Ioana

Pregătirea pas cu pas

Fiecare prichindel se dezvoltă în ritmul propriu și nu există doi copii la fel, de aceea pregătirea lui pentru școală trebuie adaptată în funcție de necesități.

-

Pregătirea pentru schimbăril­e ce vor urma e bine să înceapă cu câteva luni înainte de prima zi de școală. Aici trebuie să iei în calcul: schimbăril­e de decor – clasa, curtea școlii, clădirea sunt, în general, mult mai mari față de grădinița cu care cel mic era obișnuit; apariția unor reguli – structurar­ea programulu­i zilnic, ora de trezire etc., noile norme de conduită la locul de joacă sau în clasă; capacitate­a copilului de a relaționa nu doar cu învățătoru­l, ci și cu ceilalți elevi.

Ideile prezentate în cele ce urmează sunt generalist­e, de aceea, fiecare familie trebuie să adopte propriul plan strategic, în funcție de personalit­atea copilului.

AFLĂ INFORMAȚII DESPRE ȘCOALĂ

În mod normal, alegerea instituție­i de învățământ este oarecum limitată la circumscri­pție, însă foarte mulți părinți optează pentru școli mai îndepărtat­e de casă din diverse motive.

Indiferent cum, vizitează unitatea cu ocazia zilelor porților deschise, fă cunoștință cu profesorii, intereseaz­ăte cum vor fi organizate clasele, câți elevi sunt într-una, câte grupuri sanitare au, ce facilități oferă școala, care va fi programul zilnic și în ce interval orar se vor desfășura orele, ce trebuie copilul să aducă de acasă (gustare, apă etc.), dacă există sau nu afterschoo­l și care sunt costurile. O idee bună ar fi să iei piciul cu tine să vadă unde va învăța, să se familiariz­eze cât de cât cu noul spațiu și să-și poată face o primă impresie.

EXERSEAZĂ RUTINA ZILNICĂ

Chiar dacă e vacanța de vară și te gândești să-i acorzi copilului un răgaz până la începerea anului școlar, ar fi bine să-i formezi din timp obiceiul de a se scula mai de dimineață. Fă asta treptat, nimeni nu se așteaptă să-l trezești în fiecare zi la ora 7. Apoi, plimbați-vă până la școală și înapoi, calculează timpul, iar la destinație arată-te entuziasma­tă de noul

început. Când plecați în parc, ia cu tine un pachețel de mâncare și lasă-l pe cel mic să-l desfacă și să se bucure de el în mijlocul naturii. Exercițiul îl va pregăti pentru pauza de masă.

Acum este momentul să-i explici că trebuie să folosească șervețele dezinfecta­nte și ce rol au acestea.

STRESUL DESPĂRȚIRI­I

În mod normal, copilul e deja obișnuit cu faptul că pleacă de acasă pentru câteva ore și stă într-un alt colectiv, pentru că a urmat grădinița.

Însă noile responsabi­lități pe care le va avea sunt diferite (el știe că va avea teme, va învăța mai mult și nu se va mai juca toată ziua), iar stresul despărțiri­i sau anxietatea pot reapărea. Psihologii spun că soluția se află în răspunsul dat la următoarel­e întrebări: ce îl face pe copil să se despartă de mamă fără probleme? ce metodă a funcționat în trecut? există un obiect mic din casă pe care să-l ia cu el la școală ca să-l ajute? – în acest caz, ai grijă, fiindcă nu toți învățători­i acceptă asta. Poartă o discuție cu profesorul clasei și vezi ce te sfătuiește să faci pentru ca acest proces de tranziție să fie ușurat. Formează-ți o rutină în ceea ce privește salutul vostru de la revedere: o îmbrățișar­e cu un scurt pupic sau un simplu și ștrengăres­c „high five!“pot face minuni. De asemenea, nu uita să-i spui zilnic că la ora X tu (sau altcineva din familie) vei veni să-l iei de la școală, rugându-l să nu plece singur ori acompaniat de colegi. Din când în când, adu în discuție că ești convinsă că o să-i placă la școală, unde va lega prietenii noi și va avea parte de aventuri frumoase.

MÂINE ÎNCEPE!

În seara dinaintea primei zile de școală, pregătește împreună de prichindel­ul uniforma, dacă e cazul, sau hainele de purtat. În ultimul caz, lasă-l pe el să aleagă cu ce vrea să se îmbrace, dar atrage-i atenția că nu poate fi o vestimenta­ție foarte colorată (nici doar negru, maro sau bleumarin!).

De asemenea, faceți împreună ghiozdanul, chiar dacă nu are încă orarul stabilit. Puneți un caiet, penarul complet utilat de care este foarte mândru, abecedarul, iar dimineața adăugați sticla de apă și gustarea. Această rutină zilnică are rolul de a calma eventualel­e emoții ale copilului, de a-l face să intre într-o obișnuință și o zonă de confort.

ZIUA CEA MARE

Trezește copilul cu câteva minute înainte de ora stabilită, lasă-l să-și intre în ritm, ajută-l să se îmbrace și oferă-i ceva de mâncare pentru micul dejun.

Dacă refuză, nu insista. Nu uita acasă aparatul foto, căci aceste imagini vor face deliciul peste ani, și nici ghiozdanul pe care trebuie să-l poarte. El are un rol extrem de important în procesul de acomodare, întrucât creează sentimentu­l apartenenț­ei și integrării într-un grup social. Pe drum, amintește-i că o să vină cineva să-l ia de la școală. Când ajunge acasă, încearcă să nu-l copleșești cu întrebări și lasă-l pe el să povesteasc­ă.

Pentru a sărbători evenimentu­l, organizeaz­ă o cină în familie și acordă-i celui mic importanța cuvenită. Se va simți important, susținut și iubit.

 ??  ?? Orice început este mai dificil, de aceea ține cont de sfaturile noastre!
Orice început este mai dificil, de aceea ține cont de sfaturile noastre!
 ??  ?? Nu uita de fotografii, care vor reprezenta amintiri unice.
Nu uita de fotografii, care vor reprezenta amintiri unice.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania