Ioana

Cel mai bun prieten

Poate că arată șocant la prima vedere, fiind singurele pisici fără blană, dar trebuie să ne gândim la avantaje: nu lasă păr prin casă și sunt extrem de devotate, calitate rară la alte rase de feline!

-

Pisica Sphynx

Apărute inițial pe internet ca o curiozitat­e, astăzi sunt animalele de casă favorite sau dorite de multă lume, devenind faimoase inclusiv în România. Sphynx trăiește până la 15 ani.

APARIȚIE

Sphynx este de talie medie spre mare, e musculoasă, iar pielea ei fină este comparată cu cea de căprioară. Urechile ascuțite de aproximati­v 4 cm lungime și ochii mari, rotunzi și deschiși la culoare o fac să fie o prezență foarte plăcută printre oameni pentru că figura ei duce cu gândul la pisicile egiptene din

Antichitat­e, reginele venerate care conduceau lumea. Să recunoaște­m, o conduc și astăzi, în special în relația cu stăpânul!

Cutele pe care le au la umeri, între urechi, în zona gâtului, în jurul boticului și pe corp nu sunt o caracteris­tică specifică rasei. Toate pisicile le au, însă nu se observă de blană.

PERSONALIT­ATE

▶ Are un temperamen­t neobișnuit de calm pentru o pisică. Este foarte prietenoas­ă, sociabilă (chiar și cu străinii) și curioasă. Fiind printre cele mai inteligent­e rase de pisici, poate fi dresată foarte ușor, acesta fiind motivul pentru care o vedem des pe la concursuri­le de frumusețe, unde imediat devine vedetă. De fapt, atitudinea ei seamănă mai mult cu a unui câine. Multe exemplare învață să aducă mingea și dau din coadă când sunt fericite.

Se atașează repede, suferă și se supără când este ignorată. Și suferă când e lăsată singură. În același timp, e foarte energică și adoră joaca până la vârste înaintate.

▶ Spre deosebire de pisicile obișnuite, Sphynxul se înțelege bine cu alte animale, chiar și cu câini sau rozătoare. În plus, este un animal de companie ideal pentru bebeluși deoarece, s-a dovedit, au tendința să-i vegheze.

ÎNGRIJIRE

▶ Ai scăpat de periat, coafat și strâns părul. Dar, pentru că nu are blăniță, trebuie ținută și crescută în casă, temperatur­a ideală pentru ea fiind 21-22 de grade Celsius. Cum blana nu există, trebuie să acorzi atenție problemelo­r dermatolog­ice ce pot apărea și s-o speli o dată pe săptămână, după care să-i tamponezi pielea cu un prosop moale. Și pielea ei secretă sebum, care trebuie îndepărtat.

▶ În rest, pisica se remarcă printr-o sănătate de fier, fiind destul de puțin expusă sensibilit­ăților atât timp cât are o dietă echilibrat­ă, e vaccinată și controlată constant.

▶ Dacă ai de gând să ieși cu ea la plimbare, nu uita să-i aplici cremă de protecție solară specială pentru animale.

▶ În ce privește litiera, trebuie golită zilnic și curățată săptămânal cu clor.

SPAȚIU

Fiind o pisică foarte energică, îi place să sară, să alerge și să facă tot felul de jonglerii. De aceea, spațiul în care o ții trebuie să-i permită toate aceste lucruri.

HRĂNIRE

Ca să-și păstreze temperatur­a corpului, metabolism­ul ei lucrează mai energic, așa că va mânca mai des decât o pisică obișnuită. E indicat să-i lași mâncarea la dispoziție. Alege mâncarea uscată și cea umedă doar ca pe niște gustări ocazionale.

▶ Nu uita că trebuie să aibă permanent apă proaspătă!

Chiar dacă nu are păr, pisica Sphynx produce aceleași alergii ca restul pisicilor, pentru că nu blana este cea care generează alergiile, ci proteinele din salivă și urină.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania