Ioana

40 Tu știi (de ce) să înoți?

-

Experții spun că o oră de înot este echivalent­ă cu 150 de minute de exerciții susținute sau cu 60 de minute de alergat, dar fără eventualel­e probleme cauzate de acesta. Această activitate sportivă, iubită deopotrivă de copii și adulți, tonifică musculatur­a, modelează armonios corpul și încetineșt­e procesul de îmbătrânir­e.

1 ÎȚI LUCREAZĂ MUSCULATUR­A Grațioasel­e

mișcări de înot, indiferent de stilul adoptat, antrenează toți mușchii corpului, crescându-ți rezistența la efort. În plus, practicat în mod constant, sportul acvatic te scapă de dureri de tot felul.

2 REGLEAZĂ MECANISME INTERNE

Efortul depus nu stresează organismul, iar astfel, inima și plămânii își capătă porția de sănătate. Studiile medicale atestă că înotătorii (amatori sau profesioni­ști) au un risc mai scăzut de moarte prematură față de cei care nu fac acest sport, iar doctorii susțin că înotul scade presiunea arterială și reglează glicemia. Persoanelo­r afectate de artrită, care au anumite dezabilită­ți fizice ori care suferă de diverse boli în cazul cărora este contraindi­cat efortul fizic le este recomandat de către specialișt­i să înoate. În plus, umiditatea din sălile cu piscină ajută foarte mult bolnavii de astm, dar contribuie și exercițiil­e de respirație, care măresc capacitate­a plămânilor de a înmagazina oxigen. Cu toate acestea, cercetări recente au arătat că substanțel­e chimice folosite pentru curățarea apei din bazin cresc riscul pentru astmatici și de aceea este recomandat să frecventez­e piscine cu apă sărată.

3 SLĂBEȘTE Înotul

este o modalitate perfectă pentru a arde calorii. De exemplu, o persoană care are 70 de kilograme topește aproximati­v 423 de calorii într-o oră dacă înoată fără a depune un efort mare și poate ajunge la 715 calorii dacă înoată viguros.

Nimic nu se asortează mai bine cu vara decât o bălăceală răcoritoar­e. Așa că profită de soare, de mare sau de apa din piscină și înoată pentru a obține beneficii incredibil­e pentru sănătatea ta.

4 ÎMBUNĂTĂȚE­ȘTE SOMNUL

Un studiu a scos la iveală că persoanele care suferă de insomnie au simțit o modificare în bine în calitatea somnului după ce au practicat acest sport în mod constant.

5 SCADE NIVELUL DE STRES

O echipă de profesori din Taiwan a realizat o cercetare pe un grup de 101 persoane, din care 44 susțineau că au stări depresive. După doar o ședință de înot, doar opt din cei afectați au declarat că se mai simt anxioși.

6 NU NECESITĂ UN BUGET MARE

Spre deosebire de alte sporturi, înotul nu este costisitor. Ai nevoie de un abonament lunar și de un costum de baie.

7 EXERCIȚII FĂRĂ TRANSPIRAȚ­IE

Datorită apei răcoritoar­e, nu vei transpira ca în alte sporturi.

 ??  ?? Efortul depus nu stresează organismul, inima și plămânii căpătându-și astfel porția de sănătate.
Efortul depus nu stresează organismul, inima și plămânii căpătându-și astfel porția de sănătate.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania