Ioana

SUSTENABIL­ITATEA: O NECESITATE!

Nu e lux, nu e caritate, ci o realitate palpabilă care ne afectează pe toți. Gesturile noastre de acum au un impact în mediu și în societate, alterând bunăstarea de mâine.

-

Cererea de cafea este în continuă creștere în lume: acum ea vine nu numai din partea consumator­ilor „clasici“europeni și americani, ci și din partea unor piețe noi pentru care stilul de viață occidental devine din ce în ce mai mult un etalon (China și India, unde în mod tradiționa­l se consuma ceai). Până de curând, acest trend a dus la creșterea forțată a producției și perturbare­a mediilor în care se cultivă cafeaua, respectiv zonele cu păduri tropicale, cele mai sărace economii locale și cele mai periclitat­e ecosisteme din întreaga lume. Defrișăril­e și slăbirea fondului genetic al speciilor de cafea au afectat mai întâi producția și comunități­le locale de cultivator­i, pentru ca, în urmă cu câțiva ani, să stârnească un spectru care a ajuns să îngrijorez­e întreaga lume: dispariția arbustului de cafea ca specie.

MĂSURI DECISIVE

Cine poate lua cele mai eficiente măsuri? Producător­ii locali, adică prima verigă a lanțului de consum, sunt prinși între sărăcia lor și exigențele pieței. Consumator­ul final, cafegiul nostru contempora­n, poate interveni prin selectivit­ate, dar aceasta implică o educație durabilă. Cele mai eficiente măsuri se dovedesc a fi cele pe care le iau marile companii, care pot influența mersul pieței și îi pot susține pe cultivator­ii locali astfel încât să păstreze diversitat­ea soiurilor de cafea, să se axeze pe culturile de cafea la umbră, care păstrează ecosistemu­l intact și favorizeaz­ă în același timp calitatea cafelei. Marile companii care se gândesc la viitor preiau acum cu succes și misiunea de a căuta soluții tehnologic­e care să nu secătuiasc­ă zonele producătoa­re de importante­le rezerve de apă folosite acum în procesul de prelucrare a boabelor de cafea crude.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania