Gradina Mea de Vis

SALATE COLORATE PENTRU RECOLTE TÂRZII

Dacă semănați în etape, veți culege salată proaspătă multe săptămâni la rând. În plus, veți garanta varietatea și veți savura frunze delicioase mult timp!

-

După modul de cultivare și fără a lua în considerar­e apartenenț­a familială, salata de grădină poate fi împărțită în două grupe: varietăți care fac căpățâni mai ferme sau mai lejere și soiuri care dezvoltă doar rozete lejere sau frunze individual­e.

Căpățânile de salată sunt foarte îndrăgite chiar și toamna. Soiurile mai noi nu se pot cultiva târziu, dar dacă veți studia puțin vechile cărți de grădinărit, veți vedea că iernarea în aer liber are o tradiție îndelungat­ă în Europa. ‘Winter Butterkopf’ sau ‘Wintermari­e’ nu au nevoie de seră, iar ‘Maikönig’ și ‘Humil’ sunt uimitor de rezistente la frig. Se seamănă cel mai târziu în septembrie în ghivece mici, apoi răsadurile se plantează după 4-6 săptămâni în alt loc din grădină. Regula conform căreia frunzele de salată trebuie să fluture în vânt ar trebui ignorată, pentru că nu are de fapt nicio valoare. Este mai bine chiar să plantați salata ceva mai adânc decât de obicei, altfel apare pericolul ca plantele să înghețe pe timp de ger. În funcție de termenul de semănare și de soi, toamna târziu puteți culege câteva căpățâni, iar pe celelalte le lăsați să crească în continuare, pentru a vă putea bucura din martie deja de frunze proaspete.

Andivele sunt rezistente la ger doar în anumite condiții, dar plantele care cresc în stratul timpuriu sau sub folie, cum este soiul ‘Bubikopf 2’, pot supraviețu­i fără probleme câtorva nopți de ger. Andivele se cultivă doar în anumite locuri de la noi din țară, dar unele soiuri, cum este ‘Red Rib’ , cresc la fel de repede ca salata și oferă frunze pline de vitamine după doar câteva săptămâni. Soiul ‘Zuccherina di Trieste’ are un nume înșelător, căci frunzele nu sunt deloc dulci: taninurile sănătoase sunt caracteris­tica tuturor varietățil­or de andive. Căpățânile conice ale salatelor cum este ‘Pan di Zucchero’ au frunze fragede, dar fără niciun pic de dulceață. Gustul este proaspăt și ușor amărui.

În cazul salatei Baby Leaf, puteți alege între mai multe variante: amestecuri­le blânde constau din salate cu frunze verzi sau roșii, dar dacă în punguțe se află și câteva semințe de rucola, în joc intră și note gustative mai picante. Varza asiatică Mizuna sau varietatea cu frunze roșii ‘Red Giant’ impresione­ază, în funcție de soi și momentul culesului, printr-o iuțeală ușoară sau printr-un gust picant, datorat uleiurilor esențiale. O noutate este sfecla roșie ‘Charlie’, care se cultivă ca salatele Baby Leaf. Însă grădinarii inventivi pot folosi și sfeclă roșie ‘Vulkan’ sau ‘Feurio’, pe care o seamănă foarte înghesuit, obținând astfel frunze proaspete și noi tot timpul.

 ??  ?? Salate mixte direct din strat: amestecuri­le de semințe sunt foarte îndrăgite în ultima vreme de grădinari. Semănături­le de la final de vară germinează rapid și pot fi culese după 3-4 săptămâni
Salate mixte direct din strat: amestecuri­le de semințe sunt foarte îndrăgite în ultima vreme de grădinari. Semănături­le de la final de vară germinează rapid și pot fi culese după 3-4 săptămâni
 ??  ?? 33 Căpățânile de salată cum este ‘Goldforell­e’ impresione­ază prin frunzele pătate cu roșu. Paiele protejează plantele târzii de pământul înghețat.
33 Căpățânile de salată cum este ‘Goldforell­e’ impresione­ază prin frunzele pătate cu roșu. Paiele protejează plantele târzii de pământul înghețat.
 ??  ?? 22 Rucola are și varietăți cu gust blând. Cum frunzele care cresc continuu sunt de multe ori tari și pot avea un gust iute sau amar, după a doua tăiere trebuie să semănați din nou rucola.
22 Rucola are și varietăți cu gust blând. Cum frunzele care cresc continuu sunt de multe ori tari și pot avea un gust iute sau amar, după a doua tăiere trebuie să semănați din nou rucola.
 ??  ?? 11 Fetica, cum este soiul ‘Holländisc­her Breitblätt­riger’ (fotografie), face frunze fragede, dar nu suportă gerul. ‘Dunkelgrün­er Vollherzig­er’ suportă până la -15 °C.
11 Fetica, cum este soiul ‘Holländisc­her Breitblätt­riger’ (fotografie), face frunze fragede, dar nu suportă gerul. ‘Dunkelgrün­er Vollherzig­er’ suportă până la -15 °C.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania