Gradina Mea de Vis

PLANTE MEDICINALE: ANANASUL

Există multe plante și fructe exotice, care cresc în țările calde, însă ananasul este cu adevărat cel mai apreciat dintre ele. De o mare importanță culinară și simbolică în cele două Americi, înainte de Columb, acest fruct a cucerit Europa, apoi întregul

-

Ananasul este originar din emisfera vestică. Era alimentul preferat al indienilor carib, care trăiau pe insulele mării care le poartă și în prezent numele, Marea Caraibilor. Însă aceștia l-au adus din sud, din zona Braziliei și a Paraguayul­ui de astăzi. Indienii Carib erau buni comercianț­i și explorator­i, aventurând­u-se cu canoele lor în oceanele, mările și râurile tropicale ale Americilor. Minunata plantă pe care au numit-o anana, adică „fruct excelent“, era folosită inclusiv în ritualuri tribale, din fructele ei preparând chiar și vin.

În anul 1493, Columb a ancorat în insula Guadalupe, unde, într-un sat părăsit al caribilor, a găsit fructe de ananas. Marinarii europeni au savurat curiosul și gustosul fruct, apoi l-au introdus în Europa. Aici a avut un succes imediat. Era un aliment inedit și o curiozitat­e horticolă, astfel că a fost privit ca o minune a Lumii Noi. Din păcate, ananasul putea fi cultivat doar în seră, astfel că existau puține fructe, ceea ce a făcut să fie și mai căutat, mai prețios și mai scump. A devenit un simbol al generozită­ții, al ospitalită­ții și al bogăției, căci doar cei bogați și familiile regale și-l puteau permite. În anii 1600 era încă ceva atât de neobișnuit, atât prin calitățile sale, cât și prin înfățișare­a sa, încât regele Charles al II-lea al Angliei a pozat pentru un portret oficial primind în dar un ananas. Europenii au avut nevoie de 200 de ani pentru a-l „domestici“și a-l putea cultiva.

America colonială s-a îndrăgosti­t și ea de ananas. Simbolul acestuia poate fi regăsit și astăzi în arhitectur­ă și nu numai. În acele vremuri, ananasul era adus din Insulele Caraibe sub formă de bucăți conservate în zahăr. Fructul întreg era foarte dificil de obținut și mult mai scump. Vasele din lemn înaintau cu greutate prin aerul fierbinte și umed de la Tropice, iar de multe ori ananasul putrezea înainte de a ajunge la destinație. Doar cele mai rapide vase și doar în condiții climateric­e propice puteau livra ananasul în bună stare în porturi precum Boston, Philadelph­ia sau Annapolis.

Dar ananasul nu e doar un fruct tropical delicios, ci are și importante beneficii pentru sănătate. Conține multe vitamine, mai ales vitamina C. Se digeră ușor și reduce inflamații­le, căci conține bromelină, o enzimă care diminuează inflamații­le din sinuzite, dureri de gât și artrite. Este un dulce natural cu puține calorii, fiind ideal ca gustare pentru cei care vor să piardă în greutate.

 ??  ??
 ??  ?? Fructul de ananas are nevoie de aproape trei ani pentru a ajunge la maturitate
Fructul de ananas are nevoie de aproape trei ani pentru a ajunge la maturitate
 ??  ?? Cocktail realizat într-o jumătate de ananas
Cocktail realizat într-o jumătate de ananas
 ??  ?? Plantație de ananas
Plantație de ananas
 ??  ?? Gustare mexicană
Gustare mexicană
 ??  ?? Pizza vegetarian­ă cu ananas
Pizza vegetarian­ă cu ananas

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania