Ioana

La cabinet

- Monica Lupu cosmeticia­nă

Epilatul igienic

Studiile arată că peste 80% din femei preferă să se epileze, indiferent de metoda aleasă. Totuși, epilatul, atunci când nu este făcut corect și igienic, poate prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Ocercetare din 2014 arată inclusiv că bolile cu transmiter­e sexuală (BTS) pot reprezenta o problemă legată de epilat. A lămurit chestiunea epilatului igienic Monica Lupu, cosmeticia­nă și expert în epilat.

Vara, vizitele la cosmetică se înmulțesc. Cât de des se epilează româncele?

Monica Lupu: În sezonul cald, destul de des. Chiar și la două săptămâni, cel puțin în ce privește epilatul pe picioare. Româncele sunt preocupate destul de mult de partea estetică și cochete, așa că poartă des fuste, rochii și, astfel, ajung mai repede la cosmetică decât iarna. Cu atât mai mult în ultima vreme, de când au apărut pe piață produse care asigură eliminarea firului de păr chiar și când acesta are 1 mm.

Acest lucru nu presupune un stres și mai mare pentru piele?

M.L.: Epilatul în sine reprezintă o agresiune asupra țesutului cutanat. Smulgem firul de păr, facem o acțiune nefirească, deși estetică. Tocmai de aceea este important ca epilatul să fie de fiecare dată corect, respectând­u-se pașii care asigură o cât mai mică agresiune asupra pielii, dar și protejarea ei postepilar­e.

Cum se realizează corect un epilat?

M.L.: Nu știu dacă termenul adecvat este corect. Există câteva reguli clare, noi promovăm însă un tratament de epilare. Practic, pielea trebuie în primul rând dezinfecta­tă. Chiar dacă am făcut duș înainte de a pleca de acasă, pielea este expusă contactulu­i cu praful, transpiră, iar dacă smulgem foliculul fără a dezinfecta zona respectivă, aceasta se poate, de fapt mai mult ca sigur se va inflama. Apoi, noi promovăm o tehnică mai puțin împământen­ită în România, tot în ideea tratamentu­lui de epilat, care presupune tratarea pielii cu un ulei special. Acesta acționează precum o barieră de protecție între ceară și piele, respectiv folicul. Și aplicarea cerii ar trebui să se facă în urma analizei pielii și părului fiecărui client, întrucât anumite ingredient­e sunt în măsură să le provoace iritații anumitor persoane mai sensibile sau chiar alergice la unele componente. Flexibilit­atea produsului ales, densitatea acestuia, în funcție de zona epilată, sunt factori care pot face diferența între un epilat dureros și unul cât mai plăcut pentru client/ă. Postepilar­e, pielea se dezinfecte­ază din nou, se aplică un produs de calmare a pielii, complement­ar se pot utiliza inclusiv produse care să ajute la eliminarea creșterii firelor de păr sub piele, de exemplu.

În tot acest proces complex, cum se pot transmite anumite afecțiuni?

M.L.: Se pot transmite oricând în timpul procesului de epilat sau în tratamentu­l pre- și postepilar­e, dacă nu sunt respectate reguli stricte de igienă. Atât de la cosmeticia­nă la client, cât și invers ori de la un client la altul.

Unde intervine igiena? Cum ne asigurăm că epilarea e lipsită de riscuri?

M.L.: Regulile de igienă sunt simple, de bun-simț, unele chiar fiind reglementa­te prin lege. Dar nu toată lumea le urmează... În primul rând, înainte de toate, cosmeticia­na trebuie să se spele pe mâini, dar și să poarte mănuși pe toată durata epilatului. Una nu o exclude pe cealaltă! Spălatul pe mâini trebuie făcut temeinic, medical aș spune. Purtarea mănușilor ar trebui să nu fie excepție, ci chiar regula. Apoi, e important ca spatula utilizată la întinderea cerii să fie de unică folosință și să nu fie reutilizat­ă, adică să nu fie reintrodus­ă în recipientu­l cu ceară pentru o nouă aplicare, nici chiar în timpul epilării aceluiași client. Știu că sună neobișnuit pentru noi, dar adevărul e că astfel de proceduri ne simplifică mult viața. Nu este normal și nici corect să aplicăm ceară cu aceeași spatulă pe față și apoi la axilă. Dezinfecta­rea pielii înainte și după epilare face parte din epilatul igienic, iar la fel dezinfecta­rea aparaturii auxiliare.

Ceara oricum se refoloseșt­e, nu-i așa?

M.L.: Nu neapărat. Noi, de exemplu, nu refolosim niciodată ceara. Nu decantăm, nu există așa ceva în gamele de produse folosite de noi. Dar nu suntem singurii. Teoretic, microorgan­ismele, virusurile, pielea sunt distruse la temperatur­i foarte înalte. Dar uneori nu există timpul necesar pentru a se atinge acea temperatur­ă. Tocmai de aceea, personal, nu folosesc și nici nu recomand reutilizar­ea cerii. Ceara fierbinte de unică folosință, precum și cea la cartuș sunt cele mai indicate pentru un epilat igienic.

 ??  ?? Regulile de igienă sunt simple, de bun-simț, unele chiar fiind reglementa­te prin lege.
Regulile de igienă sunt simple, de bun-simț, unele chiar fiind reglementa­te prin lege.
 ??  ??
 ??  ?? Dezinfecta­rea pielii înainte și după epilare face parte din epilatul igienic.
Dezinfecta­rea pielii înainte și după epilare face parte din epilatul igienic.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania