Ioana

Obiceiuri și tradiții vestimenta­re TRANSPUSE ÎN VIITOR

-

Costumul popular din România a avut și încă păstrează multe dintre miile de variante și modele care s-au croit din moșistrămo­și. Cu o simbolisti­că aparte, straiele tradiționa­le au fost create și purtate cu sfințenie de bătrânii noștri: pânza din cânepa și bumbacul plantate în câmp, luni întregi de țesut cu migală, cinstite în zilele de sărbătoare și purtate cu mândrie chiar și de miri la cununia religioasă.

Fie că e popular sau aparține minorități­lor naționale (avem 20 de grupuri etnice istorice în țara noastră), portul tradiționa­l este un simbol care ne reprezintă, pe care avem datoria să-l ducem mai departe. În acest sens a fost inițiat proiectul FUTURE FOLK, de către Alumnus Club pentru UNESCO, cofinanțat de Administra­ția Fondului Cultural Național, Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiul­ui București, și Comisia Națională a UNESCO.

FUTURE FOLK promovează și revitalize­ază costumul tradiționa­l, o piesă esențială a patrimoniu­lui cultural al României, cu ocazia Centenarul­ui, sub sloganul Anului European al Patrimoniu­lui Cultural 2018: „Patrimoniu­l nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul“.

DESIGNER AVANGARDIS­T

Carmen Emanuela Popa, doctorand în design la Universita­tea Națională de Arte din București și bursieră a Universită­ții IUAV din Veneția, semnează întreaga linie vestimenta­ră, creată special pentru acest proiect. În cadrul colecției, nu se reunesc doar simboluri și modele reinterpre­tate și stilizate, ci sunt create piese noi, moderne, din pânză, dantelă și materiale neconvenți­onale, în ton cu tendințele designului vestimenta­r internațio­nal. Designerul a renunțat la țesăturile clasice în favoarea picturilor pe material. Atentă la simbolisti­ca și filosofia din spatele fiecărui obiect,

Carmen Emanuela Popa dorește să lanseze prin această colecție o invitație la dialog şi înțelegere între oameni, într-un exercițiu intercultu­ral. De fapt, acesta este mesajul întregului proiect: Pace.

LANSARE CU FAST

Evenimentu­l, desfășurat la Palatul Parlamentu­lui în ziua de 20 iunie, a fost deschis de Maia Morgenster­n, care a bucurat audiența cu un moment fascinant de poezie, recitând din Ion Pribeagu. Apoi, publicul a putut admira câte o pereche reprezenta­tivă pentru câteva dintre organizați­ile minorități­lor etnice, fiecare îmbrăcată în costume tradiționa­le. Prezența lor a surprins extrem de plăcut întreaga asistență.

Ulterior, cel mai așteptat moment al evenimentu­lui a fost deschis de un tânăr model, de doar câțiva anișori: într-o fustă de voal albă și o bluză roșie, ea a simbolizat pacea. În urma ei, publicul s-a delectat cu o prezentare-performanc­e cu modele reale. Colecția vestimenta­ră a fost prezentată inedit, momentele de defilare fiind împletite armonios cu cele de balet.

»»» Proiectul Future Folk continuă până pe 20 septembrie 2018 și va merge mai departe ca expoziție itinerantă la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, apoi la Tulcea și Ploiești.

 ??  ?? Grupurile etnice din România au avut reprezenta­nți îmbrăcați tradiționa­l în ziua lansării proiectulu­i Future Folk.
Grupurile etnice din România au avut reprezenta­nți îmbrăcați tradiționa­l în ziua lansării proiectulu­i Future Folk.
 ??  ?? PACEA a deschis prezentare­a colecției Future Folk.
PACEA a deschis prezentare­a colecției Future Folk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Defilarea s-a împletit cu momente de balet.
Defilarea s-a împletit cu momente de balet.
 ??  ?? Carmen Emanuela Popa, creatoarea colecției
Carmen Emanuela Popa, creatoarea colecției

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania