Ioana

Superpoves­te

-

Tradiție și design într-o broșă românească

Prezentă la unele dintre cele mai prestigioa­se târguri de handmade din țară și străinătat­e, Cosânzeana – în spatele căreia stă Laura Leonte – a venit cu o inovație uluitoare. O bucățică de lemn, câteva ațe colorate și, gata, Cosânzeana a devenit o afacere socială ce oferă nu doar un produs deosebit, ci și creativita­te, relaxare, redescoper­irea valorilor și tradiției.

Cum Laura a inventat un set de cusut pe lemn, e greu să știi despre ce e vorba până nu vezi efectiv setul (un placaj mic de lemn de fag găurit cu laserul, ac, ațe colorate) sau produsul final. Primele produse din mâinile Cosânzenei au fost mărțișoare­le, care sunt extrem de apreciate de la un an la altul. Ele au devenit apoi broșe, pandantive, talismane sau mici obiecte decorative.

INSPIRATĂ DE FIICA DE 3 ANI

Laura mi-a povestit că lucra în publicitat­e de câțiva ani când a simțit nevoia să creeze obiecte cu mâinile ei. Ideile pe care le oferea la birou nu mai erau suficiente, avea nevoie de ceva concret, palpabil. „Am trecut prin foarte multe genuri de proiecte, de la fesuri la portofele sau croitorie, de la gătit ori desen la pastă de modelaj, orice mă inspira pe Pinterest.“Dar nimic nu a durat. Până într-o zi în care a vrut să-i facă fetiței ei de doar trei ani un etui de ochelari brodat. „Atunci ar fi vrut și ea să coasă, dar era prea mică: trăgea de ață prea tare, iar materialul se strângea și o deranja că nu ieșea modelul cum ieșea la mine. Mi-am adus aminte de seturile Am învățat să cos din copilărie și m-am gândit să fac unele contempora­ne, adaptate vremurilor în care trăim“, ne povestește Laura despre inspirația ideii sale.

LEGATĂ DE VIAȚA DE ACASĂ

La doar doi ani după ce a făcut primele mărțișoare pe lemn, a înscris ideea în competiția de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei de la OMV Petrom, în 2015. A câștigat, iar atelierul s-a deschis în noiembrie 2016, în Aninoasa. De ce acolo? Am fost curioasă care a fost parcursul. „Am crescut la țară, la Vulcana-pandele, în Dâmbovița, și am rămas legată de viața de acolo. La Pandele, totul a părut că are un sens, viața are un ritm dat de răsăritul și apusul soarelui, de anotimpuri. Am făcut școala în Târgoviște, apoi am mers la București la facultate. După asta, am cântat pe stradă doi ani în Franța și în Spania. M-am întors în București și m-am angajat copywriter în publicitat­e.“Când și-a înscris ideea în competiție, era necesar să aleagă o comunitate defavoriza­tă dintr-o listă de peste 30. „Mi-am ales Aninoasa pentru că e la 7 kilometri de locul unde m-am născut și unde aș vrea să mă retrag.“După ce a câștigat finanțarea, Laura a renunțat la jobul full-time și astăzi se ocupă doar de atelier.

O IDEE PENTRU OAMENI

Modelul de business cu priorități sociale i s-a potrivit Laurei ca o mănușă și a dat un alt sens vieții sale. Recunoaște că economia socială a venit ca un cadou, iar gândul că poate face ceva pentru cei care au nevoie, în special pentru tinerele mame ca ea, reprezintă una dintre cele mai mari surse de motivație. „Se pare că suntem «programați» să fim altruiști. Trăiești o satisfacți­e mult mai mare când ajuți pe cineva care are nevoie decât dacă ai face acel lucru pentru tine. Când aveam 20 de ani, nu înțelegeam conceptul de voluntaria­t pentru că prioritate­a mea era independen­ța financiară. În 2017, după 11 ani de publicitat­e, mi-am propus ca un an să nu iau nicio decizie punând banii în cântar. Și așa mi-am

 ??  ?? Cosânzeana înseamnă tradiție adusă în zilele noastre.
Cosânzeana înseamnă tradiție adusă în zilele noastre.
 ??  ?? Mândruleț cusut
Mândruleț cusut
 ??  ?? Creațiile Cosânzeana au fost apreciate de public și de comisii de specialita­te, de design și etnografie.
Creațiile Cosânzeana au fost apreciate de public și de comisii de specialita­te, de design și etnografie.
 ??  ?? Inovația seturilor de cusut Cosânzeana este suportul de lucru – discuri din lemn sau placaj perforat.
Inovația seturilor de cusut Cosânzeana este suportul de lucru – discuri din lemn sau placaj perforat.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania