Gradina Mea de Vis

BUCURIILE TOAMNEI

Ultimele zile calde ale anului merită petrecute în aer liber, pe terasă, în mijlocul plantelor în culori strălucito­are, de o frumusețe inegalabil­ă. Toamna ne răsfață cu un soare blând, iar spațiul din jurul casei este locul ideal pentru relaxare

-

Atrecut vremea când în septembrie toată lumea începea să strângă plantele de pe balcon și terasă pentru a le duce în locurile de iernat. Zile calde și plăcute există acum până târziu în octombrie, iar primul ger se lasă așteptat uneori chiar și până în noiembrie sau decembrie, în regiunile sudice.

Folosiți această perioadă și bucurați-vă de ea: în straturile de pe terasă puteți admira acum tufe înalte și ierburi decorative, cum sunt trestia de China, ochiul-boului, dalii și iarbă de șoaldină. În grădină s-au copt măceșele și alte fructe sălbatice, care decorează arbuștii cu nuanțele de roșu aprins. Copacii care se îmbracă în tonurile calde de galben, portocaliu și roșu aduc și ei culoare în grădină.

În pepiniere există o paletă uriașă de vase și ghivece. Varza decorativă, crizanteme­le și ochiul-boului arată bine ca plante solitare, dar pot fi aranjate și în grupuri mai mari, în ghivece generoase. În afară de suporturil­e pentru ghivece, puteți folosi și lădițe, coșuri sau cădițe. Tulpinile delicate ale unor ierburi precum rogozul sau Pennisetum completeaz­ă perfect aranjament­ele de toamnă. Clopoțeii purpurii (Heuchera) sunt perfecți pentru a umple eventualel­e goluri cu frunzele lor atrăgătoar­e. Aceste tufe interesant­e nu-și pierd frunzele în timpul iernii și de aceea arată bine tot anul. Același lucru este valabil și pentru alte frumuseți robuste, cum sunt iedera sau diferitele soiuri de iarbă-neagră, care se găsesc acum de vânzare nu numai în pepiniere, ci și în florării.

Arbuștii pitici care fac fructe, cum este mirtul de ghiveci, sunt foarte indicați pentru finalul sezonului pe terasă. Mirtul arată cel mai bine plantat singur într-un ghiveci, cu un suport asortat. De asemenea, mai puteți culege delicatese: ardeii, roșiile și plantele aromatice înmagazine­ază încă aroma soarelui târziu. Grădina are parte acum de decorațiun­i speciale: florile lampion, măceșele, florile ofilite ale hortensiil­or, tărtăcuțel­e colorate, castanele și ghindele servesc pentru a crea aranjament­e de efect. Masa de pe terasă capătă un aer festiv datorită acestor ingredient­e care completeaz­ă buchetele de flori de toamnă. În felul acesta puteți prelungi foarte mult sezonul de grădinărit, căci toamna încântă nu doar cu roadele ei, ci și datorită culorilor unice.

 ??  ?? Masa de pe terasă găzduiește un ansamblu format din vase cu iarbă-neagră și iarbă de șoaldină, fructe de toamnă, ciclame și un felinar care pune totul în lumina potrivită
Masa de pe terasă găzduiește un ansamblu format din vase cu iarbă-neagră și iarbă de șoaldină, fructe de toamnă, ciclame și un felinar care pune totul în lumina potrivită
 ??  ?? 1 Grupul armonios format din două exemplare de iarbă-neagră și o varză, decorat cu măceșe și alte fructe sălbatice roșii, pune în valoare orice măsuță de balcon sau terasă. Aranjament­ul durează mult timp. 2 Ca o moară de vânt roșie arată dalia ‘Marie Schnugg’. Varietatea incredibil­ă a daliilor permite crearea celor mai diverse aranjament­e pe terasă. 3 Gențiana de toamnă (Gentiana sinoornata) face flori de un albastru azuriu. Tufa pitică se simte bine atât în strat, cât și în ghiveci, dar are nevoie de un pământ ușor acid, de mlaștină. 4 Pridvorul generos umbrit de o viță-de-vie roșie oferă spațiu pentru un loc de relaxare cu masă și scaune, dar și pentru coșurile cu fructe.
1 Grupul armonios format din două exemplare de iarbă-neagră și o varză, decorat cu măceșe și alte fructe sălbatice roșii, pune în valoare orice măsuță de balcon sau terasă. Aranjament­ul durează mult timp. 2 Ca o moară de vânt roșie arată dalia ‘Marie Schnugg’. Varietatea incredibil­ă a daliilor permite crearea celor mai diverse aranjament­e pe terasă. 3 Gențiana de toamnă (Gentiana sinoornata) face flori de un albastru azuriu. Tufa pitică se simte bine atât în strat, cât și în ghiveci, dar are nevoie de un pământ ușor acid, de mlaștină. 4 Pridvorul generos umbrit de o viță-de-vie roșie oferă spațiu pentru un loc de relaxare cu masă și scaune, dar și pentru coșurile cu fructe.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania