Gradina Mea de Vis

ÎNTREBĂRI PENTRU SPECIALIȘT­I

-

Tufe sălbatice: cu cât grădina este mai variată, cu atât mai bine Ce tufe sălbatice autohtone nu trebuie să lipsească din nicio grădină? Dintre miile de plante sălbatice autohtone, foarte multe arată extraordin­ar de bine și ne bucură cu bogăția de flori, dar și cu faptul că atrag fluturi și albine în grădină. În funcție de loc, puteți găsi mereu ceva potrivit: degețelul roșu și căldărușel­e obișnuite lângă gardul viu, Oenothera și iarba-șarpelui în zone însorite sau pecetea lui Solomon și ficățea la umbră. De ce sunt așa importante tufele sălbatice?

Plantele autohtone sunt integrate într-o rețea uriașă de relații ecologice cu multe animale, de exemplu cu insectele polenizato­are. Aceste plante atrag albine, bondari, fluturi și muște. Deseori, aceste insecte vizitează doar anumite specii de plante. O grădină amenajată cât mai natural este o oază de varietate biologică într-un peisaj care devine din ce în ce mai sistematiz­at. Dar ce se întâmplă cu plantele aduse din alte regiuni care atrag insecte? Plantele originare din alte locuri, cum sunt rujile, cătușnica și levănțica, au și ele o valoare ecologică. Foarte importante sunt cele care înfloresc la sfârșitul verii și toamna, când speciile autohtone s-au ofilit. Trebuie să renunțăm la florile bătute?

Multe soiuri de cultură sunt frumoase, dar nu oferă deloc hrană albinelor și fluturilor. Staminele cu polen sunt transforma­te sau accesul la nectar este închis. Însă nu trebuie să renunțați complet la aceste varietăți. Important este ca ele să nu domine în grădină, important este amestecul: cu cât o grădină este mai variată, cu atât este mai bine pentru mediu.

 ??  ?? Iarba-șarpelui (Echium vulgare) Degețel roșu (Digitalis purpurea)
Iarba-șarpelui (Echium vulgare) Degețel roșu (Digitalis purpurea)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania