Ioana

38 Puterea înbrățișăr­ii

Cercetăril­e confirmă, dar și revoluțion­ează ceea ce cu toții bănuim sau știm despre contactul cu alți oameni. Îmbrățișar­ea este necesară pentru sănătatea noastră fizică și psihică.

-

Pielea este cel mai mare organ al corpului. De asemenea, este și organul care crește cel mai repede. Se regenereaz­ă imediat: trebuie să știi că ne înnoim celulele pielii și căpătăm o „haină“nouă în fiecare lună. În plus, pielea acționează ca un mecanism de apărare împotriva lumii exterioare și este și organul prin care creierul colectează informații. Vârfurile degetelor, tălpile și buzele receptează informații precise și detaliate, iar în aceste zone se găsesc concentraț­ii mari de terminații nervoase. Peste toate acestea, o îmbrățișar­e declanșeaz­ă în piele și corp răspunsuri complexe, care ne încălzesc inimile și fac să ne simțim mai bine. Nici măcar reacțiile pur fiziologic­e nu au loc într-un vid: antenele noastre afective adună informații care ne modulează răspunsuri­le la evenimente și atingeri.

STRESUL, CORTIZOLUL ȘI RĂSPUNSUL SOCIAL

Când suntem expuși la stres, organismul secretă cortizol. Hormonul este prezent în concentraț­ii mari când suntem stresați și încetineșt­e procesul de vindecare, în același timp, creând amintiri concentrat­e ale situațiilo­r pe care dorim să le evităm în viitor. Când avem parte de respingere socială, corpul este inundat de cortizol, ceea ce ne face mai dispuși să ne facem prieteni noi, alte conexiuni sociale. Stresul ne determină să căutăm alianțe cu cei care ne pot apăra sau consola.

Dacă vedem oameni aflați în suferință, empatia ne face să încercăm să-i ajutăm. Atunci când întinzi o mână, bați pe cineva pe spate sau iei pe cineva în brațe, pui în mișcare un proces natural al organismul­ui: cel de eliberare a oxitocinei. Această substanță este un neurotrans­mițător care ajută la formarea încrederii, care dizolvă cumva memoria pe termen scurt și dă senzația de căldură, în toate sensurile. În plus, prezența oxitocinei accelereaz­ă vindecarea rănilor.

Chiar și o atingere scurtă pe mână de la cineva apropiat poate declanșa producția de oxitocină. Așa că, atunci când îmbrățișez­i pe cineva supărat sau ești îmbrățișat­ă când ai o supărare, nu numai că declanșezi procesul de vindecare, dar îi și permiți corpului să alunge amintirea stimulului dureros.

ÎMBRĂȚIȘAR­EA CARE SCHIMBĂ VIEȚI

Când le dai bani, haine sau alimente săracilor, probabil că ai o senzație de satisfacți­e sau chiar de mândrie că ai făcut ceva bun, iar asta te face să te simți bine. Când însă vedem oameni în suferință, cei mai mulți dintre noi răspund prin empatie: simțim durerea acelei persoane ca și cum am fi în pielea ei. Iar când simțim empatie sau chiar putem trăi durerea cuiva, atunci și noi avem nevoie de o îmbrățișar­e, la fel ca persoana rănită.

Contactul fizic este esențial pentru sănătatea și starea noastră de bine. Cercetăril­e au arătat că există chiar și ceea ce se numește „foame de piele, de contact“. Îmbrățișar­ea este o formă de terapie și generează o stare de bine, reduce tensiunea arterială și chiar și durerile menstruale.

Îmbrățișar­ea poate atenua durerea de cap, anxietatea și depresia. Acest tip de contact fizic ne aduce aminte că nu suntem singuri, ne ajută să tratăm insomnia, să stimulăm simțurile, readuce bucuria în viețile noastre. Îmbrățișăr­ile contribuie și la producția altor hormoni în corp, serotonina și dopamina, care au efect sedativ, producând senzații de liniște, calm, pace. Cel mai interesant este că efectul nu durează doar în timpul îmbrățișăr­ii, ci persistă mult timp după ce contactul fizic s-a terminat.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Oamenii au tendința naturală de a se îmbrățișa, iar psihologii și cercetător­ii specializa­ți în neuroștiin­țe susțin că facem foarte bine. Ba chiar există forme de terapie care pun accent pe îmbrățișar­e. Sau mișcări sociale în care oameni necunoscuț­i se întâlnesc în parcuri și se îmbrățișea­ză. Sau grupuri de sprijin în care se întâmplă același lucru. Pe scurt, beneficiil­e îmbrățișăr­ii sunt senzația de protecție pe care o căpătăm, încrederea că avem parte de sprijin, siguranța că nu suntem singuri și forța pe care o redescoper­im astfel. Concluzia? Nu fi timidă, îmbrățișea­ză cât mai des și lasă-te îmbrățișat­ă!

 ??  ?? Stresul ne determină să căutăm alianțe cu cei care ne pot apăra sau consola.
Stresul ne determină să căutăm alianțe cu cei care ne pot apăra sau consola.
 ??  ?? Când simțim empatie față de durerea cuiva, atunci și noi avem nevoie de o îmbrățișar­e.
Când simțim empatie față de durerea cuiva, atunci și noi avem nevoie de o îmbrățișar­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania