Ioana

Bucătărie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

- Roxana Melnicu redactor Ioana

QIulia (28), Buzău: Ce deosebire există între sorbeto, granita și înghețata obișnuită? Am auzit și văzut diverse variante.

ASorbeto și granita sunt făcute din apă și suc de fructe (sau cafea) congelate cu puțin zahăr. Între ele există o diferență de granulație: granita are granulație mare și trebuie consumată imediat, sorbetto are granulație mică și efectul e aproape cremos. Ca să fie și mai cremos și să se stabilizez­e, se poate adăuga albuș. Înghețata clasică este pe bază de frișcă și/sau iaurt ori lapte – poate conține sucuri de fructe sau vanilie, ciocolată, alte surse de aromă.

QFlavia (28), București: E plină piața de ierburi, aș vrea să fac uleiuri și oțeturi aromate. E suficient să las ierburile în oțet sau ulei?

ANu prea! În primul rând, ca să aibă maximum de aromă, ierburile trebuie să fie culese înainte de a înflori. Se pun în ulei (de bună calitate!) și se pot lăsa acolo mult timp, e drept, dar niciodată la soare. Din oțet ierburile trebuie scoase neapărat după maximum două săptămâni. Altminteri, încep să-și schimbe gustul.

QMaria (30), Iași: Cum sparg ușor o nucăde-cocos ca să îi beau apa?

ANu trebuie s-o spargi, ci doar s-o perforezi ca să pui un pai. Nuca are trei „ochi“în coaja lemnoasă (niște zone mai moi, unde intră un tirbușon). Se dau cele trei găuri, se pune paiul, se soarbe apa de cocos, care este întradevăr cea mai hidratantă substanță din regnul vegetal.

QSonia (24), Bucium: Se anunță o recoltă record de roșii, de toate calibrele. După ce o să mă satur de suc și bulion, aș face și niște roșii uscate în stil italian. Cum se procedează?

ASe taie roșiile felii subțiri. Apoi se curăță usturoi proaspăt și se toacă. Se așază feliile de roșie pe tăvi tapetate cu hârtie de copt și se presară usturoi pe ele. Se stropesc fiecare cu ulei de măsline și se usucă la cuptor șase ore, la temperatur­ă foarte joasă. Se așază în borcane în straturi și se stropesc cu ulei de măsline.

QFlori (24), Ploiești: Am primit o sticlă de gin și nu ne place, ce pot face cu el?

AAsezoneaz­ă fripturi – berbecuțul are mult de câștigat de pe urma ginului. Sau poți face un lichior de casă punând la macerat în el căpșune sau boabe de zmeură și puțin zahăr. Strecoară după două săptămâni și vei vedea că prinde gust foarte bun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania