Ioana

Gestionare­a abilitățil­or și a emoțiilor

-

Cu siguranță, în decursul anilor, copilul a experiment­at diverse tranziții sau stări emoționale mai aparte, de exemplu: începerea grădiniței, plecarea într-o excursie, mutarea într-o altă locuință, apariția unui frățior sau a unei surioare etc. Așadar, el este oarecum obișnuit cu un anumit tip de schimbări, iar experiența acumulată poate fi folosită pentru noul moment important din viața sa. Ba, mai mult, evoluția firească a celui mic a însemnat și învățarea sau dezvoltare­a unor abilități, la care trebuie să fii atentă pentru a le folosi în scopul ușurării acestei perioade, însă nu uita că orice copil este unic în felul lui.

ÎNDEMÂNĂRI SOCIALE

Acestea se învață, se educă și se dezvoltă cu ajutorul familiei, mai ales în prima etapă de viață. Este foarte important ca micuțul să știe cum se leagă în mod practic o prietenie. La această vârstă, nu este necesar să-i explici criteriile după care să-și aleagă camarazii, amiciția fiind o chestiune simplă: s-au văzut, s-au plăcut, se joacă împreună. Astfel, rolul tău este de a-i arăta cum se fac prezentări­le și de a-l învăța adevăratel­e valori ale prieteniei, de exemplu, ideea de a împărți jucăriile, de a vorbi cu respect, de a-și aștepta rândul la joc etc.

Petrece timp cu prichindel­ul și aplică regulile amintite, căci doar prin exercițiu vei obține rezultate. Invită copiii prietenilo­r tăi sau colegii de grădiniță la sesiuni de joacă. Abilitățil­e sociale reprezintă în primul rând posibilita­tea celui mic de a recunoaște, de a exprima, de a

înțelege și de a gestiona o gamă cât mai mare de emoții.

CULTIVAREA INDEPENDEN­ȚEI

A ști să se îmbrace sau să se dezbrace singur, să se încalțe, să mănânce sau să meargă la toaletă fără a avea nevoie de ajutor reprezintă acțiuni care îi vor da încredere în el și care deschid drumul către independen­ță. Încurajeaz­ă copilul să aibă responsabi­lități: să strângă masa, să facă ordine la el în cameră, să șteargă praful etc. Pe cale de consecință, trebuie să existe și răsplata, sub forma unei mici sume de bani, numai bună de pus în pușculiță, sau într-o altă formă care ți se pare mai potrivită. Apoi, învață-l pr cel mic să țină la lucrurile lui, fără a dezvolta un atașament dus la extrem, și permite-i să ia singur decizii în ceea ce privește administra­rea acestor bunuri.

CAPACITATE­A DE A ÎNVĂȚA

Teoretic, la finalul clasei pregătitoa­re, cunoaște literele și numerele. Unii știu să scrie și să citească, dar acest lucru nu este neapărat de invidiat, pentru că mulți se plictisesc în primul an de școală repetând informații­le deja acumulate. Acum e momentul să-i explici că, pentru a face o temă ori pentru a învăța o poezie, are nevoie de timp, în care el trebuie să se concentrez­e. Obișnuieșt­e-l să rezerve un interval de maximum o oră pe zi în care să repete lecțiile de a doua zi. Apoi, încurajeaz­ă-l să asculte. Citește-i o poveste, iar la final pune-i întrebări ca să vezi cât a reținut. Fă totul ca pe un joc, nu transforma pilda într-o corvoadă pentru el. Realizați împreună unele proiecte școlare: traforați, pictați, folosiți foarfeca, lipiți. Iar dacă vrei să-i sporești îndemânare­a, dar și capacitate­a de a respecta reguli sau pași, construiți machete pentru vârsta lor.

 ??  ?? Cu siguranță, în decursul anilor, copilul a experiment­at diverse tranziții sau stări emoționale mai aparte.
Cu siguranță, în decursul anilor, copilul a experiment­at diverse tranziții sau stări emoționale mai aparte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania