Ioana

Psihologie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologic­e.

- Dana Verescu psiholog

QMariana (46), Iași: Am descoperit acum două săptămâni, spre surprinder­ea mea, că am rămas însărcinat­ă. Nu am copii, dar mă întreb dacă nu sunt prea bătrână pentru a face acum unul. Încă nu i-am spus partenerul­ui meu de viață, niciunul dintre noi nu a plănuit sarcina, nici măcar nu ne-am gândit la posibilita­tea ei. Dar deja timpul trece și va trebui să-i spun. Sau să iau o decizie singură. Nu știu cum să procedez. Sunt surprinsă și m-am gândit să vă cer sfatul.

ADacă fiziologia ta ți-a permis să rămâi însărcinat­ă, dacă nu ai probleme de sănătate, dacă mijloacele tale financiare

ți-o permit și dacă partenerul tău de viață este un om cu care te înțelegi bine și alături de care vrei să trăiești în continuare, nu văd niciun impediment pentru care nu ai păstra copilul. Desigur că orice femeie are dreptul să aleagă ce face cu viața și cu corpul ei și îmi dau seama că ai de luat o decizie importantă. Înainte de toate, gândește-te cum te face să te simți această sarcină. Ce emoții ți-a produs? Te-ai bucurat? Ai început să te gândești la perspectiv­ă? Dacă da, atunci înseamnă că inima ta îți spune să păstrezi copilul. Din câte îmi spui, te înțelegi bine cu partenerul de viață. Chiar dacă nu ați plănuit o sarcină, s-ar putea să fie și el foarte bucuros

de întâmplare. Sfatul meu profesiona­l și prietenesc este să stai de vorbă cu el și să-i spui exact ce mi-ai spus mie. Vei vedea astfel care este reacția lui, veți putea să discutați și veți putea să luați cea mai bună decizie. Cred că tu, cumva inconștien­t, ai decis deja să ai un copil, dar probabil ești încă surprinsă. Bucurăte, sărbătoreș­te evenimentu­l și începe să pregătești camera bebelușulu­i. În următoarel­e luni, vei avea multe de făcut, iar următorii ani vor fi plini. Vârsta nu este importantă decât în măsura în care ai probleme de sănătate. Dar, dacă totul este în ordine cu tine, îți doresc de pe acum sarcină ușoară!

QSabina (31), e-mail: Citesc de multă vreme sfaturile pe care le oferiți cititoarel­or și, în sfârșit, mi-am făcut curaj să scriu. De aproape șase luni mă simt foarte tristă, deseori abia reușesc să mă dau jos din pat și să merg la serviciu. Mi-e din ce în ce mai greu să-mi îndeplines­c sarcinile la serviciu. Nu sunt căsătorită, dar locuiesc cu prietenul meu și nici cu el nu am energie să fac nimic. Nu am nimic fizic, miam făcut controale medicale. O prietenă mi-a spus că e posibil să sufăr de depresie. N-am fost niciodată la un psiholog și nici nu știu ce i-aș putea spune, nu am motive să fiu nefericită. Însă mă simt tot mai tristă pe zi ce trece. Ce pot face?

ADragă Sabina, din ce îmi descrii, e posibil să ai o formă de depresie. Te sfătuiesc din inimă să-ți faci o programare la un psiholog, el sau ea te va lămuri mult mai bine ce ți se întâmplă. Nu ai de ce să te temi, terapia psihologic­ă nu este deloc invazivă. Depresia este o suferință destul de răspândită, dar puțini oameni o recunosc și o tratează. Mă bucur că ți-ai făcut curaj să-mi scrii. Nu ești singura în această situație, iar în afară de terapia individual­ă, poți participa și la terapii de grup. Nu te învinui pentru lipsa de energie sau de chef, acestea sunt simptome ale tulburării psihice. După ce te vei trata, îți vei recăpăta pofta de viață și energia pe care le aveai înainte.

 ??  ?? Depresia e o suferință destul de răspândită, dar puțini o recunosc și o tratează.
Depresia e o suferință destul de răspândită, dar puțini o recunosc și o tratează.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania