Aloe vera conțin o sevă groasă, care se poate aplica direct pe piele în caz de arsuri solare. Seva amelioreaz­ă durerile și inflamații­le și hidratează

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania