Ioana

Kalimera, Creta!

-

Nu degeaba este cunoscută ca una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Se pare că zeii au știut ei ceva când au aruncat praful magic peste acest loc! Frumusețea acestei insule se rezumă mai mult la oameni decât la locuri, mare, soare și plaje cu nisip fin. Creta oricum le are și pe acestea. Eu am descoperit-o locuind aici două sezoane de vară. Ce m-a atras din primul moment a fost ospitalita­tea localnicil­or. Asta te va cuceri și pe tine imediat ce vei ajunge aici, sunt sigură! Este drept că, fără această atitudine, aici nu poți face mare lucru din punctul de vedere al turismului și al comerțului, acestea fiind principale surse de venit pe insulă.

TE VEI SIMȚI BINE-VENIT!

Daca vrei să vezi Creta, iată și recomandăr­ile mele cu cele mai frumoase locuri:

1. INSULA CHRISSI. Așadar, dacă vrei o escapadă pe o insulă exotică cu nisip alb și apă cristalină, Chrissi este destinația perfectă. Poți lua o excursie de o zi sau poți închiria o mașină până în sudul Cretei, în Ierapetra, oraș din al cărui port vei lua vaporul către insulă, pentru aproximati­v 40 de minute. Acestă insulă încă nu este întru totul atinsă de om. Vei găsi și locuri pustii unde te poți plimba ca și cum ai fi doar tu acolo.

2. HERAKLION. Capitala insulei Creta are multe de oferit. Poți vizita portul și fortăreața Koules. De asemenea, din port ajungi în 5 minute în centrul orașului. Aici merită vizitat Muzeul Arheologic. Evident, nu uita să te oprești să bei un fresh de portocale, să mănânci un souvlaki și să te răcorești cu un freddo cappuccino la una din sutele de taverne și restaurant­e ce stau înșirate de-a lungul mării.

3. HERSONISOS. Orășelul acesta nu doarme niciodată. Pe timp de noapte vei găsi atât de multe restaurant­e și cluburi deschise, încât îți va fi greu să alegi unul.

4. RETHYMNO. La distanță de 80 km de Heraklion, se află acest oraș superb. Aici poți face cumpărătur­i. Dacă îți plac produsele tradiționa­le, găsești din belșug ulei de măsline brut cu o aromă de îți trezeste toate simțurile.

5. BALI. Când am ajuns prima dată aici, deja îmi făceam planuri cu ce o să fac și cât de mult o să-mi placă. A fost dragoste la prima vedere! Sătucul acesta este foarte primitor și cochet.

6. SANTORINI. Pentru mine, a fost un vis împlinit. Frumusețea acestui loc este mult prea cunoscută ca să-i mai dau eu încă o notă. Aceasta este chiar una din destinații­le care arată exact așa cum o poți vedea pe internet în video-uri și imagini. Este precum o carte poștală ce îți taie răsuflarea.

Sezonul este deschis până la final de octombrie, când încă poți veni pe insulă. Vremea începe să se schimbe cu adevărat spre început de noiembrie.

CE SĂ NU FACI DACĂ AJUNGI ÎN CRETA

1. Nu te caza la un simplu resort all-inclusive. Vei pierde toată distrația și viața cretană care se află dincolo de pereții hotelului. Este într-adevar o metodă de cazare preferată mai mult de familii, însă riști să rămâi prins în spectacole­le oferite și cu greu să te desprinzi de hotel. 2. Nu rata micile restaurant­e de familie. Chiar dacă nu întotdeaun­a arată ele cele mai fancy, în schimb sunt cele mai primitoare și au o mâncare extraordin­ar de bună. 3. Nu merge doar în excursii organizate. Distracția vine mai mult când poți să te organizezi singur. O mașină închiriată îți va asigura tot confortul, vei avea timp să te bucuri mai mult de un loc și nu vei fi deloc presat de timp. 4. Nu uita să negociezi orice vei cumpăra. 5. Nu pleca acasă fără o sticlă de rakomelo. Este un fel de țuică, doar că are o aromă de miere. Este una din băuturile tradiționa­le ale Cretei, foarte bune. Este utilizată chiar și pentru iritații ale gâtului în caz de răceală.

 ??  ?? Dacă vrei o escapadă pe o insulă exotică, alege Chrissi!
Dacă vrei o escapadă pe o insulă exotică, alege Chrissi!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania